Nu lanseras visionen om ett ungdomens hus i Hässleholm.
– Det finns ett behov av mötesplatser, säger Catharina Hjalmarsson på kulturförvaltningen.
Kommunen har av den anledningen anställt två ungdomsambassadörer, Omar Al-Ganas och Malin Tillman. Deras uppgift blir nu att undersöka vilka önskemål som finns.
Redan idag finns Markan, som kan göra anspråk på att fungera som ett ungdomens hus i Hässleholm. Syftet med undersökningen är inte att ifrågasätta vad som finns där. Markan finns självklart med som en aktiv part i den referensgrupp som skapats, där även representanter från kulturförvaltningen, fritidsförvaltningen, Mötesplats Ljungdala, med flera ingår.
– Markans verksamhet och personal är bra, säger Omar Al-Ganas.
Själv har han dock flest kontakter inom idrotten, i Taekwondoföreningen, och politiskt, som ordförande för SSU i Hässleholm.
Malin Tillman är aktiv spelare inom Röke innebandyklubb.
Om någon vecka ska Omar och Malin ge sig ut på gator och torg för att samtala med ungdomar. De kommer också att besöka skolor och föreningar för att föra dialog. Till viss del kommer det att ske i enkätform. Sociala medier, exempelvis Facebookkonton knutna till kommunen, kommer också att vara viktiga redskap i arbetet. Tanken är att inte bara behoven i centrala Hässleholm ska belysas, utan hela kommunens.
Den 7 mars kommer det att anordnas en idéverkstad där ungdomar inbjuds att vara med och brainstorma, tillsammans med Malin och Omar. De bägge ungdomsambassadörerna har redan varit ute och rest för att hämta inspiration från andra ungdomshus, de har besökt Frilagret i Göteborg och KultLab i Kungälv.
– Men man kan inte bara kopiera dem rakt av. Frågan är vad som funkar i Hässleholm, säger Catharina Hjalmarsson.
Någon gång i mitten av mars beräknas undersökningen vara klar. Vad som till sist händer med det förslag som tas fram blir en fråga för kommunens politiker att besluta om.
Text och foto: Urban Önell