Det verkar som om hässleholmarna handlar mer helgen efter lönehelgen.
Frilagt gav sig ut på stan under långlördagen. Trots det usla vädret hann vi tala med ett antal hässleholmare.
Först träffade vi Elisabeth Thorvaldsson som var ute på torget för att handla gravprydnader. Elisabeth tycker inte att långlördagen påverkar hennes köpvanor, men hon tycker om torghandeln.
Majkinn Josefsson trotsade vädret för volontärarbete inom Street Church, en fristående organisation som inte är bunden till något speciellt kyrkligt samfund. För dagen var Majkinns uppgift att informera om pannkaksköket som Street Church arrangerade.
Mats Svensson, Hässleholms tekniske chef, med familj handlar ofta under långlördagen.
– Vi försöker handla så mycket som möjligt i centrum, för att ge vårt stöd till cityhandeln i Hässleholm, oavsett om det är långlördag eller inte, säger Mats Svensson.
Efter att ha tagit oss till gallerian, gick vi in till Ring Up, där Joakim Winsgård som arbetar med försäljning av telefoner och abonnemang, hade en intressant teori. Han menade att hässleholmarna har ett annat köpbeteende än storstadsborna.
– Det verkar som om folk i mindre städer handlar mer helgen efter ”lönehelgen”. De
tycks se till att betala alla sina räkningar innan de ger sig ut och shoppar. Under långlördagen är det nästan inget folk ute och handlar efter 15.00, säger han.
Till sist pratade vi med Susanne och Lena som inte tycker att långlördagen är speciellt intressant. Inget som lockar. De shoppar normalt helgen efter lönehelgen. Intressant med hänsyn till Joakim Winsgårds uppfattning om långlördagen.
Kanske behöver handlare och organisationer förnya konceptet långlördag i Hässleholm.
Göran Dandelo