Jacob Karlsson hade lovat att hans företag K-Fastigheter inte skulle fälla några träd för att bygga i Officersparken. Det var också vad han sa till Frilagt på torsdagen.
På fredagsförmiddagen fälldes en av de sällsynta avenbokarna.
– Det var utan tvekan ett av de mest värdefulla träden i parken, om inte det mest värdefulla, säger arboristen de Gourét Litchfield som inventerade träden i samband med kampen för att rädda musikpaviljongen.
De tidigare paviljongaktivisterna Leif Henningsson och Evert Storm är mycket besvikna.
K-Fastigheter planerar att börja bygga sitt femvåningshus i Officersparken i nästa vecka. Det berättar Jacob Karlsson för Frilagt på torsdagen.
– Det är inget träd som ska ner där, vad jag vet, säger han.
Han nämner att kommunen däremot ska ta ner några träd som är i dåligt skick i en annan del av parken.
– Men jag är inte så insatt i det, säger han.
På fredagsförmiddagen får Leif Henningsson höra att den avenbok som stod innanför stängslet till Karlssons blivande byggarbetsplats är nedsågad. Han och Evert Storm åker genast dit för att titta. Stängslet är då öppet.
– Karlssons löften är inget värda. Det är hans ansvar, trädet stod ju innanför staketet, säger Leif Henningsson.
Han tycker att trädet borde ha kunnat bevaras eftersom det stod längst ut i hörnet, sex-sju meter från det planerade huset, enligt markeringarna på platsen.
Några av alléträden står också innanför stängslet.
De Gourét Litchfield blir bestört, men inte förvånad.
– Det är så tragiskt, säger han.
I december 2016 ledde han en rundvandring i parken för att uppmärksamma de värdefulla träden och riskerna med det planerade bygget. Då konstaterade han att minst fyra träd var i riskzonen och att just detta träd inte skulle klara sig.
Det var en över 100 år gammal så kallad pyramidavenbok som är sällsynt, särskilt eftersom den var i mycket gott skick.
– Dessutom var de två, ett par som hörde ihop och det är väldigt, väldigt sällsynt, säger de Gourét Litchfield.
Den andra avenboken står strax utanför stängslet.
De Gourét Litchfield litade aldrig på Jacob Karlssons löften.
– Han ljuger och skäms inte ett dugg. Men det som irriterar mig lika mycket är att kommunen släpper iväg tomten utan något krav på att bevara träden. Andra kommuner ställer krav på sådant i köpekontrakt.
Enligt de Gourét Litchfield måste alla träd som står två meter från fasaden bort för att huset ska kunna byggas, byggnadsställningar sättas upp med mera. Dessutom finns risk att fler träd skadas under byggnadsarbetena. Både rotsystem och kronor kan påverkas.
Frilagt fortsätter att söka Jacob Karlsson.
Berit Önell