Tårtkalas och rekord för Europaforum – en mogen 15-åring

Tårtkalas och rekord för Europaforum – en mogen 15-åring

Europaforums 15 år firades med tårta på årets avslutningsdag. Evenemanget har blivit etablerat och verkar ha framtiden för sig. Rekordmånga unga deltog i år.
Jubileet firades med tårta.

Europaforum Hässleholm har just fyllt 15 år. Det blev en publiksuccé och gamla rekord slogs.

Forumet föddes på initiativ från dåvarande kommunalråden Bengt Andersson (S) och Lars Olsson (C). Lorenz Pucher utvecklade det visionärt och allt firades på torsdagen med ett stort tårtkalas. 

Idéer och tankar kring nästa års dagar är redan många. Eldsjälen Lorenz Pucher är full av hopp och vilja att efter sjukskrivning på grund av hjärtproblem komma tillbaka som ledare för nästa års evenemang.

Det som 2002 startade lite blygsamt med en eftermiddag, har över åren växt till det gedigna fyradagarsevenemang som Lorenz Pucher önskade få till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Lorenz Pucher är eldsjälen bakom Europaforum Hässleholm. Han har inte kunnat vara med i år på grund av sjukdom, men är full av idéer inför nästa år. Foto: Berit Önell

I år sattes flera rekord. Mest välbesökta, lägsta åhörarmedelåldern, flest antal skolbesökare – är några av de grenarna den populära 15-åringen kan anse sig ha vunnit. Om det nu varit en tävling. Men för Lorenz Pucher och medarbetare är det inte rekord – utan måtten på framgång – som de registrerar genom dessa siffror.

Hur startade då Europaforum?

Vännerna Sven-Olof Bengtsson, Göthe Andersson och Lorenz Pucher kom i slutet av 90-talet till Hässsleholms kommun med ett erbjudande om en utbildning i EU-management som de skapat.

– Vi fick tyvärr nej på den, berättar Sven-Olof Bengtsson, men i den vevan kom Lorenz Pucher upp med idén om att skapa ett Europaforum.

Fast, egentligen startade det nog ändå lite tidigare.

I Hässleholms kommun hade utflyttningar och nedläggningar fått kommunalrådet Bengt Andersson och hans politikerkollegor att skärpa tanken för att se möjligheter i kriser. Bengt Andersson trodde på att stärka, utveckla och att motverka negativa attityder som den rätta strategin för att ta Hässleholm vidare mot framtiden.

– Vår internt uttalade ambition, mot våra tjänstemän, var att vi skulle agera på ett sådant sätt så att invånarna kunde räta på ryggarna och vara stolta över att de är hässleholmare, säger Bengt Andersson.

I samtal med kollegan Lars Olsson föddes samtidigt insikten att EU-kunskapen hos både politiker och allmänhet var väldigt dålig. Kunskaperna behövdes för att ge möjligheter att få tag på de utvecklingspengar EU erbjöd.

– Vi ville lära Hässleholm att ta för sig, säger Sven-Olof som var med och inspirerade till Europaforums tillkomst. Foto: Lotta Persson

– Det var egentligen utbildningen i att få kunskap att söka EU-bidrag som var meningen med utbildningen från början, instämmer Bengt Andersson.

2002 var tiden mogen för starten av kunskapshöjningen och en eftermiddag med EU-kunskap arrangerades. Då kom Lorenz Pucher på riktigt in i bilden. Under planeringen av år två kom den stora visionen om ett Europaforum till. I Lorenz fick visionen sin nödvändiga eldsjäl och genomförare.

För det var först i samtalen med Lorenz som Bengt och Lars insåg att EU-kunskap var nödvändig också för demokratiutvecklingen.

-Vi ville först och främst utbilda Hässleholmarna; att de skulle vara de som kunde mest om EU, men också få sprida detta till resten av Skåne och till hela Sverige.

– Vi ville sätta Hässleholm på kartan, säger en idag stolt Bengt Andersson som inte sticker under stolen med att han är mycket nöjd med den framsynthet det nu visar sig att Lorenz Pucher, Lars Olsson och han själv hade. Och att detta nu verkligen har satt Hässleholm på kartan.

Men projektet ifrågasattes rejält i början. Och ännu är inte Europaforum utan hot och motståndare. I starten bojkottades det till och med av politikerna.

– Man gick inte dit helt enkelt, berättar Bengt Andersson, men ler idag lite åt minnet.

Tidigare kommunalrådet Bengt Andersson (S) är stolt över att Europaforum satt Hässleholm på kartan . Många gånger har projektet dock blivit starkt ifrågasatt.

Han och Lars Olsson kände sig nästan förlöjligade emellanåt, men stöttades av den rödgröna S, C och V- majoriteten.

Tre andra goda faktorer spelade också in: att kulturhuset stod klart, Hässleholms geografiska läge och de goda och snabba kommunikationerna.

I början var de tre ändå lite rädda för, och trodde också, att någon större ort eller stad skulle ta över och stjäla konceptet. Men, till deras förvåning, skedde inte det.

-De har nog inte insett värdet av det, säger Bengt Andersson.

Han sammanfattar det hela:

– Vi två var föregångarna, Lorenz var idémakaren och tillsammans med honom formade vi det hela.

Tidigare kommunalrådet Lars Olsson (C) var den ende i ursprungstrion som var på plats och kunde smaka jubileumstårtan. Foto: Lotta Persson

Det handslag som regeringen och handelsminister Ann Linde nu symboliskt gjorde under torsdagen måste väl bekräfta att ni var 15 år före er tid?

– Ja, skrattar en mycket nöjd Bengt Andersson. Och tidigare har Lars Olsson och Lorenz Pucher gett samma reaktion på den slutsatsen.

Men varken Bengt Andersson eller Lorenz Pucher var fysiskt på plats på forumet i år. För Bengts del var det ett medvetet val. Han söker sig bort från strålkastarljuset och vill att nya krafter ska få utrymme.

Men Lorenz Puchers frånvaro var inte självvald. Han är fortsatt sjukskriven och har måst ta det lugnt för att vårda sig efter problem med hjärtat i våras.

Men han har kunnat följa forumet genom webbutsändningarna. Och den vägen sändes också en hälsning till honom. Det var Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för Europeiska kommissionens representation i Sverige som uttalade den och hela publiken föll in i en spontan och lång bifallsapplåd. Något Lorenz uppskattade mycket.

Vikarierande chefen för Europaforum och de övriga i teamet tog över allt när Lorenz blev sjuk i våras. Foto: Lotta Persson

När Frilagt talar med honom går glöden för EU-Forum genom mobilen. Men han är samtidigt väldigt mån om att framhålla att forumets framgångar bygger på att det är ett teamarbete. Och ska så vara. Också det är en av hans medvetna satsningar.

– Vi har ett team som levererar i vått och torrt, säger Lorenz.

Han beskriver resan genom åren, utvidgningarna, hur han hållit hårt på kvalitet och månat om att få fram de mest intressanta och bästa föreläsarna. Hittat på nyheter och förändrat lite, men inte tagit bort igenkänningskänslan. Utökat dagarna till de fyra dagar han ser som det optimala. Hur det skapats en panel av åtta rådgivande experter. Och vikten av nyfikenhet, samarbete och att delegera.

Därför kunde han nu nästan obemärkt träda tillbaka när sjukdomen drabbade i våras. Teamet lett av Maria Lindblad tog över och genomförde forumet.

Det var även i år ett brett spektrum av infallsvinklar och hög klass på seminarierna. Kulturinslagen har också varit en medveten tanke från Lorenz, för att skapa en rund helhet. Allt detta har gett legitimitet.

– Vi är väl sedda i Stockholm och Bryssel; de som sysslar med EU-frågor vet vilka vi är, säger Lorenz.

Efter en stunds samtal om den intressanta historiska och organiska utvecklingen av forumet, kommer också lite framtidsbesked. Lorenz siktar på att komma tillbaka. En liten hint om vad nästa års tema kan bli ger han generöst också.

– Den personliga integriteten; den tror jag är ett intressant kommande ämne, säger Lorenz.

Lars Olsson var alltså den enda av ursprungstrion som på plats i kulturhuset kunde fira de 15 åren.

– Europaforum har utvecklats bra år efter år och nu har det blivit ett etablissemang, säger han och äter stolt av tårtan.

Sven-Olof Bengtsson, som på ett hörn nog kan få räknas som en inspiratör, var också med på torsdagen och kunde njuta av både tårta och framgångar.

Thyra Karlsson, 87 år, registrerade in sig för sitt femtonde Europaforum -Jag har varit på alla forumen och det har varit mycket bra och utvecklingen har varit fantastisk, säger den alerta och glada damen. Foto: Lotta Persson

En till som måste få komma till tals i ett reportage om de 15 åren är Thyra Karlsson, 87 år.

Hon har varit på samtliga 15 forum och är mycket nöjd med allt och med utvecklingen.

– Annars hade jag väl inte kommit tillbaka? skrattar den vitala Thyra som tror att nyfikenhet är ett bra recept för att hålla sig i form.

Om EuropaForum har hon bara gott att säga.

– Det har varit en helt fantastisk och unik satsning som hässleholmarna och kommunen kan och ska vara mycket glada och stolta över, sammanfattar Thyra.

Det verkar som att grundartrions ambitioner infriats.

Vilka frågor blir viktiga nästa år?

– Flyktingfrågan, den kommer att leva kvar ett tag. Och att EU-länderna blir jämlika; där har vi långt kvar, svarar Bengt Andersson.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se