Kommunens parkarbetare tog på måndagsförmiddagen upp cirka 200 döda abborrar ur Hembygdsparkens dammar. Vattnet kommer inte att bytas ut, om inget ytterligare inträffar, trots att vattnet cirkulerar i ett separat system där inget färskt vatten tillförs.
– Om det händer mer måste vi skicka på analys, säger Christer Söderling, chef för parkförvaltningen.
Han berättar att personal med vadarbyxor och håvar gått runt i dammarna och försökt få upp all död fisk.
Han gissar att fisken dött av syrebrist, men inga prover har tagits och han har inte kontaktat miljökontoret.
– Jag är ingen fiskeexpert, men vi kommer att hålla koll på dammarna den närmaste tiden för att se om där är mer som dör eller något annat verkar konstigt, säger han.
På måndagen verkade änder och fiskmåsar må bra. Även några karpar syntes simma i dammarna. Dessa är inte lika känsliga för syrebrist som abborrar.
Det ska inte vara fisk i dammarna. Christer Söderling berättar att dammarna tömdes helt och sediment på bottnen togs bort
för cirka tio år sedan. Då flyttades all fisk därifrån. Det var dock inte meningen att det skulle vara fisk där tidigare heller och kommunen har inte satt dit någon ny.
Antingen har någon avsiktligt planerat ut fisk eller också har rom kommit med fåglar till dammarna. Att någon skulle ha slängt i död fisk är knappast troligt eftersom besökare i helgen rapporterade om att ett mindre antal döda fiskar sågs på fredagen och att en del av abborrarna levde på lördagseftermiddagen.
Enligt Christer Söderling är vattnet i dammarna betydligt bättre nu än när de tömdes.
– Siktdjupet är cirka en meter nu och tack vare vattenfallet syresätts vattnet i alla fall lite, säger han.
Han konstaterar att det var väldigt många abborrar i lite vatten.
– Kanske kan den senaste tidens åskregn också ha påverkat, funderar han.
Berit Önell