Besökare i Hembygdsparken i Hässleholm upptäckte i helgen hundratals döda fiskar i dammarna. Många stannade upp och undrade oroligt vad som hänt.
Det är kommunen som sköter dammarna, men det gick på söndagen inte att nå ansvariga där.
– Jag får mejla kommunen så får de ta tag i det. Det luktar rätt illa också, säger Rolf Nilsson, kassör i Västra Göinge Hembygdsförening, till Frilagt på söndagen.
Frilagt får information om fiskdöden på lördagskvällen. Då har folk samlats mellan de två dammarna i den del av parken där kaféet ligger. De flesta fiskarna ligger och flyter i den damm som är närmast kaféet.
– Några fiskar levde när vi kom hit, berättar en mamma som är på plats med sina barn.
Hon bor i närheten och brukar gå till parken.
Hon berättar att hennes son kom bärande på en död fisk redan på torsdagen.
– Jag trodde att en katt kanske hade tagit den för den såg skadad ut, säger hon.
Brukar simma fisk i dammarna
Hon har lagt märke till att det brukat simma fisk i dammarna. Nu tycker hon att det känns obehagligt och är orolig för om det kan vara något giftigt i vattnet och om det är farligt för barnen att leka vid bäcken.
– Staketet kring dammen är också trasigt så barnen kan lätt ta sig in där. Kommunen fixade det provisoriskt för en tid sedan, men nu är det öppet igen, säger hon.
Ett par såg döda fiskar som flöt i vattnet även på fredagen, men inte så många.
När Frilagt ringer Rolf Nilsson på söndagen har han inte hört något om fiskdöden i parken. Han åker sedan dit och tittar och återkommer.
Såvitt han vet ska det inte längre finnas fisk i dammarna.
– För några år sedan tömdes dammarna och fisken flyttades till Venadammen, säger han.
Någon kan ha släppt ut dem
Därför tror han att någon släppt ut fisken i dammarna. Det ser ut att vara abborrar, en fiskart som inte brukar planteras ut i dammar i parker. Många är små, men en del är också större.
Däremot är det meningen att änderna ska vara i parken. De ser inte ut att må dåligt, så troligen är det inget giftigt i vattnet.
Vattnet i dammarna ska vara kommunalt och återcirkulera i de konstgjorda vattenfallen.
– Så mycket fisk behöver nog mer syre än det kan finnas i de små dammarna, säger Rolf Nilsson.
Berit Önell