Hembygdsföreningen uppmanar polisen att skapa trygghet i parken

Hembygdsföreningen uppmanar polisen att skapa trygghet i parken

Parken ser idyllisk ut, men hembygdsföreningen berättar om knarkhandel, brasor på scenen med mera. Foto: Berit Önell

Misstänkt narkotikahandel, personrån, anlagda bränder, skadegörelse, nedskräpning och inbrott har blivit allt vanligare i Hembygdsparken i Hässleholm.

Västra Göinge Hembygdsförening, som ansvarar för byggnaderna i parken, har därför skrivit ett brev till polisen med begäran om åtgärder för ordning och säkerhet. Brevet skickades redan före skottdramat i söndags kväll då en man blev skjuten på Hembygdsparkens parkering.

Socialnämndens ordförande och kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) tycker att föreningen gör rätt som vänder sig till polisen och säger också att kommunen ska hjälpa till att skapa trygghet.

Kommunpolis Veronika Gustavsson känner inte till några särskilda problem i Hembygdsparken.

Hembygdsföreningen berättar i brevet, som är daterat den 8 juli, om en lång rad störningar under flera år. Det som fick föreningen att agera nu var två personrån på kort tid i parken i sommar, ett den 15 juni och ett den 3 juli.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Detta är ytterst allvarliga händelser och skapar en inte acceptabel oro i parken, skriver föreningen.

Mannen som blev skjuten i söndags kväll hade stämt träff med någon på parkeringen vid väderkvarnen.

Föreningen har tipsat polisen om misstänkt narkotikahandel. Medlemmarna har ofta noterat personer som uppehåller sig på bestämda och något undanskymda platser och där har korta möten med andra personer.

Besökare har tänt brasor på scenen och någon har brutit sig in i Ölandskvarnen för att övernatta där. Nyligen upptäcktes att någon med tång klämt ihop rör på föreningens värmepump så att den inte fungerar.

Nu har föreningen fått nog.

– Parken måste bevaras för den ordningssamma delen av befolkningen och inte tas över av de farliga, destruktiva och ordningsstörande personerna. Västra Göinge Hembygdsförening vill därför med stort allvar begära att polismakten gör särskilda insatser i parken, heter det i brevet.

Föreslår både civil och uniformerad polis

Föreningen föreslår både övervakning av uniformerad personal och spaning av civilklädda poliser för att höja nivån på ordning och säkerhet och förhindra brott.

Föreningen förklarar också att den, liksom tidigare, är beredd att samverka med polisen.

Veronika Gustavsson har just kommit tillbaka till jobbet efter semester och har inte hunnit läsa brevet från hembygdsföreningen.

– Vi försöker köra mer i det området för att folk inte ska känna sig otrygga, säger hon och menar efter skottlossningen.

Men hon känner inte igen bilden att det annars skulle vara mindre tryggt i Hembygdsparken.

– Jag kan inte säga att jag känt till det. Det brukar vara mycket folk i rörelse där och inte bara ungdomsgäng utan blandat, säger hon.

Vill se en prioriterad punktinsats

Robin Gustavsson (KD)., kommunalråd och socialnämndens ordförande, tycker att hembygdsföreningen gör rätt som vänder sig till polisen, men menar att både polisen och kommunen måste arbeta för ökad trygghet.. Foto: Urban Önell

Robin Gustavsson hörde talas om en del av problematiken när politiker och tjänstemän tidigt i våras var inbjudna till parken inför ett eventuellt beslut om att kommunen ska ta över ägandet av byggnaderna eftersom föreningen har svårt att orka med det.

– Då sa de att det finns vissa platser där de tror att det överlämnas narkotika och att det också kan hända annat. Det är inte bra, säger Robin Gustavsson.

Han säger att han tar problemen på allvar.

– Vi har tagit del av allvarliga händelser i Malmö och på andra platser. Det är inte roligt när det nu börjar närmar sig vår kommun. Det får vi ta på allvar och ha kontakt med polisen, säger han.

Han tycker att polisen borde prioritera en punktinsats i Hembygdsparken, så som man tidigare gjort på andra ställen och fått bra resultat. Buset har inte bara flyttat från en plats till en annan utan har i många fall också gått att stoppa.

– Det gäller både att identifiera och lagföra personer som begår brott och att arbeta förebyggande och långsiktigt, säger Robin Gustavsson.

På resecentrum i Hässleholm har kommunen arbetat tillsammans med fastighetsägaren Jernhusen och polisen för att stoppa kriminella ungdomsgäng. Bland annat har kommunen bidragit till att ordningsvakter satts in.

– Det är viktigt även för allmänheten att vi visar att samhället tar situationen på allvar, säger Robin Gustavsson.

Mobila team på gång

Socialförvaltningen planerar att efter sommaren starta mobila team som ska vara ute på stan, främst för att nå ungdomar.

En annan möjlig åtgärd är att förbättra belysningen i Hembygdsparken, och även andra parker.

– Personer med skumma affärer drar sig hellre till platser som är mörka, säger Robin Gustavsson.

Han vågar inte spekulera i orsakerna till skjutningen i söndags kväll, men konstaterar att en del människor utsätter sig för mer risker.

– Jag är försiktig med att överdriva faran. Samtidigt tycker jag att vi har en ganska trygg kommun, även om det sker en och annan händelse som denna och mordet på den hemlöse i fjol.

Sara Forsell och sonen Erik besöker ofta Hembygdsparkens lekplats och tycker att det vore bra om polisen blev mer synlig.

– Det är viktigt med en bra kontakt mellan kommunen och polisen och att vi informerar allmänheten om vad man kan göra för att känna sig trygg i Hässleholms kommun. Vi ska jobba gemensamt för en trygg kommun att leva och bo i, säger han.

På lekplatsen träffade Frilagt Sara Forsell som hjälpte sonen Erik, ett och ett halvt år, att åka rutschkana.

– Jag visste inte om skottlossningen, men det är absolut bra om polisen kommer hit mer, bra om de visar sig, sa hon.

Hon trodde dock inte att det är särskilt ofta som en ”vanlig” person drabbas av sådan kriminalitet.

Ingrid Gustavsson med hunden Gizmo har märkt att det är betydligt mindre folk i parken efter skottlossningen och tycker att det är synd om kaféet.

Hon berättade dock att hon ofta går hit med Erik och att hon sett påverkade personer i parken på dagtid.

– Men de är nog inte farliga.

En kvinna som kom gående med sitt barnbarn vågade varken vara med på bild eller med namn i tidningen av rädsla just för kriminella personer. Hon tyckte också att polisen borde var mer närvarande.

– De kan inte bara skicka resurserna till Malmö och det räcker inte att de kör runt, de måste ha civila poliser som går in i parken. Det händer mycket här, folk anmäler inte allt, sa hon.

Ingrid Gustavsson med hunden Gizmo går ofta i parken. Hon blev inte förvånad när hon hörde om skottlossningen.

– Jag hade sett konstigt folk och hört ungdomar som skrek på varandra. Jag är inte rädd för att gå i parken, men går inte ensam här på kvällen, sa hon.

Även hon tror att det kunde hjälpa om polisen kom lite oftare.

Nu tyckte hon lite synd om kaféföreståndaren.

– Det är inte mycket folk här nu, de har väl läst i tidningen, sa hon.

Sven Lundh med hunden Mac ser ett större samhällsproblem.

SD-politikern Sven Lundh, som är medlem i hembygdsföreningen, går också dagligen i Hembygdsparken med hunden Mac.

– Jag har reagerat på skadegörelse och nedskräpning, men inte sett något brott eller liknande, mer än att det finns de som röker på. Det måste vara cannabis, det är en speciell lukt. Jag har gått här vid olika tidpunkter, berättade han.

Mer polisnärvaro är inte fel, tycker han. Hittills har han bara sett polisen köra förbi, aldrig gå in i parken eller ens stanna på parkeringen.

– Men jag vet inte om det hjälper. Det här är ett större samhällsproblem som inte är begränsat till Hembygdsparken. Det har blivit en större otrygghet i samhället som helhet de senaste åren, sa han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se