Många var intresserade när kommunen informerade om fibernät i Gallerian på fredagen. Frågorna gällde bland annat när olika bostadsområden kan få fiberanslutning, varför kommunen ska stå för utbyggnaden, om alla verkligen kommer att få vara med, vad det kostar utöver anslutningsavgiften och varför inte mer information kommit ut tidigare.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Mats Sturesson (C) samt IT-strategen Ann Andersson hade fullt upp med att svara på de övergripande frågorna, personal från Via Europa förevisade den tekniska utrustningen och projekteringsfirman FNC berättade om hur grävning och installation går till.
Kommunen har avsatt 46 miljoner kronor till fibersatsningen som har marknadsförts intensivt de senaste månaderna. Målsättningen är att alla invånare på sikt ska få möjlighet att ansluta sig till en kostnad av 19 000 kronor per fastighet.
Mats Sturesson fick nästan samtidigt frågan om när Bjärnum respektive Tyringe kan anslutas.
– Det blir troligen Tyringe först eftersom Bjärnum är mindre, men om det finns stort intresse i Bjärnum kan ni gå före, förklarade Sturesson.
Lena Wallentheim konstaterade att hon som politiker inte kunde svara på alla detaljfrågor.
– Det är viktigt att vara med och lyssna och låta folk få möjlighet att framföra sina synpunkter, sa hon.
Samma pris för alla
Hon berättade om det politiska resonemanget bakom beslutet att kommunen skulle hålla i fibersatsningen istället för att låta privata aktörer sköta den.
– Frågan var hur vi skulle göra med alla områden på landsbygden som kostar väldigt mycket att ansluta. Om kommunen då tar på sig ansvaret för grävningen kan vi styra så att det blir samma kostnad för alla oavsett var i kommunen man bor, förklarade hon.
Kanske är det till och med extra viktigt att landsbygden får fiber.
– Det är väldigt viktigt, särskilt för företag på landsbygden. Frågan om fiber kan avgöra om det är aktuellt att etablera verksamhet eller om familjen väljer att bo kvar, sa Lena Wallentheim..
Men det är inte alla på landsbygden som vill vänta på kommunens fiberutbyggnad. En del byar har redan startat egna ekonomiska föreningar för att få bredband och fiber och andra är på gång.
– Det kan gå snabbare och de som vill kan få hjälp av kommunen med ansökningshandlingar och annat, förklarade Lena Wallentheim.
Start 1 september
Thomas Andersson från FNC, som har ett konsultavtal med kommunen, fick också många frågor. Han försäkrade att det inte ska tillkomma några kostnader, förutom en box för 995 kronor och den kostnad som operatören tar ut. Alla operatörer kommer att vara tillgängliga.
– Fiber blir billigare om vi jämför likvärdig kapacitet som finns i vanligt adsl-bredband. Men det går att välja betydligt bättre kapacitet och då kan det bli dyrare, förklarade han.
Han bedömde att tidsplanen kan hållas för första etappen. Det innebär byggstart den 1 september för Röinge och Östervärn som ska vara klart till nyår.
Det har sagts att 70 procent i ett område bör teckna sig för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att bygga ut. Viss förvirring uppstod då ett konkurrerande företag uppgav att det räckte med 30 procent för deras del.
– 70 procent är inte ristat i sten, det är annat som styr också. Målet är att alla ska ha möjligheten, men vi kan inte tvinga någon, förklarade Thomas Andersson.
”Som Concorde-kraschen”
Sven-Otto Lund, pensionerad radio- och tv-handlare från Emmaljunga, hörde till de skeptiska frågeställarna.
– Det här projektet blir nog som Concorde-kraschen. Jag kunde flyga från Europa till USA på 131 minuter. Man trodde det skulle bli framtiden, men det var inte förankrat i verkligheten. Det är inte detta heller, sa han.
Han tycker att 46 miljoner kronor är för stora pengar och har svårt att tro att tillräckligt många enskilda personer vill satsa 20 000 kronor, särskilt inte på landsbygden.
– Allt är ju trådlöst numera. Det hade varit bättre att låta privata aktörer erbjuda fiber till dem som är intresserade, sa han.
Han befarar också att ytterligare kostnader kan dölja sig i projektet.
Mattias Berglund var däremot positiv, trots att hans företag Hässleholm Network nu fått konkurrens av kommunen. Han råkade helt oplanerat gå förbi informatörerna i Gallerian.
– Vi har nog banat väg för det här. Alla får hjälpas åt , ingen har muskler att bygga i hela stan, sa han.
Han tycker att det är jättebra att kommunen satsar nu.
– Men de har också ett visst ansvar för att underlätta för privata aktörer. Jag är helt övertygad om att det hade sett annorlunda ut idag om de hade underlättat för oss för fem år sedan istället för att aktivt fördröja och förhindra. Vi hade tvister om både markavtal och återställningskostnader. Men idag tror jag inte någon på kommunen tänker så längre, förklarade Berglund.
Han viftar bort uppgifter om att kommunen skulle vilja köpa Hässleholm Network.
– De säger det. Kommunen får väl lägga ett bud då.
Frilagt kommer att följa upp kommunens fibersatsning.
Berit Önell