Två lyftkranar hissade på onsdagsförmiddagen upp musikpaviljongens tak och lastade det på en trailer som långsamt körde bort till andra sidan kaserngården. Där lyftes den av för att ligga uppallad i väntan på bygget av den nya paviljongen. En liten skara åskådare följde färden som av allt att döma gick enligt planerna och tog en knapp timme.
Förberedelserna på T4-området i Hässleholm har pågått i tio dagar. Valven har pallats upp och väggar och pelare har tagits bort. Fönstren är under renovering och en stor och en liten baluster från ballustraden står modell för nya sådana. Trappan ska monteras ner och byggas upp på den nya placeringen. I övrigt blir resterna av den över 100-åriga paviljongen skrot.
Torgny Pålsson från Jinert berättade att pelarna kapades i måndags. Därefter vilade taket på det stålskelett som byggts upp. Sju ton stål gick åt till det.
– Vi lyfte taket tre centimeter i måndags för att testa och det gick bra, berättade Torgny Pålsson.
Han sa att han inte alls varit orolig för hur flytten ska lyckas.
– Det gäller att prova sig fram och lita på sig själv, sa han.
Största riskfaktorn ansåg han inte var lyftet utan transporten då det skulle kunna bli rörelser som skadar konstruktionen. Han förklarade dock att om taket ändå skulle spruckit hade det landat på stöden. Därmed kunde skadan begränsas och skulle också gå att göra vid.
Lyftkranarna var på plats vid åttatiden på onsdagsmorgonen. Lyftet var planerat till klockan tio, men det drog ut på tiden några minuter innan alla krokar och kedjor var på plats.
Sakta och försiktigt lyfte kranarna det tio ton tunga taket och personalen hjälpte till manuellt med att justera så att det landade rätt på trailern.
Färden gick sedan ganska rakt ut från byggarbetsplatsen i Officersparken och över parkeringsplatsen drygt hundra meter bort till den inhägnade byggarbetsplats där den
nya paviljongen ska stå.
Trailern stannade utanför staketet och lyftkranarna anlände för att hissa upp paviljongtaket över staketet och sänka ner det på utplacerade stöd.
– Det ska täckas med presenningar som skydd, berättade
Torgny Pålsson.
Strax intill arbetade en grävmaskin med att förbereda platsen för den nya paviljongen.
Nu lämnar Jinerts projektet för en tid. När fundament, väggar och pelare till den nya paviljongen är klara ska de återkomma och lyfta taket på plats.
Paviljongaktivisterna Evert Storm och Leif Henningsson fanns med bland åskådarna.
– Nu är skandalen fullbordad, sa Leif Henningsson.
Evert Storm ansåg att hela det historiska värdet i Officersparken nu gått förlorat.
– Hela området egentligen eftersom det nu dessutom ska bebyggas ytterligare, sa han.
Aktivisterna har dock inte haft något otalt med entreprenörerna och deras personal. Efter rivningen fick Henningsson och Storm med sig ett par avhuggna små balustrar från paviljongen.
De var dock besvikna över att ansvariga politiker inte var på plats, trots att de skickat påminnelse till dem.
KG Kristensson var frusen efter att ha tittat på hela takflytten. Han har även med intresse följt den långa kampen om musikpaviljongen.
– Helt vansinnigt. Och varför skulle de ha så brått att flytta taket? Man bygger normalt ett hus nerifrån och upp. Men politikerna ville väl skynda på det här innan de måste avgå, sa han.
Han var kritisk till hur de styrande partierna agerat den senaste tiden och berättade att han själv suttit i flera bolagsstyrelser.
– Jag har även varit ordförande. Om jag då inte hade fått igenom min budget så hade jag avgått omedelbart. Varför avgick de styrande partierna inte i november när budgeten föll? Jag tycker att det är ett hån mot demokratin, bedrövligt, sa han.
Idag kände han också lite nostalgi.
– Det är 50 år sedan jag själv ryckte in i lumpen här på T4, förklarade han.
Han menade att det historiska också är viktigt för framtiden.
– Jag tycker att vi ska bevara det som är värt att bevara, samtidigt som vi behöver bygga nya hus, sa han.
Se när paviljongens tak lyfts ner på sin nya plats:
Berit Önell