Markan öppnar idag för föreningarna igen, trots konkursen. Kommunen äger huset och konkursförvaltaren har inga synpunkter på att föreningar hyr in sig för självständig verksamhet. Men allt som bedrivits i Kulturföreningen Markans regi ligger nere. Sex personer har mist sina jobb.
– Beskedet om att föreningarna kan fortsätta gör att det känns ljusare nu, säger André Sjölund som före konkursen var anställd som fritidsledare och också är ordförande för föreningen C4-spel.
Ikväll från klockan 17 inbjuder C4-spel som vanligt till blandad spelkväll med brädspel, kortspelet magic the gathering, figurspel med mera. Sedan fortsätter de olika spelkvällarna minst fyra dagar i veckan framöver. Mest populärt är onsdagarnas magic som växt mycket det senaste året.
– Många brukar komma och spela för att det är skön stämning, säger André Sjölund.
De andra föreningarna kan också fortsätta sin verksamhet med dans, klättring och musik.
André har haft några jobbiga och ovissa dagar. Telefonen har gått varm.
– Folk bryr sig verkligen, det känner jag. Värst har varit att prata med alla besvikna ungdomar, säger han.
Han har lagt ner hela sitt liv i Markan de senaste åren.
– Jag har jobbat här och dessutom lagt all min fritid på spelföreningen. Nu har jag jättemycket fritid, så jag kommer att fortsätta, säger han.
Försöker ordna lan
Idag leder han också ett styrelsemöte då C4-spel ska planera hur de ska gå vidare under sommaren.
– Vi brukar ha LAN (datorspelsfest, Local Area Network, redaktionens förtydligande) under sommarlovet och många har längtat efter det. Vi ska försöka ordna det även i år, om vi inte kan vara här får vi lösa det på annat sätt, säger han.
Han kommer att fortsätta delta i dialogen med kommunen om framtiden. Idag har politiker och tjänstemän möte om Markan.
André hoppas att Markans fritidsverksamhet på något sätt kan återuppstå redan i sommar.
Inte omöjligt i sommar
Enligt konkursförvaltaren Niklas Sigesgård är det inte omöjligt.
– Bouppteckning ska lämnas in till tingsrätten den 6 augusti, men det går bra att redan innan dess komma överens med en annan intressent som kan driva verksamheten vidare. Den frågan är i mångt och mycket beroende av hur kommunen ser på det med hyresavtal, verksamhetsbidrag och liknande. Vi hade samtal igår och de har nog inställningen att Markan är en viktig verksamhet som det är angeläget att fortsätta med i någon form, säger han.
3,7 miljoner i skulder
Niklas Sigesgård har nu fått en preliminär lista över Markans skulder och konstaterar att de uppgår till 3,7 miljoner kronor.
– Men då är en del artistbokningar med som redan är betalda. Drygt tre miljoner lär det i alla fall landa på. Sedan är frågan om det är möjligt att få tillbaka något av det som är betalt för artisterna, säger Sigesgård.
Han har också sammanställt en lista över Markans tillgångar.
– Men de är inte värderade av en värderingsman ännu, så jag vet inte hur mycket det är, förklarar han.
Alla som har köpt biljetter har möjlighet att begära pengarna tillbaka, men det är inte säkert att det blir så stor del som kan återbetalas.
En vecka efter att konkursens bouppteckning lämnats in hålls edgångssammanträde på tingsrätten och därefter görs en utredning av orsakerna till konkursen, när obeståndet inträffade, om krisen borde ha upptäckts tidigare, om det finns några oegentligheter i bokföringen med mera. En sådan utredning görs alltid efter en konkurs och avslutas med att en förvaltarberättelse lämnas till tingsrätten.
Berit Önell