Inte säkert styrande minoriteten avgår

Inte säkert styrande minoriteten avgår

Det är inte helt säkert att den styrande minoriteten i Hässleholms kommun avgår.

Partierna deklarerade vid budgetfullmäktige på måndagen att de ställer sina platser till förfogande. Men förutsättningen är att det finns en annan majoritet som kan ta över. Det förtydligades vid en presskonferens efter kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på onsdagen.

– Om vi har 30 mandat och utmanas av en annan majoritet på 31 mandat måste vi avgå, sa kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) då.

Robin Gustavsson (KD) manar till eftertanke.

Kommunalrådet Mats Sturesson C). Foto: Berit Önell
Kommunalrådet Mats Sturesson C). Foto: Berit Önell

Centerpartiets kommunalråd ville göra ett förtydligande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi i Centerns kommunfullmäktigegrupp kommer att rekommendera partiet att vi ska ställa våra platser till förfogande, men det är inte liktydligt med avsägelse, sa han.

Centerpartiet har möte den 14 december. Socialdemokraternas fullmäktigegrupp har inte sagt något.

– Vi tar nog det i styrelsen och sedan vid vårt medlemsmöte den 13 december, förklarade Lena Wallentheim.

Mats Sturesson betonade att de styrande är beredda att bli utmanade.

– Vi har en speciell situation nu, det är vi fullt medvetna om. När en ny majoritet presenteras avgår vi, sa han.

Men inte innan dess.

Det skulle kunna tolkas som att de nu styrande partierna fortsätter att hålla ihop och att den enda eventuella nya majoriteten består av den borgerliga alliansen tillsammans med SD och FV. I så fall är den fråga allianspartierna ska ta ställning till om de kan tänka sig att styra tillsammans med SD och FV eller inte. Om inte, öppnar de för de rödgröna att trots allt sitta kvar.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim S). Foto: Berit Önell
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim S).

– Vi ska lyssna på våra medlemmar i nästa vecka, sedan får vi gå ut med vår uppfattning. I vårt parti finns minst tre olika alternativ, att säga okej, aldrig i livet eller något däremellan till ett samarbete med SD, förklarade oppositionsrådet Pär Palmgren (M).

Mats Sturesson menar att det nu krävs en viss formalia för en process som kan sluta med en ny majoritet vid ett redan utlyst extra kommunfullmäktige den 23 januari.

Varken han eller Lena Wallentheim tror att de styrande hade kunnat arbeta annorlunda för att få igenom sin budget och undvika den situation som nu uppstått.

– Det har aldrig handlat om att göra en gemensam budget, sa Lena Wallentheim.

Förra året kom de rödgröna överens med alliansen, men den här gången var skillnaderna uppenbarligen för stora.

– När de inte heller ville debattera verksamhet för verksamhet gick det inte, konstaterade Lena Wallentheim.

Pär Palmgren tyckte att han måste få driva alliansens budget.

– Ska vi undvika att tala för vår egen budget för att vi är rädda att vinna?

Mats Sturesson avslöjade att de styrande redan före helgen tog kontakt med alliansen efter att de förstått att de ville debattera budgeten i sin helhet istället för nämnd för nämnd och vad det kunde leda till.

– På måndagen var det första vi gjorde att ta upp det. Ända fram till att klubban föll kunde det ha ändrats. Jag tycker att vi synliggjorde rätt kraftigt att vi såg det omöjligt att styra med den budgeten, sa han.

Robin Gustavsson KD).
Robin Gustavsson KD).

Kristdemokraternas ledare Robin Gustavsson konstaterar att minoritetsstyre är problematiskt.

– Jag frågade redan i början hur de tänkte när de bildade regeringen och inte hade majoritet. De svarade att de räknade med stöd från alliansen. Det blir ju lite sårbart att styra en kommun så, säger han.

Han vill se en stark styrande majoritet.

– Jag tycker att det är viktigt för att få framförhållning och en tydlig inriktning, framför allt när det gäller investeringar. Nu finns risk att förslag skrivs fram och går igenom i kommunstyrelsen, men sedan faller i fullmäktige där de styrande är i minoritet. Det var därför jag bland andra tog upp tio olika utredningsförslag i budgeten förra året, det ger långsiktighet. Ett starkt stöd för de styrande är bäst för både kommunen och tjänstemännen, säger han.

När det gäller ett eventuellt samarbete med SD vill han, liksom Palmgren, avvakta med att ge besked.

– Vi har varken tagit upp  frågan i vår politiska gruppen eller i styrelsen ännu. Vi har ett ordinarie sammanträde den 13 december. Jag tänkte att de inte var så bråttom eftersom den styrande minoriteten själva skulle gå tillbaka till sina medlemmar, säger han.

Han konstaterar att hans partis ideologi skiljer sig ganska markant från SD:s i vissa frågor. Men han säger inte absolut nej.

– Vi kommer att diskutera det. Vad resultatet blir kan jag inte säga. Jag vill själv inte heller styra genom att redan nu säga vad jag tycker. Men det hade nog varit lättare att samarbeta med vissa partier i den nu styrande minoriteten, om den hade upplösts först och vi sedan hade kunnat titta på hur vi kan bilda en stark styrande majoritet i kommunen, säger han.

Robin Gustavsson tycker att frågan är så stor och viktig att man måste tillåta sig att fundera ordentligt.

– Jag vill inte fatta snabba beslut nu utan arbeta med lite betänketid och hinna analysera konsekvenserna av olika alternativ, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se