Hittills har bara tio fastighetsägare i Sjörröd skrivit på för fjärrvärme. Utbyggnaden i området, som startade i våras, kostar 20 miljoner kronor. Med bara tio kunder skulle det betyda två miljoner per fastighet, men utbyggnaden fortsätter och betydligt fler lär ansluta sig.
– Det är fler som visat intresse. När vi gjorde förfrågningar i Sjörröd 2014 var 60 procent intresserade av fjärrvärme, på kort eller lång sikt, förklarar Gunilla Holmberg, vd för Hässleholm Miljö.
Allmänheten hade möjlighet att få veta mer om fjärrvärmen när Beleverket i Hässleholm hade öppet hus i lördags.
Hässleholms Miljö hade vid årsskiftet 2 619 fjärrvärmekunder i Hässleholm. Av dessa var 503 flerfamiljshus. Tyringe hade vid samma tidpunkt 127 villor och 64 flerfamiljshus anslutna. Antalet anslutna hushåll är totalt cirka 10 000.
Kommunfullmäktige godkände i våras Hässleholm Miljös plan för att bygga ut och bygga ihop fjärrvärmenäten i Hässleholm och Tyringe.
– Därför blir det Finja by som får fjärrvärme härnäst, efter att vi förtätat ytterligare i stan, berättar Gunilla Holmberg.
Allt detta är tänkt att ske det närmaste året.
I Sjörröd finns cirka 200 hushåll och cirka fem procent har alltså skrivit avtal hittills. Ytterligare offerter är utskickade.
– Det är en stor sak att byta värmesystem. Alla pannor slutar inte fungera samtidigt, säger Gunilla Holmberg.
Utbyggnaden i Sjörröd fortsätter oavsett hur många som ansluter sig den närmaste tiden.
– Vi kan inte tvinga någon att ansluta sig. Det är som med hönan och ägget. Om vi inte finns där finns ingen möjlighet att välja fjärrvärme, säger Gunilla Holmberg.
Hon förväntar sig att kunderna ansluter sig successivt.
– Fjärrvärme är inget som lönar sig på kort sikt, men på lång sikt kommer det att vara många som delar på kostnaden, säger hon.
Hon kan inte säga hur många kunder som behövs för att fjärrvärmen ska gå runt på sikt, inte heller om tio kunder i Sjörröd är mindre än väntat.
– Det är många faktorer som spelar in, husens storlek med mera. Men om det blir 60 procents anslutning är det bra, säger hon.
Fjärrvärmeutbyggnaden i Hässleholm började 1974 och Gunilla Holmberg är övertygad om att den är en satsning för framtiden, för miljöns skull.
– Vi i Sverige har låga koldioxidutsläpp tack vare vår fjärrvärme, konstaterar hon.
Ekonomiskt har det hittills gått bra för fjärrvärmen i Hässleholm. Förra årets överskott var 19 miljoner kronor. Gunilla Holmberg är nöjd.
– Pengarna ska återinvesteras så att vi kan utveckla fjärrvärmen ytterligare, säger hon.
Grundkostnaden för installation av fjärrvärme i villa är 69 000 kronor.
Berit Önell