Demonstration för ett slut på vårdrean

Demonstration för ett slut på vårdrean

Gruppen som förbereder demonstrationen i Hässleholm för en annan vård hoppas på mycket folk på Stortorget på söndag eftermiddag. Foto: Berit Önell
Gruppen som förbereder demonstrationen i Hässleholm för en annan vård hoppas på mycket folk på Stortorget på söndag eftermiddag. Foto: Berit Önell

Ett nationellt vårduppror sprider sig över landet. Vårdpersonal, patienter och anhöriga protesterar med stöd av alla berörda fackförbund, mot nedskärningar och orimliga arbetsvillkor i vården.

På söndag, den 4 september, hålls demonstrationer på temat ”slut på rean – en annan vård är möjlig”. I Hässleholm sker det på Stortorget klockan 14.

– Arbetssituationen idag är inte hållbar, säger Camilla Olofsson som arbetar på vårdcentral och är en av flera som kommer att tala på torget.

I Hässleholm, liksom på många andra håll i landet, har många fått nog av en vård som förfaller. En grupp av personer med olika bakgrund har träffats några gånger för att förbereda manifestationen, med stöd av den landsomfattande kampanjen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kollegor gråter

– Vi har inte tid för patienterna och jag ser kollegor stå och gråta i korridoren, men hinner inte stanna och prata för jag måste prioritera något annat, säger Tine Knutsson, sjukhusanställd.

Hon förklarar att situationen brukar vara värre under sommaren, men att det varit annorlunda i år, baserat på hennes tre yrkesverksamma somrar.

– Det har verkligen dippat i sommar, berättar hon.

Inte givet hinna med lunch

I år har hon och hennes kollegor ofta frågat sig, inte när de får lunch, utan om.

– Man oroar sig för patienter som inte har kissat på fem timmar – och inser att man själv inte kissat på nio timmar, säger hon.

Camilla Olofsson talar om en underdimensionerad primärvård, överbelastad sjukvård plus ett ohållbart hyrsystem.

Räknar samtal i pinnar

– I primärvården måste vi räkna ”pinnar” när vi tar emot telefonsamtal från patienter. Vi måste ha koll på sekunderna så det inte tar för lång tid, säger hon.

Ett ständigt dilemma är att prioritera.

– Vilken patient ska prioriteras? Den som skriker högst? Det har visat sig att det nya vårdvalet har gynnat de friskaste och medelålders patienter bäst, säger Camilla Olofsson.

Felicia Lindborg studerar med målet att arbeta inom vården.

– Jag är orolig för hur det ska bli, jag har ju sett vad som har hänt i vården den senaste tiden. Jag börjar undra om jag har gjort rätt val eller jag kanske borde läsa till något annat, säger hon.

Många har fått nog

Ett pressmeddelande om manifestationen i Hässleholm lyfter upp en nyhet från i våras om att flera patienter har dött på grund av platsbrist på svenska sjukhus.

– Många har fått nog av att tala utan att ledningen lyssnar. Vi har fått nog av att patienter skadas och dör på grund av otillräckliga resurser, skriver arrangörerna i Hässleholm.

De hoppas att många intresserade från allmänheten kommer till Stortorget, gärna med egna plakat.

De vänder sig till ansvariga politiker och tjänstemän.

– Våra krav är en arbetsmiljö som inte sliter sönder oss och patienters rätt att få en jämlik och tillgänglig vård, skriver de.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se