Hittades blodig när larmet var ur funktion

Hittades blodig när larmet var ur funktion

Larmet fungerade inte när en kvinna föll ur sängen och slog sig blodig på äldreboendet Solgården i Hästveda. Personalen hittade henne blödande på golvet.

Personalen har tidigare påtalat att rörelselarmen inte alltid fungerar. Företaget som levererat dem har inte hittat något fel, men nu ska alla larmens funktion systematiskt mätas och dokumenteras.

Omsorgsförvaltningen har upprättat en lex Sarah-rapport med anledning av händelsen natten till den 29 juli.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt rapporten sov kvinnan gott i sin säng när personalen tittade till henne vid ettiden på natten. Vid tretiden kom personalen för nästa nattrunda och hittade då kvinnan på golvet, inlindad i täcket och kraftigt blödande från huvudet.

Sjuksköterska tillkallades, men hann inte fram innan personalen uppmärksammade att den skadade kvinnans tillstånd försämrades. Hon slumrade till och det började bubbla från munnen. Sjuksköterskan bedömde att personalen skulle ringa 112 direkt och ambulans var snabbt på plats och förde kvinnan till sjukhuset.

Hon piggnade dock snabbt till och kunde återvända till Solgården samma dag efter att ha fått sitt sår omplåstrat.

Enligt lex Sarah-rapporten har det under en längre tid varit bekymmer med rörelselarmen. Enhetschefen har flera gånger varit i kontakt med leverantören som varit på plats och kontrollerat larmen utan att hitta något fel.

– Vår personal upplever att det måste vara något fel på larmen och det fungerade bevisligen inte vid det här tillfället, säger Fredrik Nalerius, verksamhetsutvecklare på omsorgsförvaltningen.

En mer noggrann dokumentation av fellarm ska nu förhoppningsvis ge klarhet i hur stort problemet är.

– Teknik kan sluta fungera en enstaka gång, men det är förstås inte bra om ett larm inte är tillförlitligt, säger Fredrik Nalerius.

Lex Sarah-rapporten kommer inte att leda till en anmälan om allvarligt missförhållande till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Händelsen bedöms som mindre allvarligt och utreds därför enbart internt inom omsorgsförvaltningen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se