Mats Gunnarsson, Jonas Johansson och de andra som jobbar med Torsjö Live har fullt upp dygnet runt just nu. När festivalens tredje upplaga går igång på fredag har det skett en del förbättringar på festivalområdet.
– Den stora scenen är vacker helt plötsligt, med välvt tak istället för den fula fyrkantiga boxen, och dessutom går den att belysa på ett annat sätt, berättar festivalgeneralen Mats Gunnarsson.
Han vågar inte tro att festivalen går ihop ekonomiskt i år heller, men hoppas på tre dagar nästa år.
Det byggs och fixas på festivalplatsen mellan Tyringe och Västra Torup på onsdagseftermiddagen. Inne på festivalkontoret råder också febril verksamhet.
Mats Gunnarsson och svågern Jonas Johansson som äger fastigheten och driver festivalen, känner sig inte lika stressade i år som inför de två tidigare festivalerna.
– Nu har vi fått tälten två veckor i förväg. Det är lite mer nervöst när allt ska byggas upp på tre-fyra dagar, säger Mats Gunnarsson.
De har lärt sig en hel del och i år har de också fått höra att det finns artister som gärna vill spela på Torsjö Live. De har inte heller haft några större problem att tillgodose de stora artisternas önskemål.
– En del har speciella krav. I fjol ville Ulf Lundell ha ett eget gym. Det fick han, men han använde det inte. I år vill Bonnie Tyler ha låsbara loger, inte bara tält, så vi har renoverat två bodar. Hon har ett team på 15 personer. Carola vill ha palmer på scenen. Jag tror att hon har taggat upp inför detta och det är ju roligt, berättar Mats Gunnarsson.
Hans största bekymmer är att IT-systemet krånglar.
– Det är inte så kul så här nära festivalen, det måste bara fungera, säger han.
Mitt i presskonferensen ringer hans telefon och när han kommer tillbaka efter ett par minuter ser han lättad ut.
– IT-problemet löste sig kanske där, säger han.
Torsjö Live har en egen ljusdesigner i år, Conny Åhs som också arbetar på kulturhuset i Hässleholm. Scenmästaren heter Björn Engström.
– Han har arbetat på Dramaten och är nu i pensionsåldern, men gör det här för att han tycker att det är roligt. Han har verkligen sinne för detaljer, förklarar Mats Gunnarsson.
I år finns två scener istället för en. Scen två är mindre och ligger nära öltältet.
– Den som är lat kan sitta i öltältet och bara vända sig om för att se scenen, ler Mats Gunnarsson.
Annars är öl inte så viktigt på denna festival. Den riktar sig främst till barnfamiljer och medelålders och även i år arrangeras särskilda barnaktiviteter, denna gång mer avskiljt i trädgården bakom boningshuset. Barnprogramkändisen Pax medverkar och särskild personal tar hand om barnen som bland annat erbjuds dansskola och cirkusskola. Det går också att byta leksaker på Torsjö Live genom projektet Retoy.
Festivalen har också aktiviteter för vuxna, exempelvis utställningar och kreativ verksamhet.
Festivalens image är kvalitet, vacker natur och bekvämlighet för besökarna . Här finns inga vanliga bajamajor utan vattentoaletter. Maten ska tilltala dem som har högre krav. I år ger en transformator också fast ström.
– Skönt att slippa dieselgeneratorn, den var inte så miljövänlig. Nu ska vi ha miljöel, berättar Mats Gunnarsson.
6 000 personer behövs
För att ekonomin ska gå ihop behövs 6 000 personer på plats, 100 volontärer och andra med fribiljetter inräknade. Så många var det förra året, men nu har kommunen höjt sitt bidrag, från 75 000 kronor till 175 000.
– Kommunen ger betydligt mer till en del andra, men vi är glada för höjningen. Vi har väl visat att det här inte är någon dagslända, säger Mats Gunnarsson som menar att festivalen betyder mycket för Hässleholms rykte och därför är värd att få stöd.
Biljettförsäljningen har inte riktigt följt budgeten.
– En del avvaktar nog vädret, gissar Mats Gunnarsson.
Han kan inte säga exakt hur många som är sålda eftersom det är lite komplext med olika slags biljetter.
– Men vi räknar med att sälja totalt mellan 5 000 och 6 000, säger han.
Kommunens fest konkurrerar
Han konstaterar att festivalen i år har konkurrens av andra arrangemang i närheten, inte minst kommunens festival i augusti med betydligt lägre biljettpris.
– Kommunen lanserade Hässleholmsfesten samtidigt som vi såg att vår biljettförsäljning dämpades i maj. Men det är förstås svårt att leda i bevis att det beror på det, säger han.
Han konstaterar att Sweden Rock gick med förlust i tio år.
– Så lång tid hoppas vi inte att det tar. Men kanske två-tre år till.
Tanken på sikt är att ha tre festivaldagar, kanske redan nästa år. 5 000 personer per dag skulle då ge plus i ekonomin.
– Vi har själva gått in med ganska mycket pengar. Det är fantastiskt roligt, men det kan ju inte få kosta hur många hundra tusen som helst bara för att vi ska ha roligt, säger Mats Gunnarsson som till vardags är läkare.
Mats Gunnarsson och Jonas Johansson är nöjda med årets artister. De har, åtminstone delvis, samma musiksmak: funk, soul och lite disco. Sådant blir det mest av på fredag då bland andra Dirty Loops spelar.
– Det är nog det band jag ser mest fram emot att höra, de är inte så kända i Sverige, men tekniskt briljanta och har fått beröm från storheter som Stevie Wonder, berättar Mats Gunnarsson.
Kvinnorna störst
Fredagen avslutas med Bonnie Tyler, lördagen med Carola.
– Bonnie och Carola är bra och vi ville gärna ha två kvinnor som headlines. Det finns ingen anledning att boka fler manliga artister än kvinnliga som de flesta festivaler gör, säger Mats Gunnarsson.
Själv tycker han att Carola är Sveriges bästa sångerska.
– Bonnie Tyler är mycket nostalgi, hon var ju stor på slutet av 70- och början av 80-talet när vi var unga, säger Jonas Johansson.
Nu hoppas festivalgeneralerna bara på lite bättre väder.
Berit Önell