Kommunen öppnar inte lokalen under simhallen i Tyrs Hov för konsulterna som Tyringe simhallsgrupp anlitat med stöd av Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse. Därmed kan de inte ta fram det underlag som de menar saknas. Kommunens tekniska förvaltning har nekat tillträde med motiveringen att det är kommunen som ska göra sådana utredningar. Dessutom har en “okulär besiktning” gjorts redan 2023. Enligt denna finns flera oroväckande tecken som kräver ytterligare utredning.

Simhallsgruppen i Tyringe, där simklubben, byalagen i området och sparbanksstiftelsen ingår, ville göra en egen utredning av investeringsbehovet i Tyrs Hovs simhall. De hade fått besked att ingen fysisk undersökning gjorts när de frågade efter underlag till den utredning som kom fram till ett investeringsbehov på cirka 100 miljoner kronor för simhallarna i Tyringe, Bjärnum och Qpoolen i Hässleholm. För bara Tyringe beräknas drygt 30 miljoner kronor för de närmaste 15-20 åren.
Men nu säger Hässlehoms kommun nej till att låta simhallsgruppen göra en egen undersökning.
– Det är Hässleholms kommun i egenskap av fastighetsägare som bedömer behovet av och driver utredningar i de fastigheter som vi har ansvar för. Sedan är vi öppna med att förmedla utfallet av dessa, säger Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande på måndagen.

Pressmeddelandet hänvisar till Swecos utredning som är offentlig. Frilagt begärde därför ut den.
Sweco var på plats i Tyringe i maj 2023 med anledning av att keramikplattor lossnat när den stora bassängen tömts för pågående renovering av andra delar av badhuset. Konsulten bedömde att det kunde förekomma viss bristande vidhäftning mellan tätskikt och pågjutning. Rekommendationen blev bara att de plattor som släppt ersattes med nya plattor och ny fästmassa.
En del andra oroväckande tecken upptäcktes. Förmodade rostutfällningar på ett par ställen kan betyda korrosion på bakomliggande armeringsjärn. Betongstalaktiter i taket i källaren kan vara tecken på fuktgenomträngning som urlakar betongen. På träullskivor i betongbjälklaget fanns också misstänkta korrosionsutfällningar.
Konsulten rekommenderar statusutredning av de olika betongkonstruktionerna, i första hand en enklare förundersökning i framförallt källardelen.
– Undersökningen kommer innebära viss förstörande provning men kommer inte skada tätskiktet i badhuset och kan repareras relativt enkelt. En förundersökning kan sedan ligga till grund för att lättare kunna planera in större underhåll och undersökningar, skriver Sweco.
Uppskattad kostnad för en förundersökning av ett badhus är enligt Sweco cirka 35 000 kronor medan en större statusundersökning kostar cirka 100 000 kronor. Inget av detta har gjorts.

Den större undersökningen kan enligt Sweco också förstöra delar av badhusets tätskikt.
– Dock är den viktig för att kunna planera underhållet och de åtgärder som behövs innan skadeutvecklingen blir större, skriver konsulten.
Tekniska förvaltningen anser inte att simhallsgruppens undersökning behövs.
– Vi ser inte behovet av fler okulära besiktningar, utan nästa steg är i så fall en fördjupad undersökning. Om det skulle bli aktuellt avropar vi den ifrån de konsulter som kommunen har upphandlat, i enlighet med lagen om offentlig upphandling, säger Alexander Hovander, förvaltningschef för tekniska förvaltningen, i pressmeddelandet.
Frilagt har sökt Per Alvarsson i Simhallsgruppen i Tyringe.
Berit Önell