Liberalerna bröt mot hemligt avtal om samverkan

Liberalerna bröt mot hemligt avtal om samverkan

Liberalerna i Hässleholm sparkades ut från det S- och M-ledda valtekniska samarbetet på grund av påstått brott mot avtalet mellan partierna. Men avtalet är hemligstämplat. Enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) är det en intern överenskommelse mellan partierna och därför inte offentligt.

Thomas Haraldsson, gruppledare i L, säger att partierna har haft olika uppfattningar om hur avtalet ska tolkas.

– Det är så luddigt så man kan tolka in vad som helst, säger han.

Men han och L accepterar att lämna samarbetet och tänker inte ta strid för de poster de fått genom avtalet.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) säger att avtalet är en intern överenskommelse mellan partierna som inte kommer att lämnas ut. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Som Frilagt tidigare berättat uteslöts Liberalerna från det valtekniska samarbetet vid ett möte på fredagseftermiddagen. Thomas Haraldsson skickade därefter ut ett pressmeddelande där han förklarade att uteslutningen berodde på att partiet varit för kritiskt. Han står för sitt krav på att inte bevilja fiberbolagens styrelse ansvarsfrihet och anser att de frågor han ställt i kommunfullmäktige om omsorgens hyresmodell och problemen med maten på äldreboendena var nödvändiga.

Enligt ett pressmeddelande från de kvarvarande samarbetspartierna S, M, V, C och MP på lördagen var motiveringen att L missförstått sin roll som samarbetsparti, att ett parti med tre mandat inte kan få igenom allt och att liberalerna, om de vill driva sin politik offentligt, mot sina samarbetskollegor, får göra det utanför samarbetet.

Måste informera varandra

Men nu säger Lena Wallentheim att L bröt mot samarbetsavtalet.

Får man enligt avtalet inte kritisera något?

– Det är klart man får. Men det handlar om hur man hanterar frågor och informerar varandra.

Lena Wallentheim menar att L inte i förväg informerat de övriga om sina avvikande åsikter.

– Man måste informera varandra. Det var det som gjorde att de andra partierna tillsammans med oss kom fram till att L inte kunde vara kvar i samarbetet.

Lena Wallentheim förklarar att frågor kunnat ställas på de gemensamma gruppmötena. L borde också ha informerat i förväg om sina interpellationer och frågor till fullmäktige.

– I gruppmötena vill vi att man talar om att man har en annan uppfattning.

Hon betonar att det viktigaste med samarbetet är att få stöd för att få igenom budgeten.

– Jag var ju med när vi hade 30 av 31 mandat och aldrig fick igenom budgeten. Man måste få igenom den.

Därför menar hon att ledamöterna från samarbetspartierna också måste stödja beslut som är kopplade till budgeten i nämnderna.

Är något av det som L kritiserat kopplat till budgeten?

– Nej, det är inte direkt kopplat till budgeten.

S och M har tillräckligt stöd för att ta över styret i kommunen, från vänster, Thomas Haraldsson (L), Anders Edwall (C), LIna Bengtsson (M), Lena Wallentheim (S), Arberesha Sabani (MP) och Magnus Åkeborn (V). Foto: Berit Önell
S och M tog över styret i kommunen med hjälp av stödpartierna i maj 2023, från vänster, Thomas Haraldsson (L), Anders Edwall (C), Lina Bengtsson (M), Lena Wallentheim (S), Arberesha Sabani (MP) och Magnus Åkeborn (V). Foto: Berit Önell

Frilagt får inte se avtalet och kan därför inte berätta exakt hur det är formulerat. Kommunledningsförvaltningens diarium har en handling som på tre rader berättar vilka partier som den 10 maj 2023 ingick ett valtekniskt samarbete. Men det underliggande avtalet där det står vad partierna kommit överens om är inte diariefört.

”Dokument som inte lämnas ut”

Lena Wallentheim förklarar efter att ha pratat med företrädare för merparten av samarbetspartierna att det är ett dokument som inte lämnas ut.

Frilagt undrar varför avtalet skulle vara hemligt för allmänheten när det har stor betydelse för hur kommunen styrs. Ser det inte konstigt ut när ni säger att L har brutit mot en överenskommelse som är hemlig?

– Vi kommer självklart lämna in ett dokument som informerar om att S och M fortsätter i ett minoritetsstyre och det bildas en ny valteknisk samverkan mellan S, M, V, C och MP så detta kommer inte vara någon hemlighet för medborgarna. Vi har dessutom skickat ut ett pressmeddelande där vi informerat att L inte kommer vara med längre, skriver hon i ett sms.

Får inte skada styret

Thomas Haraldsson säger att han inte har tillgång till avtalet längre.

Men han berättar att det bland annat innebär att samarbetspartierna inte får skada styret, att de ska rösta på styrets budget och att om avtalet sägs upp ska man återlämna posterna.

Bilden visar Thomas Haraldsson
Thomas Haraldsson (L) säger att han inte har avtalet kvar, men berättar en del om innehållet. Foto: Urban Önell

Avtalet skrevs om i höstas.

– Vi ville ha det mer detaljerat. Men nu är det så luddigt så det kan misstolkas och tolkas in vad som helst. Det var knappt värt att skriva under, säger Thomas Haraldsson.

Stod det att ni måste informera om ni hade en annan åsikt?

– Det står att vi ska informera om vi har en annan uppfattning. Vi har informerat. Men det står att det ska göras i god tid. Vad är det?

– De tyckte inte att vi informerade tillräckligt långt innan.

”Enda sättet att få svar på frågor”

Thomas Haraldsson anser att kravet på att inte ge fiberbolagens styrelse ansvarsfrihet inte handlade om kritik mot styret utan mot de enskilda ledamöterna.

– Jag har pratat med en jurist om det och han säger likadant. Sedan råkar enskilda ledamöter i bolagsstyrelsen också sitta i styret. Det är de som har misskött sig.

Bilden visar fibergrävning på landsbygden.
Den allvarligaste delen av konflikten verkar gälla Liberalernas krav på att fiberbolagens styrelse inte skulle få ansvarsfrihet. Foto: Berit Önell

Thomas Haraldsson förklarar att han såg frågor och interpellationer i kommunfullmäktige som det enda sättet för L att få svar på sina frågor.

– De tyckte att vi var kritiska. Men jag framförde tidigt att vi borde ha ordförandemöte varje månad med alla ordförande i nämnder och bolag så att vi fick samma information. Det skulle vi ha. Vi hade ett möte och det var jättebra, men andra gången var inte ens hälften av ledamöterna med. Jag framförde kritik mot det och efter det har vi inte haft ett enda sådant möte. Enda sättet för oss att få svar på våra frågor till de nämnder där vi inte har representanter var då att ställa dem i kommunfullmäktige. Det kan väl inte skada? Men jag var kanske provocerande.

När det gäller gruppmötena inför fullmäktige har L oftast inte varit med.

– Det står i avtalet att det var frivilligt. Vi har haft egna möten i vår fullmäktigegrupp, säger Thomas Haraldsson.

Däremot har L deltagit vid beredningsmötena dagen för kommunstyrelsens arbetsutskott och vid mötena en timme före kommunstyrelsens möte där det inte finns utrymme till frågor.

– Vi har sett det som vår huvuduppgift att stödja styrets budget. Därefter kan vi driva vår egen politik. Men de andra har tydligen tolkat in annat.

Thomas Haraldsson tycker att det är märkligt att styret inte accepterat L:s ifrågasättande, men godtagit C:s filmer om badhusen och folkomröstningen.

– Det gick ju tvärtemot styret.

Han är besviken.

– De bryr sig inte om vad vi säger. Vi har gett, men inte fått något.

Han har fått positiva reaktioner från allmänheten efter markeringen mot fiberbolagen.

– Vi har fått jättemycket feedback från medborgare. De säger: “Vad bra att någon äntligen vågar säga ifrån!”

Avsäger sig inom kort

Revisorerna har också riktat kritik mot kommunledningens styrning av framförallt bolagen, vilket lett till en formell anmärkning, dock inget krav på att inte ge ansvarsfrihet.

– Revisorerna har gjort ett jättebra jobb, men om vi bara lägger kritiken till handlingarna är det ingen mening. Man måste också utdöma ansvar, säger Haraldsson.

Men L accepterar nu att lämna samarbetet och även de extra posterna i nämnderna, trots att partiet juridiskt skulle kunna behålla åtminstone någon av dem.

– Det finns moraliska skäl för oss att visa att man kan lita på oss. Vi kommer att avsäga oss posterna till nästa kommunfullmäktige.

”Vänsterpartiet tydligast”

Enligt Thomas Haraldsson var Vänsterpartiet vid mötet tydligast med att L inte längre kan vara kvar i samarbetet.

Bilden visar Magnus Åkeborn.
Magnus Åkeborn, gruppledare för Vänsterpartiet, var enligt Thomas Haraldsson mest tydlig med att L inte kan vara kvar i samarbetet. Själv säger han att han inte alls varit drivande.

V:s gruppledare Magnus Åkeborn säger att han inte haft någon agenda mot L.

– Vi gick laget runt mellan partierna. Jag har inte varit drivande i detta.

– Vi var överens innan mötet inom partiet och med S och M. Jag tyckte att det var schysst att stå för vad jag tyckte, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2025-04-11 Styret dumpar L – var för kritiska

2025-04-12 Kommentaren om L:s kritik: ”Får göra detta utanför samarbetet”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se