Mark- och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd för K-Fastigheters svarta höghus som skulle bli Hässleholms nya landmärke. Därmed måste byggplanerna skrotas eller förvandlas till något helt annat. Bolagets eget tekniska utlåtande säger att det finns risk för att konstruktionen rasar om byggnaden enbart anpassas till kraven i den tidigare domen.
Men K-fastigheter ger inte upp. Enligt Johan Hammarqvist, IR- och kommunikationsansvarig på K-Fastigheter, kommer bolaget att värdera hur man kan gå vidare och därefter återkomma med en ny bygglovsansökan.

Det storstilade projektet presenterades vid en presskonferens i stadshuset i maj 2022. Jacob Karlsson, vd för K-Fastigheter, och Kenny Hansson (M), då ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, berättade stolt om huset som just fått bygglov. Karlsson beskrev samarbetet med nämnden som fantastiskt. Hansson försäkrade att bygget var helt planenligt, därför hade grannarna inte fått lämna synpunkter och därför trodde han inte att ett överklagande skulle ha framgång.
Men verkligheten blev en annan. Hässleholms kommun har totalt fem gånger gett K-Fastigheters dotterbolag K-Fast Rusthållaren bygglov för kontorshuset i 16 våningar. Varje gång har det dömts ut som olagligt eftersom det inte följt detaljplanen. Konkurrenten Norén Fastigheter, som äger husen intill, har varje gång överklagat, tillsammans med sina bostadsrättsföreningar i området.
Länsstyrelsen upphävde fyra av byggloven. Den femte gången avslog länsstyrelsen överklagandet. Norén gick då vidare till mark- och miljödomstolen som upphävde bygglovet ännu en gång.
För varje nytt bygglov har anpassningar av huset gjorts, men ansvariga på kommunen har gång på gång godkänt sådant som stridit mot detaljplanen. Efterhand har våningsplan tagits bort, en garagenedfart har lagts till eftersom detaljplanen kräver två sådana och bullerskydd har satts upp.

Den här gången handlade det om en indragning av husets nedersta våning 1,4 meter.
– En urholkning ur plan ett av den höga huskroppen är inte genomförbar. Lasten på bjälklagskanten blir för stor vilket ger ras av konstruktionen, står det i K-Fastigheters tekniska utlåtande som menar att stabiliseringen av byggnaden förutsätter att alla ytterväggar måste gå ända ned.
Dessutom är stödmurar, planteringslådor och utrymme för reservkraft placerade på prickmark som inte får bebyggas. Även placeringen av stödmuren krävs enligt K-Fastigheter för att motverka ras.
Mark- och miljööverdomstolen skriver i sitt beslut den 9 april att målet gåtts igenom och att man kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd.
Prövningstillstånd kan ges av tre skäl: om det finns anledning att betvivla riktigheten av mark- och miljödomstolens dom, om det inte går att bedöma dess riktighet utan att prövningstillstånd ges eller om det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.
Bolaget vädjade om prövningstillstånd, bland annat med motiveringen att det fanns anledning att betvivla riktigheten av mark- och miljödomstolens beslut och att domstolens tolkning av vad som är en liten avvikelse var felaktig.
Johan Hammarqvist, IR- och kommunikationsansvarig på K-Fastigheter, kommenterar överdomstolens beslut i ett mejl till Frilagt.
Han skriver: ”Vi beklagar självklart beslutet att inte bevilja prövningstillstånd. Nu får vi värdera hur vi bäst går vidare med en anpassning för att uppfylla det som Mark- och miljödomstolen menat varit avsteg från detaljplanen. Vi kommer att återkomma med en ny bygglovsansökan när detta arbete är genomfört. Detta eftersom vi ser stort värde i att Rusthållaren byggs och blir ett samlat huvudkontor för koncernen inklusive K-Prefab samtidigt som det ger attraktiva lokaler för kontor och verksamheter för andra företag. Rusthållaren ger ett mervärde för Hässleholm och bidrar till att utveckla kommunen och dess näringsliv”.
Berit Önell
Läs mer:
2022-05-23 Bygglov klart för 70-metershus: Karlssons på pressträff i stadshuset
2025-01-20 Bygglovet för Jacob Karlssons höghus rivs upp för femte gången
2025-03-18 K-Fastigheter överklagar: Skyskrapan rasar om domen följs