Viktigt att följa skolans regler om mobilförbud

Viktigt att följa skolans regler om mobilförbud

INSÄNDARE. Replik till Izak Blomhav i 9B på Finjasjöpark skola.

Jag har full respekt för att Izak och hans klasskamrater vill bli bemötta med respekt av skolledning och personal. Att, som Izak beskriver, skolpersonal åker hem till elever för att kontrollera om mobiltelefonen ligger hemma – är anmärkningsvärt och något som naturligtvis bör ifrågasättas.

Samtidigt väcker situationen frågor. Izak inleder med att skolan har ett tydligt mobilförbud, men berättar att han själv en dag vägrade att lämna in sin telefon. Det är här diskussionen behöver nyanseras: Om det finns en tydlig regel som gäller alla elever – vad var det som gjorde att Izak just denna dag inte ville följa regeln? Var det något akut eller särskilt viktigt, eller handlade det om att helt enkelt inte vilja följa skolans riktlinjer?

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

På många skolor i Hässleholm finns liknande mobilregler. Elever lämnar in telefonen vid skoldagens början och får tillbaka den vid dagens slut. Det är ett välfungerande system som skapar fokus på undervisningen, minskar stress, förebygger konflikter och skyddar elever från att bli ofrivilligt filmade eller exponerade i sociala medier.

Att i det här fallet välja att inte följa regeln, och därmed bli hemskickad, är en följd av ett eget beslut. Med all respekt för rätten till utbildning – så innebär skolgång även ett ansvar att följa de gemensamma regler som finns. Det gäller i skolan, precis som i samhället i stort.

Självklart har elever all rätt att ifrågasätta och diskutera regler. Den dialogen är både viktig och nödvändig. Men det måste ske genom konstruktiva samtal och engagemang, inte genom att medvetet bryta mot regler och därefter kritisera konsekvenserna offentligt.

Detta är dock inte ett försvar för övertramp från skolans sida. Om personal gör hembesök eller jämför mobiltelefoner med farliga föremål, så är det något som måste hanteras med största allvar. Två fel gör inte ett rätt.

Förändring uppstår inte genom konfrontation, utan genom samtal, respekt och ömsesidig förståelse. Om eleverna vill påverka sin skolmiljö, är vägen framåt en vilja till dialog med skolledning och lärare. Regler kan omprövas – men tills dess de ändras så förväntas de följas.

Ulf Nilsson
Medborgare

Läs tidigare insändare i ämnet:

2025-04-08 Vi jagas som om vi bär vapen – på Finjasjöpark skola i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se