Ytterligare ett miljonkrav riktas mot Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Det handlar om en skuld till en entreprenör som enligt vikingabyn hade lovat att sponsra verksamheten. Hässleholms tingsrätt har beslutat om så kallas tredskodom där målet avgjorts utan att egentligen prövas. Vikingabyns fastighetsägare Maral Otetileu, som är utvisad, har inte kunnat nås. Hennes ombud Ellinore Sköld har dessutom underkänts så att allt hon framfört har förklarats “sakna verkan”. Därmed fick hon inte information om att det den 31 mars skulle hållas en muntlig förberedelse som på plats kunde övergå till en tredskodom.

För bara två veckor sedan gjorde kronofogden en utmätning i vikingabyn och tog med sig en hjullastare och en motorcykel på grund av en annan skuld.
Tvisten med entreprenören gäller markarbeten, bland annat anläggande av parkeringsplatsen, vid uppbyggnaden av vikingabyn 2019. Det finns inga skrivna avtal. Företaget kräver 956 812 kronor plus ränta. Rättegångskostnad på 300 000 kronor tillkommer.
Vikingabyn har hävdat att arbetena gjordes åt kulturföreningen Vittfarni Hird som då drev vikingabyns verksamhet. Allt skulle vara gratis som sponsring mot att företaget fick reklamskyltar uppsatta vid vikingabyn. Efter några månader bröts överenskommelsen när företagets företrädare inte längre ville förknippas med vikingabyn efter uppmärksamheten i media om bygglovstvister med kommunen.
Enligt handlingarna från Hässleholms tingsrätt påtalades redan i april 2024 att Ellinore Skölds fullmakt inte var godkänd. Anledningen var att den var en kopia. Hon uppmanades att skyndsamt lämna in en fullmakt i original till tingsrätten.
När en första muntlig förberedande förhandling hölls den 25 september konstaterade tingsrätten att parterna stod för långt ifrån varandra för att det skulle vara aktuellt med en förlikning. En huvudförhandling skulle därför förberedas. Båda sidor uppmanades att lämna in slutlig bevisuppgift, käranden i oktober och svaranden i november.
Vid den muntliga förberedelsen lämnades en fullmakt i original – men efter förhandlingen uppdagades att den inte var utställd på Ellinore Sköld utan på Maral Otetileus make Oddvar Lönnerkrantz som inte skulle vara ombud utan vittne i tvisten.

Tingsrätten uppmanade i ett föreläggande två dagar senare Ellinore Sköld att lämna in en rättegångsfullmakt i original senast den 11 oktober. Samma dag ringde företagets ombud och meddelade att han ansåg att tredskodom borde meddelas.
Enligt tingsrätten har Ellinore Sköld fått flera muntliga påminnelser. Ändå har ingen godkänd fullmakt kommit in. Den 22 november beslöt tingsrätten därför att hon inte är att anse som ombud för Maral Otetileu i målet.
– De rättshandlingar du vidtagit i målet å Maral Otetileus vägnar saknar således verkan, skriver domaren Louise Trattner.
Hon meddelar att tingsrätten anser att Maral Otetileu står utan ombud och att all kommunicering i fortsättningen kommer att ske direkt med henne. Tingsrätten kommer inte längre att skicka några handlingar till Ellinore Sköld.
Men Ellinore Sköld säger att hon fått besked att det inte var någon brådska med fullmakten.
– Vid den muntliga förberedelsen i höstas pratade vi om att det kunde ta tid att få fullmakten. Ingen fara, sa de. Jag kunde skicka in den tillsammans med bevisuppgiften.
– Märkligt att detta kan ändras efter den muntliga förberedelsen.
Hon förklarar att hon väntade på motpartens bevisuppgift, men aldrig fick ta del av den eftersom hon blev avskriven som ombud. Därefter har hon inte fått någon information alls om målet.
– De skulle försöka nå Maral istället.
Men tingsrätten lyckades inte nå Maral på något av de telefonnummer de hade tillgång till. De skickade en vädjan om ytterligare kontaktuppgifter till alla myndigheter som hon kunde tänkas ha haft kontakt med, bland andra Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Då beslöt tingsrätten att använda den sista utvägen för delgivning, en kungörelse i Sveriges officiella tidning, Post- och Inrikes Tidningar. Inte heller den informationen nådde Maral Otetileu, Elllinore Sköld eller någon av de tre vittnena i vikingabyn. Därmed kunde den muntliga förhandlingen hållas den 31 mars utan att de visste något och tredskodom beslutas helt utifrån sökandens uppgifter.
Vikingabyns företrädare fick information först dagen därpå via media. Några dagar senare damp domen ned i vikingabyns brevlåda.
– Hur kan de skicka domen hit men inte kallelsen till förhandlingen, undrar Ellinore Sköld.
– Varför har de inte efterfrågat adress eller andra kontaktuppgifter från mig som ombud eller Oddvar som hennes make?
Hon säger också att överenskommelsen med entreprenören bröts även på grund av att betydligt mer arbete än överenskommet utfördes.
– Fakturorna som skickats i efterhand är kraftigt saltade med kostnader för maskiner som aldrig använts och påstått drivmedel. Marals företag skulle bidra med inköp av drivmedel,vilket hon också gjorde och det återfinns i företagets bokföring.
Hon ska nu försöka få en originalfullmakt av rätt slag från Maral Otetileu, som alltså befinner sig utomlands, men har viss kontakt med famij och vänner. Ellinore Sköld ska därefter begära återvinning, det vill säga att domen upphävs och fallet tas om så att hon kan tillvarata Maral Otetileus rättigheter. Ansökan om återvinning måste göras senast den 30 april.
Frilagt har sökt Louise Trattner.
Berit Önell
Läs mer:
2025-03-29 Kronofogden med poliseskort i Vittfarnas vikingaby
2025-04-05 Tidigare SD-politiker gjorde utmätning i vikingabyn – ”inte jäv”