Maskinerna på Vittsjö Idrottspark är så slitna och dåliga att de behöver bytas ut för att Hässleholms kommun, som just köpt anläggningen för åtta miljoner, ska kunna uppfylla kvalitetskraven på den allsvenska fotbollsplanen. Kostnaden beräknas till nära en miljon kronor. Inför premiären i förra veckan tvingades kommunen flytta maskiner från andra planer.
– Vi har hankat oss fram med de maskiner vi haft, säger Anders Åberg, ledamot i Vittsjö GHIK:s styrelse och tidigare ordförande i både föreningen och bolaget som ägt idrottsplatsen.

Kommunen köpte i december Vittsjö Idrottspark för åtta miljoner kronor och lovade direkt därefter att sponsra föreningen och dess framgångsrika damlag med ytterligare 950 000 kronor per år de närmaste tre åren.
I köpet ingick befintliga maskiner. Men det visade sig att de inte höll måttet. Kultur- och fritidsförvaltningen, som ska sköta driften av anläggningen, har äskat 960 000 kronor till nya maskiner de närmaste två åren.
Från tidigt 1980-tal
Mest illa är det med knivluftaren för luftning av det övre grässkiktet. Den är enligt beslutsunderlaget från tidigt 1980-tal och helt trasig. Förslaget är att den ska bytas 2026 till en beräknad kostnad på 135 000 kronor.
Daniel Perkmar, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen med ansvar för skötsel av fotbollsplaner i hela kommunen, förklarar att knivluftaren på Österås är lika gammal som Vittsjös. Avsikten är nu att ersätta båda de gamla med en ny som kan användas på båda planerna.
En gödningsspridare, som uppges vara gammal och i behov av utbyte, beräknas innebära en investering på 150 000 kronor år 2027.
Gödningsspridaren ”helt slut”
Daniel Perkmar säger att gödningsspridaren i Vittsjö är “helt slut”.
– Det hade vi inte riktigt koll på. Vi trodde att den funkade bättre än den gjorde.
– Hela omrörarfunktionen är trasig. Vi använder en från Österås nu.
2027 budgeteras också en ny cylinderklippare för 600 000 kronor, enligt förslaget. Den gamla klipparen är från 2012 och börjar enligt underlaget bli opålitlig.
En ny resultattavla till Vittsjö för 75 000 kronor 2026 ingår också i önskemålen.
Hur kan föreningen ha fått det att fungera med de här maskinerna?
– Det vet inte jag. A-planen har de väl fått att fungera, men inte de andra planerna vad jag förstått.
Fungerade knivluftaren förra året?
– Jag vet inte. Jag kan bara konstatera att om vi ska hålla den nivå som vi vill göra på en allsvensk arena så får vi ha maskiner som fungerar. Om vi inte får de här pengarna så får vi antingen använda de maskiner som finns med sämre resultat eller får vi ta upp maskiner från Österås.

Cylinderklipparen, som är 13 år gammal, borde enligt Daniel Perkmar ha bytts efter fem-sju år.
– Vi klippte med de tre gånger förra veckan inför premiären och den fungerar, men det börjar bli problem med lager, kopplingar och sånt.
En allsvensk gräsplan måste klara vissa fastställda krav.
– Framförallt är det så att det ska vara klippränder och det är förbundet som sätter de kraven. Allt som jag räknat upp är kanske inte akut, men det kommer att bli akut om vi inte har en plan för det.
Daniel Perkmar konstaterar att det inte är säkert att politikerna beviljar pengarna.
– Det här är äskanden till politiken. Säger de nej får vi hitta andra lösningar. Vi får ta traktorn och köra med gödningsspridaren från Österås. Men vi har en lite mindre traktor där uppe som kan dra gödningsspridaren eftersom den används ofta och då slipper vi transporten av en gödningsspridare.
– Vi försöker tänka lite stordrift för att hålla igen lite så vi inte har full utrustning på alla anläggningar.
Kanske bytts tidigare i kommunal regi
Tycker du att ni borde ha fått mer pengar för detta redan i år?
– Just nu känns det som att vi kan lösa det, men det kräver lite av oss. Mer pengar vet jag inte, jag tycker det har gått tillräckligt mycket pengar till den här affären om jag ska vara helt ärlig. Men några av maskinerna i Vittsjö är äldre, några är väldigt gamla och kanske hade bytts tidigare på Österås eller i kommunal regi.
Han berättar att kommunen gjort extra insatser för barn och unga på breddplanerna som varit eftersatta.
– Vi vill ge dem bättre förutsättningar, säger han.
Vill köpa in traktor också
Han berättar att avsikten också är att köpa in en gemensam traktor. Den som nu står i Vittsjö är i uselt skick.
– Vittsjö GIK har använt den tidigare, det är jättestora renoveringskostnader på den för att vi ska få den att fungera. Den tänkte vi plocka bort. Traktorn på Österås börjar också gammal och då byter vi in den och köper en traktor som vi kan använda när vi luftar och gör de större driftsinsatserna, förklarar han.
Det fungerar delvis så redan nu.
– Idag har till exempel traktorn från Österås varit i Vittsjö och djupluftat, säger Daniel Perkmar.
Det är väl en bra bit att köra med traktor?
– Det tar 40 minuter att köra. Det är billigare att göra så än att ha en traktor på varje ställe.
I investeringsplanen finns även en djupluftare för gräsplaner som ska ersätta den som finns på Österås idag och används till flera planer. Den beräknas kosta 600 000 kronor 2027.
– Det tar sex timmar att djuplufta en plan nu. Vi har tänkt investera i en bättre så vi kan vara mer effektiva.
”Har alltid fått vår plan godkänd”
Anders Åberg i Vittsjö GIK säger att han inte kan kommentera varför kommunen väljer att köpa nya maskiner.
– Vi har haft fungerande maskiner, egna maskiner, säger han.
Sedan medger han att det funnits brister.
– Det är möjligt att vi haft gamla och dåliga grejer, absolut. Kommunen kanske har högre ambition. Men jag kan inte svara i detalj. Vi har haft en vaktmästare som skött allt jättefint under väldigt sparsamma förhållanden.

Allsvenskan ställer väl höga krav?
– Vi har alltid fått vår plan godkänd.
Har ni behövt låna eller hyra in maskiner någon gång?
– Det är mycket möjligt att vi lånat då och då, det kan vi ha gjort, säger Anders Åberg.
SD går ut på sociala medier
Sverigedemokraterna lyfter på sin Facebooksida upp det för allmänheten tidigare okända investeringsbehovet på Vittsjö Idrottspark. Partiet passar på att betona att de styrande samtidigt lägger ned annan verksamhet för att det inte finns pengar.

– Väldigt märkligt att detta kommer helt plötsligt, säger oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) till Frilagt.
Hon konstaterar att det blir svårt att komma undan utgifter för maskiner.
– Ska vi drifta Vittsjö IP behöver vi väl de här grejerna och det blir kommunala investeringar, det visste vi att det skulle bli, säger hon.
”Får prioritera”
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) betonar att siffrorna är kultur- och fritidsnämndens äskande till den nyligen påbörjade budgetberedningen för 2026-2028.
– Vi har inte kommit någon vart ännu i vad vi kan lägga in i budgeten, säger hon.
– Vi får gå igenom alla nämnders behov och sedan blir det vi som får prioritera.
Togs maskinernas skick upp i samband med köpet?
– Inte som jag minns det. Jag har inte diskuterat de enskilda maskinerna.
Om ni hade vetat det hade det påverkat priset tänker du?
– Det är ju svårt att säga. Vi har tittat på anläggningen som sådan. Sedan fick vi överta maskinerna, men jag kan inte svara på det.
– Så ser det ut på alla anläggningar i kommunen, att maskiner behöver förnyas. Allt kommer inte att klaras det kommande året, det kan jag säga. De kommer kanske fortfarande att få köra vissa maskiner emellan.

Men nu använder SD det här?
– De har bestämt sig för att göra ner Vittsjö arena medan de tycker de vill satsa på det de kallar landsbygd, Tyringe och Bjärnum och andra.
Vittsjö skulle få samma förutsättningar
Lena Wallentheim menar att kommunens köp av Vittsjö IP innebär att man skapar förutsättningar för en idrottsförening på samma sätt som på Österås och andra anläggningar.
– Vittsjö skulle få samma förutsättningar, de betalar dessutom mer i hyra än föreningarna på Österås.
Hon betonar att Vittsjö GIK inte bara har damlaget i allsvenskan utan också pojk- och flicklag och även friidrottsverksamhet.
– Massor med människor har lagt ner mycket tid och mycket pengar, från privatpersoner till företag. Man pratar om att det var det som hade hjälpt till att bygga upp Bjärnums simhall, men det bryr man sig inte om när det gäller Vittsjö för man är bara ute efter att hänga ut mig som att jag har gjort någonting alldeles förskräckligt.
– Det är inget annat allsvenskt lag som äger sin arena, därför att de inte klarat av det. Och Österås är inte godkänt för allsvenskt spel.
Hon förstår inte varför skulle vara så illa att lägga åtta miljoner på en anläggning där det investerats över 20 miljoner kronor, ungefär lika mycket från föreningen som från kommunen. Samtidigt kostar en konstgräsplan på Österås tio miljoner kronor.
– Det är väl inte konstigt att en förening vill ha tillbaka en del av de pengar man lagt ut när man ska sälja anläggningen.
Dessutom har föreningen lån som måste betalas tillbaka.
– Man får det att bli väldig negativt mot ett lag med tjejer som ligger i högsta serien som vi borde vara stolta över i Hässleholms kommun.
Lena Wallentheim betonar att hon inte fattar beslut på egen hand.
– Jag förankrar oerhört noga i mitt parti, mellan S och M och med våra samarbetspartier, säger hon.
Berit Önell