Maten på kommunens äldreboenden är varken tillräckligt näringsrik eller aptitlig och åtgärder krävs. Det var anhöriga och makthavare överens om vid ett möte på onsdagen.
– De har nog förstått allvaret, säger Birgitta Martinsson, som tillsammans med Kerstin Jeppsson slog larm om den undermåliga maten på kommunens äldreboenden.

Det var de anhöriga som bett att få träffa politiker och tjänstemän. Från kommunen deltog kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Joakim Karlsson (M), omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) och första vice ordförande Ann Persson (M), tekniska nämndens förste vice ordförande Benny Petersson samt tekniska förvaltningens chef Alexander Hovander och omsorgsförvaltningens chef Anette Viksten Åhl.
– Det har redan blivit bättre med större portioner, men maten är fortfarande inte tillräckligt näringsrik, säger Birgitta.
Matsedeln har helt omarbetats från vecka 10.
Hon tror att det kommer att bli mycket bättre snart.
– Men vi kommer ändå att följa upp det, säger hon.
– De har nog fått upp ögonen för mycket. Men detta ska inte vi som anhöriga behöva påtala.
Tills den nya matsedeln kommer är hon inställd på att fortsätta laga extra mat och ta med sig till sin man på Ehrenborgs äldreboende.
Hon uppskattade att tekniske chefen Alexander Hovander bad om ursäkt för nyårsmenyn då det inte blev den utlovade fläskfilén och boende på olika avdelningar serverades olika rätter.
Alexander Hovander tror inte att man avsiktligt gjorde skillnad på personer, men säger att det hade varit allvarligt i så fall.
– Jag tror att det var olyckliga omständigheter.
– Det blev väldigt fel med nyårsmaten. Det kan jag inte annat än be om ursäkt för, säger han.

Han menar att personalen antingen själva kunde ha försökt få tag i råvaran eller ändrat menyn när leveransen inte kom.
Alexander Hovander tyckte att det var bra att de anhöriga nu fick tala om vad de tyckte var fel.
– Vi fick ta in det och så fick vi skapa en gemensam bild av hur vi gå vidare, säger han.
Han instämmer i kritiken mot näringsinnehållet, hur maten ser ut och bristen på grönsaker.
– Där är ett arbete vi verkligen behöver göra.
Hur har det kunnat bli så här?
– Jag har inte någon tydlig bild egentligen utan det är olika faktorer. Det har att göra med kommunikation mellan de två organisationerna och med arbetssätt som vi nu ändrar.
Han är själv utbildad kock och har arbetat i cirka tio år i kök inom äldreomsorg.
Har du nytta av det nu?
– Det tror jag absolut att jag har.
Hjälper du till med den nya matsedeln?
– Jag tittar på den då och då, men jag litar på att professionen gör det korrekt och bra.
Han förklarar att man nu också tittar på hur den del av måltiderna som omsorgsförvaltningen sköter, det vill säga frukost och mellanmål, kan förbättras.
– Omsorgen har ansvaret, men vi hjälper till att strukturera upp så att det blir ett större näringsinnehåll under dagen.
Han anser att det även ska finnas möjlighet för de äldre att ta frukt och annat efter önskemål.
Men den matsedel som gäller några veckor till följer fortfarande inte Livsmedelsverkets riktlinjer.
– Det är ständigt uppdateringar nu, det är ett löpande arbete, säger Alexander Hovander.
Det förutsätts tydligen att det blir fler kalorier genom mellanmål och dryck som ni inte räknat på. Ska ni räkna med allt nu, annars går det väl aldrig att veta att det blir rätt?
– Det är ett arbetssätt som måste förändras. Men det har varit en liten gissningslek eftersom vi bara har kunnat räkna det vi tillhandahållit.

Kostnaderna verkar vara ett mysterium, går det att reda ut vilka kringkostnaderna är?
– Det arbetet har jag satt igång. Vi ska göra en vidare utredning av de ekonomiska modellerna, också tillsammans med omsorgsnämnden så vi får en tydlig bild.
Omsorgschef Anette Viksten Åhl tyckte att det var bra att få höra direkt från de anhöriga hur de upplevt situationen. Även hon vill se ett närmare samarbete mellan de två berörda förvaltningarna.
– Vi har ett gemensamt ansvar och behöver jobba i samverkan.
Hon berättar att utbildning redan pågår för omsorgspersonal.

Omsorgen har lagt till lite på sin del av maten på äldreboendena redan i år. Det blir därmed 27 kronor per person och dag. Förra året var det 25 kronor.
– Vi diskuterar om vi ska lägga på mer nästa år, säger Anette Viksten Åhl.
Christer Welinder säger att vissa äldreboenden har klarat sig med den tidigare summan från omsorgen, andra inte.
– Det är inte bra att det är så tajt, säger han.
– Mötet var bra och konstruktivt.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim konstaterar att hon inte har direkt ansvar för måltiderna.
– Men självklart månar jag om kosten vi serverar. Oavsett om det är på äldreboenden eller skolor ska vi ha en bra kost i Hässleholms kommun.
– De anhöriga fick komma till tals och vi får ta till oss kritiken och diskutera.
Hon påpekar att förändringsarbetet redan startat.
– Vissa saker, man brukar säga lågt hängande frukter, kan vi ta itu med ganska omedelbart.
– Min roll är också att stämma av med våra förvaltningar. Det är klart att jag kommer att följa upp det här. Eventuellt kan vissa saker blir budgetfrågor och då blir det lite mer vår roll.

Ska anhöriga behöva uppmärksamma de här bristerna?
– Nej, egentligen inte.
Berit Önell
Uppdatering:
Texten har korrigerats i den del som rör omsorgsförvaltningens kostnad för maten på boendena.
För 2024 var omsorgens budget för maten 156 kronor per person och dag. För 2025 är budgeten efter indexreglering 161 kronor per person och dag. Av den summan har omsorgen 24 kronor till frukost, dryck och mellanmål per dag och person.
Omsorgsnämnden lade till en krona per dag och person för 2024, totala summan blev då 25 kronor per dag och person.
För 2025 lade omsorgsnämnden till tre kronor per dag och person. Totala summan är därmed nu 27 kronor per dygn och person.