Underskrifterna räcker till folkomröstning om simhallarna

Underskrifterna räcker till folkomröstning om simhallarna

Nu står det klart att namnunderskrifterna för en folkomröstning om simhallarna är tillräckligt många. 4 739 namn är godkända, det vill säga 11,4 procent av de röstberättigade i Hässleholms kommun.

– En delseger, säger Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe simsällskap.

Bilden visar Karina Jannerstig med namnlistor.
Karina Jannerstig och de andra engagerade överlämnade namninsamlingen till kommunen den 2 december. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att stödja Frilagt

Om det blir en folkomröstning är det sannolikt den första i Hässleholms kommun. Förra gången det var aktuellt var 2016 då det gällde frågan om musikpaviljongen på T4-området. Då underkändes de flesta namnen, bara 354 av 4 266 godkändes.

Kravet för att ett folkinitiativ för en folkomröstning ska nå kommunfullmäktige är att minst tio procent av de röstberättigade skriver under. I Hässleholm motsvarar det 4 200 personer. Det kravet uppfylls med råge för en folkomröstning om fortsatt öppethållande av simhallarna i Tyringe och Bjärnum.

– Det är bra, de har skött sig denna gången med väldigt bra kvalitet på listorna. Förra gången var det ju lite sämre, säger Christer Caesar (KD), vice ordförande i valnämnden.

Bilden visar Christer Welinder och Christer Caesar.
Valnämndens ordförande Christer Welinder (S) till vänster, och vice ordförande Christer Caesar (KD) ledda arbetet med kontrollen av namnunderskrifterna. Foto: Urban Önell

Den första granskningsomgången den 13 januari visade också på att de flesta av underskrifterna skulle bli godkända även om några föll ifrån. På tisdagen avslutades kontrollen mot folkbokföringen av alla återstående namn. Den gällde om personerna var folkbokförda i kommunen och att de bara skrivit under en gång. Ytterligare 319 underkändes nu, men det fanns alltså marginal.

Valnämnden ska ha sammanträde på måndag och kommer då sannolikt att besluta om att föreslå att kommunfullmäktige godkänner en folkomröstning. Där räcker det med att en tredjedel av ledamöterna säger ja. Det kan ta två-tre månader innan ärendet kommer till kommunfullmäktige. Innan dess ska det passera kommunalråden i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Där kan också läggas till förslag på datum, var pengarna ska tas med mera, men valnämnden har inte mandat att göra det.

Valnämnden har dock gjort en mer noggrann beräkning av kostnaden för en folkomröstning. Den visar att budgeten på två miljoner kronor inte räcker.

– Det blir över tre miljoner, säger Christer Caesar.

Den exakta siffran kan fastställas först när fullmäktige beslutat om formerna för valorganisationen.

– Vi trodde att två miljoner skulle räcka. Vi jämförde med ett EU-val, men då får vi en miljon av staten. Nu måste vi ha igång hela valorganisationen och får inga pengar av staten.

Om folkomröstningen skulle vänta tills det är dags för riksdagsval 2026 hade den inte kostat något extra, men att vänta så länge är troligen inget alternativ. Kommunen vill stänga simhallarna i Tyringe och Bjärnum så fort det nya Österåsbadet i Hässleholm öppnar i slutet av detta året.

I vilket fall lär det inte bli någon folkomröstning förrän till hösten. Det tar tid att trycka valsedlar, organisera vallokaler med mera.

– Om vi har väldig tur kan fullmäktige besluta i mars, annars i april eller senast i maj, säger Christer Caesar som inte har mandat att föreslå datum för omröstningen.

Karina Jannerstig är glad att processen kommit så här långt.

– Det var ett skönt besked en sån här grå dag, säger hon.

– Det är en enorm lättnad, en liten delseger för allt vi kämpat så hårt för, både i Tyringe och Bjärnum.

Bilden visar Karina Jannerstig och Ida Gollnert.
Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe simklubb, och Ida Gollnert från Bjärnums simhallsvänner har tillsammans med många andra kämpat för att få in tillräckligt många namnunderskrifter. Foto: Urban Önell

Hon trodde visserligen inte att valnämnden skulle hitta så många fel.

– Men vi kunde inte veta om folk bodde på den adress de skrev. Vi ropar inte hej, men vi har gjort allt vi kunnat. Nu är det upp till politikerna att stå bakom oss som de lovade på mötet i Tyringe.

Om fullmäktige säger ja hoppas hon på ett högt valdeltagande.

– Jag tycker verkligen att kommuninvånarna då ska gå och göra sin röst hörd och att de inte bara lyssnar till politikernas siffror. Det finns en annan sida också. Byalagen fortsätter att granska siffrorna. Det är viktigt att ta reda på och lyssna på alla fakta. Sedan kan kommunpolitikerna ändå göra som de vill och det är rätt tragiskt, säger hon.

– Vi säger inte att båda simhallarna kan vara öppna om 20 år. Men har man råd att stänga fullt funktionsdugliga simhallar?

För simklubbens del är hon besviken på att det aldrig kommit inbjudan till något möte om det nya badhuset, vilket Hässleholms simklubb S 71 fått.

– De vill väl att klubbarna ska slås ihop. Men vi har varit rivaler i 40 år. Vi är väldigt olika, de är en tävlingsklubb, det är inte vi. Vi har mer fria villkor, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2024-12-02 Namnlistor för folkomröstning lämnade i stadshuset

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se