INSÄNDARE. Tack Susanne för ditt svar på min insändare. Jag ville lyfta just det att demokratin var under press från olika håll. Och som rubriken löd på min insändare: ”Vi måste värna om demokratin”. Jag tror egentligen att du förstod det men valde att istället lyfta fram bland annat historik inom politiken. Om vi då ska agera demokratiskt så har du din fulla rätt att göra det eftersom vi än så länge har demokrati. Jag väljer att se framåt!
När det gäller sociala medier så håller jag med om att den är en del av framtidens media. Och den behöver granskas och kritiseras precis som ”gammelmedia” för att få en rättvis bild. Som det lyfts fram i ditt svar romantiseras det lite när det gäller sociala medier. Och att den gör det är ju för att Sverigedemokraterna nått framgång där. Men låt oss vara tydliga: debatten är inte en arena för ensidig retorik! Istället för att bara förneka gammelmedia, borde det ifrågasättas hur information och argument presenteras i dessa nya kanaler. Sociala medier kan nämligen också sprida desinformation och förstärka polarisering!
Vidare framställs Vänsterpartiet som en fiende till demokratin, Vänsterpartiet har moderniserat sin politik och engagerar sig i frågor som rör social rättvisa idag. Att kalla det arbetet Vänsterpartiet gör för populism riskerar ännu mer stigmatisering.
Dessutom, att anklaga Vänsterpartiet för att vara ansvarslösa i sina förslag kring migration och bidragssystem utan att erkänna att dessa frågor är komplexa och multifacetterade, är ett avståndstagande från en nyanserad debatt. Att förenkla det till att kalla det ”populism” förminskar de olika åsikterna och forskning som finns i dessa frågor. Att hjälpa människor i behov av hjälp är inte populism i mina ögon.
Att oppositionen bör föreslå motförslag är helt riktigt, men det måste ske med en grundlig förståelse för rimligheten av förslagen och de olika uppfattningar som finns. Att kalla det för en ”skyldighet” kan leda till stagnation snarare än framsteg – vi bör sträva efter att arbeta för att nå hållbara lösningar, snarare än att bara kritisera varandras åsikter.
Sammantaget kan insändaren ses som en enkelspårig reaktion på verkligheten, där den fokuserar mer på att tala om vad som är fel i en politisk meningsmotståndare än att föra en konstruktiv och produktiv debatt. Om min insändare hade lästs korrekt ser Susanne att jag skrev: ”Varenda människa vill att omsorgstagarna och omsorgsgivarna ska ha det bra”. Alltså reagerar även Vänsterpartiet starkt i frågan om måltiderna. Så få det inte att se ut som vi inte vill att det ska bli bättre för omsorgstagarna!
Som politiker i nämnden är jag ett språkrör för de som inte kan föra sin egen talan. Jag är en representant för medarbetarna. Jag vill helt enkelt jobba framåt för en bättre omsorg i kommunen. En demokratisk kommun för alla.
Så låt oss sträva efter en politik där vi lyssnar, lär och växer!
Katarina Olsson, Vänsterpartiet Hässleholm
Läs tidigare insändare i frågan:
2025-01-10 Att värna vår demokrati
2025-01-15 Oppositionens skyldighet att komma med motförslag