Ny belysning vid upplaget bakom reningsverket i Hässleholm kan störa de många rödlistade fladdermössen i området. Därför rekommenderas närvarostyrda armaturer som hålls släckta under natten då fladdermössen är mest aktiva. Det skriver konsultföretaget som inventerat fladdermössen inför det fortsatta arbetet med detaljplanen. I förra veckan hade kommunen och Hässleholm Miljö en “kick-off” med avsikten att skynda på detaljplanen. Men mycket är fortfarande lika oklart som i somras när det bestämdes att stora delar av förslaget måste göras om. Då hade länsstyrelsen hotat riva upp planen om kommunen antog den.
Länsstyrelsens kritik gällde främst att järnvägen, som är ett riksintresse, krockar med reningsverkets intressen. Därför måste planområdet troligen ändras.
Luktutredningen som kommunen använt för att motivera inlösen av två bostäder dömdes ut för att den grundade sig på data som bröt mot reningsverkets miljötillstånd för slamhanteringen. Bolaget dömdes också för detta miljöbrott.
Det tredje skälet som kan få länsstyrelsen att upphäva planen är översvämningsrisken. Under förra vinterns översvämning uppdagades att det trots den nya skyddsvallen måste pumpas ut vatten för att skydda anläggningen vid höga flöden, något som skett utan myndighetens tillstånd.
Länsstyrelsen krävde också en inventering av naturen inom de drygt två hektar skog som finns kvar inom reningsverkets område. Fridlysta djurarter skulle kunna hindra utbyggnad av rening och komplementsbyggnader.
I juli 2024 sa planchef Cecilia Lindgard att det kunde ta ett år att få fram ett nytt förslag. En ny granskning där berörda får möjlighet att lämna synpunkter skulle dröja tills i slutet av året. Nu hoppas hon att det ska gå lite snabbare.
– Nu har fladdermusinventeringen kommit, det är den vi väntat på. Nu kan arbetet bli mer intensivt, säger hon.
Hon hoppas att ett nytt förslag ska kunna gå ut på granskning under senare delen av våren.
– Nu har vi en mer samlad bild av vad vi ska göra, säger hon.
Hon förklarar att belysningen kommer att regleras i planförslaget så att hänsyn tas till fladdermössen, exakt hur kan hon inte svara på idag.
– Det ska vi ställning till. Det finns olika sätt att reglera det i detaljplanen.
Fladdermusinventeringen kommer inte att leda till några större förändringar i planförslaget. Enligt Cecilia Lindgard hade det varit annorlunda om det visat sig finnas ännu fler eller mer sällsynta arter.
Dock påträffades 13 fladdermusarter, varav av sju upptagna på den svenska rödlistan. Konsultföretaget använde både autoboxar som spelade in ljud och manuell inventering med handburen detektor som gör fladdermössens ekolod hörbara så att arterna kan skiljas åt. Det noterades inga aktiva fladdermuskolonier. Men aktiviteten tyder på att det finns potential till koloniplatser i området.
Delar av skogspartierna vid reningsverket används av fladdermössen som jaktområde och för parning och revir. Hela området kring Finjasjön är också väldigt rikt på fladdermöss. Fladdermöss föredrar gamla träd, gärna mer än 80 år gamla där de kan gömma sig i hål eller sprickor. Konsulten skriver därför att det är viktigt att bevara så mycket buskar och träd som möjligt, främst hålträd. Många sådana träd har avverkats inom reningsverksområdet när det exploaterats alltmer och upplagsplatsen byggts upp. Ytterligare utvidgning in i det mest värdefulla naturområdet är planerad. Men konsulten från Fladdermus och Groddjursekologen skriver att större delen av naturområdet inte kommer att påverkas, inte heller fladdermössens jaktmöjligheter då större delen av naturen ligger utanför planområdet.
Det som kan påverka fladdermössen i någon högre grad är belysning under dygnets mörka timmar. Denna bör därför vara släckt under natten, alternativt bör mörka ytor skapas eller ljuset avskärmas så att det inte sprids in i naturområdet.
Ett större problem för detaljplanen är järnvägen. Om stambanan byggs ut med två spår, som planerat, är risken stor att alla vassbäddarna inte kan vara kvar. Cecilia Lindgard vill inte vänta tills det är bestämt var spåren ska gå utan hellre ändra planen för att få nya ytor på säkert avstånd från den framtida järnvägen. Men så lät det även efter samrådet 2021 och något förslag på förändrat planområde finns fortfarande inte.
– Det ingår såklart i de ändringar som behöver göras. Vi har en löpande dialog med Trafikverket, säger Cecilia Lindgard.
Någon ny luktutredning har inte heller beställts.
– Det kommer vi att undersöka.
– Det är ju så med ett detaljplaneförslag att det är inte färdigt förrän den dag det skickas ut. Det är ett arbetsmaterial fram tills dess. Nya saker kan uppstå.
Bostäderna ser ut att vara fortsatt hotade.
– Som det ser ut just nu blir det ungefär samma planområde som vi hade tidigare, säger Cecilia Lindgard.
Om förslaget kvarstår ska bostäderna planläggas som natur och blir därmed planstridiga, vilket ger kommunen rätt att lösa in dem. Även fastighetsägarna har rätt att kräva inlösen. Men under de 13 år planprocessen pågått har de varken blivit inlösta eller kunnat sälja husen på öppna marknaden och inte heller kunnat planera för att bo kvar. Än så länge syns ingen ljusning.
Cecilia Lindgard vill inte prata om att det finns fler olagliga soptippar inom planområdet, trots att det anmälts till miljökontoret och bilder finns.
– Vi har utrett alla som påverkar detaljplanen.
Men om det bevisligen finns fler borde ni väl ta upp dem?
– Länsstyrelsen har skrivit att alla är utredda.
Berit Önell
Läs mer:
2024-04-11 Länsstyrelsen hotar riva upp reningsverkets detaljplan