Hibabs vd Kent Johannesson medger att bolaget utan upphandling skrev avtal med Fasab för fastighetsskötsel. Det ska ha skett för ett år i taget sedan 2020.
– Vi får rätta till den bristen såklart, säger Kent Johannesson.
Brott mot lagen om offentlig upphandling kan leda till straffavgift på mellan 10 000 och 20 miljoner kronor.
– Det är svårt att svara utan att se materialet, säger Stefan Andersson, huvudägare i Fasab-koncernen som enligt anmälan från en grupp anonyma medarbetare i kommunen gynnats av bolagen Hibabs och Hässleholm Miljös olagliga inköp.
På onsdagen, när anmälan just blivit känd, sa Kent Johannesson till Frilagt att han skulle utreda vad som hänt och redovisa inför styrelsen den 12 februari. Men först måste han prioritera arbete med bokslutet. Nu har han ändå börjat titta på avtal och fakturor.
– Det är bokslut som gäller nu. Men man vill ju veta, säger han.
Han förklarar att den brist han hittat är att avtalet för fastighetsskötseln inte upphandlats.
Bakgrunden är att kommunens tekniska förvaltning sa upp sitt avtal med Hibab 2019 i samband med en omorganisation. Sedan drog det ut på tiden att teckna nytt avtal och i sista stund kom besked om en kraftig prishöjning.
– Då sökte vi en annan samarbetspartner, berättar Kent Johannesson.
Avtal till lägre timpris blev dyrare
Det slutade med att Hibab skrev avtal med Fasab till ett timpris som enligt Kent Johannesson var lägre. Han menar att det då inte behövdes någon riktig upphandling, vilket normalt krävs för alla offentliga verksamheters inköp av varor och tjänster för mer än 700 000 kronor. Här skulle det räcka med en så kallad direktupphandling, egentligen ingen upphandling alls eftersom avtal skrivs direkt med ett företag.
– En direktupphandling var från början rimlig eftersom vi hamnat i den sitsen. Men sedan skulle vi ha gjort en förnyad upphandling, säger Kent Johannesson.
– Det har bara rullat på.
Hur mycket Fasab fakturerat per år är inte känt. Enligt anmälan har Hibab gjort inköp utan ramavtal för 1,3 miljoner 2020, 1,6 miljoner 2021 och 1,5 miljoner 2022. Därefter ligger beloppen under 700 000 kronor.
Ramavtal innebär att flera leverantörer handlas upp för att sedan avropas i turordning och efter behov. Fasab Mark AB har bara ett ramavtal med Hibab, för just markarbeten, och ligger då överst på listan. Anmälan gäller inte den delen av verksamheten.
Avtalet för fastighetsskötsel ser ut att ha blivit dyrare för Hibab utan ramavtal. Byggarbeten kostade exempelvis 411 kronor per timme i kommunens ramavtal 2021 medan Fasab tog 520 kronor. 2023 kostade värme och sanitet 531 kronor per timme i kommunens avtal. Fasab tog 645.
Berömmer Fasab
Kent Johannesson är ansvarig för Hibabs avtal och attesterar dessutom fakturor på över 25 000 kronor. Förvaltarna har kunnat godkänna inköp på belopp därunder. Men Kent Johannesson har slutattesterat alla fakturor.
Är det bra att du utreder det här?
– Styrelsen vill ha en intern redovisning. Gissningsvis kommer de sedan att föreslå en extern granskning.
Kent Johannesson tror inte att de nära relationerna mellan företrädare för Hibab och Fasab har varit något problem.
– Jag ser inte att det funnits någon jävsproblematik. Inte att Fasab fått någon fördel.
Har ni diskuterat att det kan finnas en risk?
– Nej.
Han vill berömma Fasabs arbete.
– Samma dag som det här kom till vår kännedom började med en trevlig uppskattning från en medborgare som påtalat att det dumpats sopor, bland annat däck och en soffa, på Hovdala. Vi beställde hämtning från Fasab och det gick väldigt snabbt. Det måste lyftas fram att de gjort ett väldigt bra jobb. Risken är att de får skit av detta, säger han.
Har inte fått information
Stefan Andersson säger att han inte fått någon information om misstankarna, mer än det han tagit del av i media.
Har du inte reflekterat över att det inte skedde någon upphandling av Hibabs fastighetsskötsel?
– Nej, det skrevs ett avtal och sedan har det bara löpt vidare, säger han.
Kommunen och dess bolag är en stor kund hos Fasabkoncernen.
– Det finns jättemånga avtal, säger Stefan Andersson.
Han säger att han inte känner till vilka prisskillnader det kan vara mellan avtalet med Hibab och ramavtal inom fastighetsskötsel.
– Det är ganska många fakturor. Exakt vad det står i avtalet med Hibab vet jag inte.
När det gäller Hässleholm Miljö har Fasab Mark avtal om att gräva för fjärrvärme.
– Jag skulle tro att det bara är det, säger Stefan Andersson.
Han säger sig inte känna till att Hässleholm Miljö betalat 2,4 miljoner kronor för ventilationsarbeten.
– Jag tror inte att någon tänkt göra fel, säger han.
Annons om lastmaskin
När det gäller lastmaskinen som Hässleholm Miljö köpte begagnad av Fasab för drygt två miljoner kronor är han övertygad om att allt gick rätt till.
– Hässleholm Miljö annonserade enligt lagen om offentlig upphandling om att de behövde en lastmaskin. Vem som helst kunde svara. Vi hade en maskin och efter deras utvärdering och tilldelningsbeslut skrevs kontrakt.
Stefan Andersson är medveten om att vissa relationer kan innebära jäv.
– När det finns någon sådan relation försöker vi plocka bort personen så att vi slipper en sådan diskussion, säger han.
Redan extern utredare på Hässleholm Miljö
På Hässleholm Miljö berättar marknadschef Emma-Karin Trygg Vincic att ett externt företag nu anlitats för att utreda misstankarna om olagliga upphandlingar.
– Eftersom korruptionsmisstankar också finns vill vi gå till botten med det här och verkligen säkerställa att vi hittar rätt saker, säger hon.
Den interna utredningen pågår parallellt.
– Den påbörjades direkt, säger Emma-Karin Trygg Vincic som inte vet om det framkommit något konkret där ännu.
– Jag vet inte hur lång tid den externa kommer att ta. Men den interna utredningen räknar vi med att ha klar och kunna berätta om i slutet på nästa vecka.
Om Konkurrensverket kommer fram till att kommunens bolag inte följt Lagen om upphandling kan upphandlingsskadeavgift utdömas. Den ligger på mellan 10 000 och 20 miljoner kronor, men får inte överstiga 10 procent av upphandlingens värde.
Berit Önell
Läs mer:
2024-01-15 Hässleholm Miljö i dubbla krismöten efter larm om korruption
2024-01-15 Även Hibab anklagas för olagliga upphandlingar
2024-01-16 ”Högst sannolikt” brister i upphandlingarna – larm hamnade i skräppost