Går det att rädda ungdomar med stor risk att hamna snett i livet, i värsta fall dras in i gängkriminalitet? Vad har Nicolas Lunabba, som arbetat flera decennier med just den problematiken för svar att ge?
Under tisdagen besökte Nicolas Hässleholm och en nätverksträff för kommunalt och kyrkligt anställda, föreningsaktiva med flera, som arbetar med barn och ungdomar. Han kom med ett hoppfullt budskap.
Nicolas Lunabba upptäckte tidigt i livet att han var utrustad med en tydlig förmåga att nå ungdomar. Hans intresse för att spela basket var samtidigt något han hade stor användning för. Det ledde till att han började arbeta socialt, med barn och ungdomar i Malmös mest utsatta områden, där många är arbetslösa eller lever under fattigdomsgränsen. Här finns kriminella gäng och människor som dödas i uppgörelser dem emellan. De tvekar inte ens att anlita barn för dessa uppdrag.
I sin bokBlir du ledsen om jag dörberättar Nicolas om Elijah, som han lär känna. Elijah har det inte bra hemma, hans mamma dricker för mycket, skolarbetet fungerar inte. Han dras till det destruktiva. Nicolas ser allt detta och det leder så småningom till att Elijah får flytta hem till honom. Ett beslut som Nicolas fattar med blandade känslor. Men bara det att Elijah får frukost i sig på morgonen och regelbundna måltider ger honom bättre förutsättningar i livet. Nicolas lyckas få honom att bli mer motiverad att satsa inte bara på en basketkarriär utan också på att plugga.
– Han kom från en miljö där hans grundläggande behov inte var tillfredsställda. Det var otroligt fint att se vad som sedan skedde.
Nicolas berättar att han fått höra – tänk om alla gjorde som du… Men det är inte det budskapet som han själv vill föra fram. Nej, han ser det till och med som en fara med sin bok och ett etiskt dilemma. För vad han är ute efter är ett systematiskt ansvarstagande, en samhällsförändring.
Poängen med boken är ge ett exempel av kött och blod på att det går att åstadkomma förändring.
– Vilka är det vi pratar om? Det blir ofta så ansiktslöst. Vi måste våga jobba med våra känslor.
Nicolas berättar också om två andra killar, Abbe och Josef, från samma område som det gick riktigt illa för och som inte utan rätt kan känna sig svikna av både människor och samhället i stort.
– Jag är inte den där ensamma hjälten, säger han. Snarare – åh vad jag misslyckats med dem.
För att jobba systematiskt och med holistiskt perspektiv med att göra Malmö till en bättre stad startades Hela Malmö som Nicolas kom att stå i spetsen för. Det kan sägas vara en motpol till den dominans som de kriminella gängen delvis lyckats skapa i vissa delar av staden.
Varför är de kriminella gängen så framgångsrika i att locka unga människor till sig? Nicolas medger att hans sätt att ställa denna fråga kan upplevas provocerande.
– Vad kan vi lära oss av gängen? De är fantastiska på att organisera sig och vet vilken pedagogik de ska använda för att nå in i dessa unga människors hjärtan. Att de sedan gör det på ett destruktivt sätt är självklart.
– Men varför är de då så otroligt attraktiva? De erbjuder en känsla av tillhörighet, en känsla av att jag är sedd och bekräftad, en känsla av att vara behövd. Dessutom har gängen pengar och andra resurser till sitt förfogande.
Nicolas påpekar att vi måste förstå detta och agera därefter.
– Vi måste erbjuda alternativ, säger han.
Vad kan man då göra? Jo, i en av Malmös förorter, Nydala, tar Hela Malmö tag i saken. Tack vare många goda krafter som velat samarbeta, exempelvis företag som sponsrat dem har de lyckats bygga upp en mångfacetterad verksamhet. Stor betydelse har Malmös kommunala fastigheter (MKB) haft. De har ställt en lokal på 1000 kvadratmeter till förfogande. Där finns möjlighet att servera frukost till barn och ungdomar och sopplunch för andra boende i området. På Mötesplats Nydala finns gym, bibliotek, ungdomsmottagning med mera. Allt talar för att satsningen har gjort Nydala till en tryggare plats för dem som bor i området. Hela Malmö har idag omkring 150 medarbetare.
Trots de positiva erfarenheterna Nicolas har med sig från Malmö går han inte så långt att han tror att det han presenterat är patentlösningar som fungerar överallt utan anpassningar. Det överlåter han till sina åhörare att fundera vidare på och realisera.
– Jag åker inte till Hässleholm med ambitionen att säga till hässleholmarna vad de ska göra, säger Nicolas med ett leende.
Text och foto: Urban Önell
Tips till den vill lyssna på Nicolas, här finns hans sommarprogram: https://www.sverigesradio.se/avsnitt/nicolas-lunabba-sommarprat-2021
För dig som vill veta mer om Hela Malmö:https://helamalmo.com/