Även Hibab anklagas för olagliga upphandlingar

Även Hibab anklagas för olagliga upphandlingar

Anmälan om olagliga köp av varor och tjänster för miljoner från ett företag utanför upphandlade avtal gäller även det kommunala bolaget Hibab. Hässleholm Miljös krisledningsorganisation aktiverades på onsdagen på grund av larmet. Men varken Hibabs vd Kent Johannesson eller ordförande Stefan Larsson (M) har fått del av uppgifterna trots att de både skickats via de kommunala visselblåsartjänsterna och mejlats till flera ledande politiker och tjänstemän. Enligt anmälarna ska Hibab ha fått betala högre timpriser än i avtalen. Dessutom har det funnits personkopplingar mellan Hibab och ledningen för det utpekade företaget.

– Jag vill ha en fullständig redovisning av detta, säger Stefan Larsson.

Naturdagen hålls på Boketorp, bakom Hovdala slott. Bild från verandan.
Hibab äger och förvaltar fastigheter, bland annat Boketorp bakom Hovdala slott. Bild från verandan. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att stödja Frilagt

Bakom anmälan står en grupp anonyma medarbetare på Hässleholms kommun som begärt ut ett stort antal fakturor från de kommunala bolagen. Fakturorna från 2020 och framåt har jämförts med gällande avtal. Anmälarna drar slutsatsen att deras uppgifter pekar på systematisk korruption inom kommunens bolag Hässleholm Miljö och Hibab. Alla misstankarna gäller samma motpart, ett företag med koncernbolag som erbjuder flera olika tjänster och även har sålt varor.

Majoriteten av oegentligheterna gäller elarbeten, bygg, värme och sanitet samt ventilation där företaget inte finns med på listan över upphandlade leverantörer.

Hibabs inköp utan ramavtal ska 2020 ha uppgått till 1,3 miljoner, 2021 till 1,6 miljoner, 2022 till 1,5 miljoner kronor, 2023 till en halv miljon och 2024 till 600 000 kronor. Totalt alltså cirka 5,5 miljoner kronor.

Anmälarna tar upp att det finns relationer som innebär en jävssituation mellan Hibab och det utpekade företaget.

– Dessa relationer skapar tydliga intressekonflikter och väcker misstankar om medveten korruption, skriver de.

För korruption talar också att ramavtalen ger lägre timpriser än de som fakturerats vid sidan om.

– Det finns ingen rimlig anledning att frångå dessa avtal till förmån för en dyrare, icke-upphandlad leverantör.

Anmälarna påpekar att deras visselblåsaranmälan och begäran om skyndsam utredning hos bolagen inte lett till åtgärder, trots den mycket allvarliga situationen. Dessutom har de använt kommunens visselblåsartjänst eftersom anmälan rör flera bolag inom kommunen.

– Men den anmälan verkar borttagen då vi inte längre kan logga in och följa ärendet, skriver de.

De hänvisar till lagen om offentlig upphandling och dess rekommenderade åtgärder vid misstankar: oberoende utredning av externa experter, omedelbar avstängning av ansvariga tjänstepersoner i väntan på utredning, att alla pågående avtal med aktuellt bolag bryts i väntan på utredning, öppen och tydlig kommunikation kring vilka åtgärder som vidtas, polisanmälan om det finns skäl att misstänka brott, skydd för visselblåsare med mera.

– Som medarbetare känner vi oss skyldiga att rapportera detta eftersom det äventyrar kommunens ekonomiska resurser och trovärdighet, skriver de.

Stefan Larsson säger att han begärt att vd Kent Johannesson gör en fullständig genomlysning till nästa styrelsemöte i Hibab som hålls den 12 februari.

– Jag tycker det är rimligt att ha en viss tid för utredning och vill ha en ordentlig genomgång i nästkommande möte, säger Larsson.

Bilden visar Stefan Larsson.
Stefan Larsson (M), ordförande i Hibab, vill se en fullständig redovisning vid nästa styrelsemöte, den 12 februari. Foto: Berit önell

Kent Johannesson säger att Hibab har en visselblåsartjänst, gemensamt upphandlad med kommunen, men att han inte heller sett anmälan.

I början av december fick han en begäran på cirka 1 500 fakturor, av allt att döma från de anonyma anmälarna.

– Det är en jättemängd, säger han.

– Det vi får utreda här är vilka som gäller entreprenadavtal, ramavtal och skötselavtal, de är olika.

Kent Johannesson, vd på Hibab.
Kent Johannesson, vd på Hibab, ska utreda om Hibabs fakturor bryter mot upphandlade avtal. Men först måste han bli klar med bokslutet. Foto: Urban Önell

Han förklarar att han inte kan ta itu med utredningen genast.

– Vi har bokslut nu som jag får prioritera först. Men jag har lovat att plocka fram allt till styrelsemötet, säger han.

Ser du allvarligt på det här?

– Ja, om vi inte följt gällande lag är det klart allvarligt. Det får vi kika på. Självklart vill vi göra rätt för oss.

Kent Johannesson vill spontant dementera att det skulle finans någon jävssituation. Han vill inte heller tro att bolaget betalat högre timpriser än avtal.

– Jag känner att jag har så pass bra kontroll att vi inte kan ha köpt till för högt pris. Men det får vi kontrollera, säger han.

– Det är bra att vi granskar det. Det är klart att vi vill göra rätt, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2025-01-15 Hässleholm Miljö i dubbla krismöten efter larm om korruption

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se