Näringslivsprofilen från Hässleholm, som nyligen dömdes till ett och ett halvt års fängelse för allvarlig ekonomisk brottslighet, fick ögonen på sig på grund av sin kompanjons uteblivna deklaration. Denne uppgav till Skatteverket att han förvarade sin bokföring utomlands och därför inte kom åt den under pandemirestriktionerna 2020. Men särskilt tillstånd krävs för att förvara bokföring i annat land och under utredningen uppdagades falska fakturor mellan de båda männens bolag. Rättegång mot kompanjonen väntar i mars.
Enligt domen mot näringslivsprofilen fakturerade han sin kompanjon för olika tjänster till ett totalt belopp på 3,8 miljoner kronor. Fakturorna är vagt formulerade. Exempelvis har “konsultationer – aktieöverlåtelser” kostat 250 000 kronor. Han fick nästan lika mycket tillbaka, inbetalt på flera privata konton som gåvor. Enligt tingsrätten var agerandet systematiskt och syftet att undkomma skatt.
Skatteverkets revision mot näringslivsprofilen skedde våren 2023. Men utredningen mot kompanjonen startade redan 2020 och brottsanmälan gjordes i början av 2021. Liksom sin vän är han nu åtalad för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. En skillnad är att han inte deklarerat för 2019 och enligt åklagaren varken bokfört löpande eller bevarat räkenskaperna på ett betryggande sätt. Enligt Skatteverkets anmälan är det intäkter på cirka 2,4 miljoner och kostnader på cirka 600 000 kronor som inte bokförts.
– Brottet bör bedömas som grovt eftersom åsidosättandet avsett mycket betydande belopp, samt även skett i ett uppenbart skatteundandragande syfte, skriver kammaråklagare Jimmy Serrano vid Första ekobrottskammaren i Malmö i stämningsansökan från april 2024.
Näringslivsprofilen dömdes till tre års näringsförbud och hans företag till företagsbot på en miljon kronor. Kompanjonen, som han tidigare drivit företag tillsammans med, riskerar lika stor företagsbot personligen, eftersom brotten främst skett i hans enskilda firma, och hela fem års näringsförbud. Han varken erkänner eller förnekar brott.
Att bokföringen förvarades utomlands förnekar han i förhör, trots att han både i sin skattedeklaration och i en skrivelse meddelat Skatteverket att han därför inte kunde lämna inkomstdeklaration.
Båda männen är i 70-årsåldern och har drivit företag under många år. Ingen av dem vill berätta närmare om hur det kan komma sig att det överförts stora summor mellan dem. Standardsvaret är att de inte minns, något Skatteverkets skattebrottsenhet bedömer osannolikt. Båda skyller också på sjukdom.
Under utredningen mot kompanjonen gjorde polisen en husrannsakan hemma hos näringslivsprofilen, som då räknades som vittne. Det var hösten 2022 och avsikten var att söka efter bokföring och gåvobrev som skulle kunna kasta ljus över de märkliga transaktionerna mellan bolagen.
Enligt promemorian från husrannsakan öppnade näringslivsprofilens fru dörren när polisen kom klockan åtta på morgonen. Hon uppgav först att han inte bodde där och att han befann sig utomlands, men att bokföringen kunde finnas i garaget. Medan poliserna väntade på att hon skulle hämta nycklar till garaget dök näringslivsprofilen plötsligt upp i morgonrock. Han öppnade garaget och där återfanns bokföringspärmen för 2019. Gåvobrevet på drygt två miljoner kronor från kompanjonen, daterat i januari 2019, råkade ligga framme i en pärm på ett bord i vardagsrummet.
Berit Önell
Läs mer:
2025-01-01 Näringslivsprofil får fängelse för falska fakturor