Jord, berg och grundvatten förorenades av kemtvätten på Nygatan 7 i Hässleholm, klassad som en av Sveriges giftigaste platser. Kommunen påbörjade i december förberedelser för sanering genom att riva byggnaderna. Saneringen ska nu ske genom värmebehandling där de klorerade lösningsmedlen ångas upp och tas om hand.
Utredningarna om den förorenade fastigheten har pågått i många år. Det stod tidigt klart att varken fastighetsägare eller verksamhetsutövare kunde hållas ansvariga. Staten åtog sig därför att bekosta saneringen. 2022 köpte Hässleholms kommun fastigheten med motiveringen att saneringen skulle avstanna om en ny privat ägare inte ville medverka. Köpet gjordes som en fastighetsreglering för att undvika att kommunen blev ansvarig för saneringskostnaderna.
Både den tidigare kemtvätten och den gamla cykelaffären har nu rivits. Schaktning har gjorts för att ledningar måste läggas om.
Enligt den senaste provtagningen i mars 2024 finns uppskattningsvis flera hundra kilo gifter i mark och berg, ner till tio meters djup. Giftkälla är både läckage från kemtvättens avlopps- och avfallshantering och rester av kemtvättsavfall som använts som utfyllnad i marken.
En plym av förorenat vatten har konstaterats i grundvattnet i riktning syd-sydväst från området.
Saneringen startar nu i januari och pågår till mars nästa år med en metod som heter termisk in situ. Den innebär att värmeelement installeras i cirka 50 borrhål i marken. Både mark och grundvatten värms upp till 100 grader. Den förångade föroreningen samlas sedan upp i rör ovan mark och renas genom filter. Cirka 430 kvadratmeter mark ska saneras.
Under saneringen krävs skyddsåtgärder, särskilt med tanke på att det finns bostäder alldeles intill. Området ska bland annat vara inhägnat och skyltar varna för högspänning och heta rör. Rörelsedetektorer kan sättas upp för att tända belysning över arbetsplatsen nattetid. Den termiska anläggningen ska bullerdämpas.
Kostnaden för saneringen har beräknats till 37 miljoner kronor.
Berit Önell