Hässleholms kommun anlitade långt fler hyrsköterskor än vad som behövdes för att täcka semester och sjukskrivningar under perioden maj – augusti. Det konstaterar revisorerna i en ny kartläggning. Någon trovärdig förklaring har de inte fått av omsorgsförvaltningens ledning. Istället för att den dyra bemanningspersonalen, som beslutat, fasades ut ökade inköpen redan under våren och accelererade under sommaren. Merparten låg fortfarande utanför de upphandlade ramavtalen och genomfördes av enhetschefer, trots att allt skulle gå via kommunens centrala upphandlingsavdelning.
Revisorerna granskade omsorgens inköp av bemanningstjänster både 2022 och 2023. De riktade skarp kritik mot de höga kostnaderna och omsorgsnämndens bristande kontroll och brott mot upphandlingsreglerna. Nämnden fick också ansvarsfrihet med anmärkning för 2023 på grund av hanteringen av hyrpersonal.
I december 2023 beslöt nämnden om en utfasning av bemanningstjänster med ett totalstopp från den 1 november. Ändå stod det efter sommaren klart att omfattande inköp fortsatt. Revisorerna beslöt därför att göra en extra kartläggning.
Den visar att kommunens omsorg under maj – september i ett av fyra områden köpte in mellan 200 och 300 timmar bemanningssjuksköterskor per vecka. Bara under fem veckor, i juli och början på augusti, var antalet vakanta timmar på grund av semester i närheten av denna omfattning. Övriga veckor var semestertimmarna betydligt färre, en vecka till och med noll. Revisorerna skriver att även när sjukfrånvaro räknades in var antalet vakanta timmar färre än köpta bemanningstimmar.
Anmärkningsvärd skillnad i tid
Föräldraledigheter nämns inte, men Christer Karlsson (S), förste vice ordförande i revisionen, ser ingen rimlig förklaring till de stora inköpen av hyrsköterskor.
– Vår uppfattning är att man sätter in köpt personal i samband med att ordinarie personal är borta av en eller annan anledning. Då borde inköpen ligga i fas med till exempel semesteruttag, men det gör det inte.
– Här finns en skillnad i tid som är väldigt anmärkningsvärd, säger han.
Han förklarar att han inte själv varit med vid intervjuerna som gjordes av revisionsfirman EY.
– Det finns ingen förklaring, så vitt vi kan förstå. Det är mycket, mycket anmärkningsvärt, säger han.
Revisorerna har ingen egen teori om orsaken.
– Jag har inga belägg för oegentligheter, absolut inte, säger Christer Karlsson.
Men man bryter mot regler?
– Det är ett brott mot reglerna, absolut.
Christer Karlsson betonar att revisorerna enbart granskar den politiska nämnden och inte enskilda tjänstemän.
– Det är nämndens ansvar att jobba med de frågorna.
Nämnden kände inte till kostnaderna
Revisorerna ser allvarligt på att de höga kostnaderna för hyrpersonal inte var kända för nämnden förrän i slutet på sommaren.
– Om jag minns rätt kom det då som en överraskning med ett rejält underskott på cirka tio miljoner kronor trots nollresultat i tidigare prognser. Det borde det inte. Nämnden borde jobbat ha jobbat med det här på en mer detaljerad och mer nära nivå. Man har inte haft örat mot marken.
Inte heller den sena informationen har revisorerna fått någon förklaring till. I intervjuerna har en ogynnsam organisationsstruktur lyfts fram som huvudsaklig orsak. Men revisorerna tror inte på den.
– Vi håller det som osannolikt, då organisationen knappast skiljer sig så väsentligt från andra kommuners. Övriga kommuner inom Skåne Nordost har enligt uppgift klarat semesterplaneringen med en betydligt lägre andel inhyrd personal, skriver revisorerna i sitt PM.
Utanför ramavtal och över beloppsgränsen
En allvarlig sak är också att inköpen fortfarande till största andel skett utanför ramavtalen.
– Det är kostnadsdrivande, konstaterar Christer Karlsson.
Totalt 15 000 timmar köptes under sommaren från nio bemanningsföretag till en total kostnad på 11,8 miljoner kronor, varav 8,6 miljoner kronor utanför avtal.
Omsorgsnämnden har i samband med tidigare granskningar förklarat att problemen med inköp utanför avtal berott på att de upphandlade företagen inte kunnat leverera. Men revisorernas stickprover har i flera fall visat att förfrågan har skickats direkt till företag utanför avtal.
Ett företag sticker ut genom att ha fakturerat nästan hälften av kostnaderna, hela 5,3 miljoner kronor, allt utanför avtal. Olagliga direktupphandlingar över gränsen på 700 000 kronor har gjorts från bland annat detta företag.
Enligt den senaste upphandlingen från den 25 maj 2024 ska alla avrop ska gå via kommunens centrala upphandlingsavdelning. Det skulle säkerställa att bara de upphandlade bolagen, fyra stycken, används. Men ingen skriftlig överenskommelse finns kring detta och i praktiken har enhetschefer fortsatt att bedöma behov och köpa in bemaningstjänster.
Fyrdubblade löner?
Inköp av hyrsköterskor inom ramavtal har tidigare sagts kosta dubbelt så mycket som ordinarie personal. Nu konstaterar revisorerna att inköp utanför ramavtal kostar dubbelt mot inom avtal. Det innebär i så fall en fyra gånger så hög kostnad jämfört med ordinarie personal.
– Köp är alltid dyrare än ordinarie personal och utanför avtal är mycket dyrare, säger Christer Karlsson.
Dessutom bedömer revisorerna att patientsäkerheten påverkats negativt eftersom det gjorts betydligt fler anmälningar enligt lex Sarah när semesteruttaget varit som störst.
Christer Karlsson är också oroad över Arbetsmiljöverkets nyligen presenterade rapport med förslag till föreläggande.
– Det här har orsakat arbetsmiljöproblem som är väldigt allvarliga. Det är mycket möjligt att vi och Arbetsmiljöverket får sätta oss ner tillsammans, säger han.
Domen kommer vid bokslutet
Revisorerna önskar inte något svar från omsorgsnämnden denna gång, men vill ha ett protokollsutdrag om att redovisning skett till hela nämnden.
– Vi kommer självklart att skriva om det här i samband med 2024 års bokslut, säger Christer Karlsson.
Det har de gjort tidigare. För 2022 års förvaltning fick nämndens dåvarande ordförande Karin Axelsson (M) ett påpekande och för 2023 fick hela nämnden en anmärkning.
– Jag vill inte föregripa något, men jag kan inte tänka mig att det blir mildare nu, säger Christer Karlsson.
Berit Önell
Läs mer:
2024-05-09 Skarp kritik mot omsorgsnämnden i revisionsberättelsen
2024-08-26 Kommunfullmäktige skärpte tonen mot omsorgen
2024-01-03 Arbetsmiljöverket överväger stränga krav på omsorgen