En näringslivsprofil som under många år haft ledande ställning i organisationen Företagarna Hässleholm har dömts till ett och ett halvt års fängelse för allvarlig ekonomisk brottslighet. Mannen har enligt domen betalat falska fakturor på nära fyra miljoner kronor och fått nästan lika mycket inbetalt på sina privata konton. Tingsrätten ser brottsligheten som systematisk och med syfte att undkomma skatt. Därför döms han även till tre års näringsförbud. Hans företag får betala en miljon kronor i företagsbot.
Det var Skatteverket som upptäckte de allvarliga bristerna i bokföringen vid en revision våren 2023. Företagaren har krävts på skattetillägg och också betalat detta.
Men Skatteverket bedömde att fakturorna var falska och gjorde därför även en polisanmälan. Nu har företagaren dömts i Hässleholms tingsrätt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Brotten har enligt domen skett vid åtta tillfällen under fyra räkenskapsår, 2019 – 2022.
Mannen är i 70-årsåldern och en välkänd profil inom etablissemanget i Hässleholm. Han har förutom i Företagarna haft ledande positioner i flera föreningar och nätverk, bland annat i Rotary och Druidorden.
Tingsrätten anser det bevisat att företagaren har bokfört osanna fakturor alternativt ej bedömbara verifikationer. En annan företagare, en personlig vän, har fakturerat beloppen som ska gälla affärsuppdrag. Avsändare är två olika företag som vännen drev. Betalningarna har oftast gjorts omedelbart. I nära anslutning till betalningarna har den andre företagaren satt in nästan lika stora belopp på flera privata konton som tillhör näringslivsprofilen.
Svävande förklaringar och efterhandskonstruktion
Han förklarade under rättegången att han under den aktuella perioden drabbades av sjukdom. Han tog därför ofta hjälp av sin vän. Denne fakturerade sedan provision. Inbetalningarna till de privata kontona var enligt företagsprofilen gåvor. Vännen ska ha ärvt pengar och ville gärna hjälpa till. Att delutbetalningar av gåvorna skedde i anslutning till faktureringarna var en ren tillfällighet.
Tingsrätten bedömer förklaringarna som vaga och svävande. Ett gåvobrev finns, daterat i januari 2019, men enligt tingsrätten är det inte heller trovärdigt.
– Det bär sådana spår av efterhandskonstruktion att det inte förtjänar tilltro, skriver tingsrätten i domen.
Tingsrätten anser också att fakturorna är för knapphändiga. De specificerar inte vilka arbeten som har utförts, de flesta inte heller när de skett och något avtal mellan parterna om arbetena finns inte. En del fakturor syftar på tjänster i framtiden. Vännen har åtalats separat.
Under 2019 gäller de falska fakturorna hela 2 750 000 kronor, övriga år mellan 200 000 och 600 000 kronor, totalt 3 850 000 kronor. För 2019 var det cirka 70 procent av kostnaderna och hela 98,8 procent av bolagets redovisade resultat. Därmed anser tingsrätten att de aktuella verifikationerna avser så stora belopp att det inte varit möjligt att utifrån bokföringen bedöma rörelsens förlopp, resultat eller ställning.
Närmare 3,5 miljoner har återförts till företagsprofilen via hans privata konton.
Företagaren har förnekat brott och hävdat att han saknat uppsåt och inte heller agerat oaktsamt. Han har menat att rörelsens resultat visst kunnat bedömas med hjälp av den befintliga bokföringen.
Inga förmildrande omständigheter
Tingsrätten konstaterar att näringslivsprofilen har stor erfarenhet av att bedriva företag och att det står klart att han haft uppsåt till både bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Systematik, osanna handlingar och ett skatteundandragande syfte gör att tingsrätten bedömer brotten som grova.
Domstolen ifrågasätter inte att mannen har sviktande hälsa, men ser inte anledning att av hälsoskäl jämka straffet och betonar att den möjligheten ska tillämpas med försiktighet så att den inte leder till “risker för oenhetlig praxis eller sociala orättvisor vid straffmätningen”. Slutsatsen blir att ett fängelsestraff inte skulle medföra särskilt allvarlig olägenhet för honom. Han är tidigare ostraffad.
Han vädjade om att företagsboten skulle jämkas. Men tingsrätten anser inte att det samlade straffet blir oproportionerligt strängt och dömer ut en miljon kronor i företagsbot.
Dessutom får företagaren tre års näringsförbud för att han grovt åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamheten. Vid den bedömningen ska tas särskild hänsyn till om brottsligheten varit systematisk, syftat till betydande vinning med mera. Det spelar också in att företagaren sagt att han önskar fortsätta bedriva näringsverksamhet i framtiden.
Frilagt har sökt företagaren.
Berit Önell