Konkurrensverket utreder upphandling av hyrsköterskor

Konkurrensverket utreder upphandling av hyrsköterskor

Hässleholms kommuns upphandling av hyrsköterskor har blivit ett fall för Konkurrensverket. Utredningen ska visa om kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, när ett stort antal sjuksköterskor från bemanningsföretag för mångmiljonbelopp anlitats utanför det upphandlade ramavtalet.

Bilden visar sjukvårdspersonal.
De dyra hyrsjuksköterskorna i Hässleholms kommun utreds av Konkurrensverket. Foto: Region Skåne/Niklas Laurin

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Konkurrensverket inledde sin utredning i oktober efter att ha tagit del av medieuppgifter om att Hässleholms kommun under sommaren fortsatt att ta in dyra hyrsjuksköterskor, trots en nollbudget. Dessutom hade politikerna beslutat om ett totalt stopp för hyrpersonal i omsorgen från och med den 1 november. Under förra året köptes bemanningspersonal in för hela 29 miljoner kronor, mestadels utanför ramavtalet. 2022 kostade det något mer.

Kan få betala upphandlingsavgift

Alice Sunesson på Konkurrensverket berättar att kommunen kan få betala en upphandlingsskadeavgift om Konkurrensverket kommer fram till att LOU inte följts.

– Den ligger på mellan 10 000 och 20 miljoner kronor, men får inte överstiga 10 procent av upphandlingens värde, förklarar hon.

Konkurrensverket kan också fatta ett tillsynsbeslut med kritik, utan avgift.

Konkurrensverket har som målsättning att handläggningstid ska vara maximalt åtta månader.

Hyrsköterskor för 12,5 miljoner i år

I kommunens svar på Konkurrensverkets frågor redovisas att bemanningssjuksköterskor i år köpts in för hela 12,5 miljoner kronor till och med den 7 oktober. Upphandlingschef Simon Hjortenbrink förklarar där att orsaken till att man gått utanför ramavtalet är att de upphandlade bemanningsföretagen inte har levererat. Han berättar också att kommunen vid tillfället har nio pågående avtal som löper ut den 31oktober och att kommunen därefter har hyrstopp.

– Fortsatt behov ska inte föreligga, skriver han.

Under perioden har det funnits två olika ramavtal, ett från maj 2022 till maj i år och ett som gäller sedan maj i år och till maj 2026. Efter att beslutet om hyrstopp fattats har alltså ett nytt avtal tecknats som ger möjlighet att ta in hyrsköterskor under två år till.

”Håller på att internt kolla upp det”

Konkurrensverket har nu begärt kompletterande uppgifter. Simon Hjortenbrink låter inte särskilt bekymrad.

– Deras uppdrag är att granska att LOU följs, säger han.

– Vi håller på att internt kolla upp det.

De kompletterande svaren skulle varit inne den 3 januari, men kommunen har fått uppskov till den 15 januari.

– Det är mitt under brinnande bokslut och många röda dagar.

Kunde ni gjort på annat sätt med upphandlingarna?

– Förra avtalet hade takpriser, därför valde vi att göra en ny upphandling. Det gamla var ett ramavtal som var verkningslöst.

Hjälpte det?

– Ja, de har blivit bättre på att leverera. Men vi hade några avrop utanför innan det nya avtalet trädde i kraft. Det kan vara några till sedan, jag kan inte svara på det just nu.

Kritik från revisorerna

Revisorerna har kritiserat omsorgsnämndens hantering av bemanningstjänster och gått tillbaka ända till 2021. Ett nytt avtal med fler leverantörer 2022 hjälpte inte. Revisorernas slutsats var då att det inte gjorts en tillräcklig analys av varför den tidigare upphandlingen inte fungerade och hur den nya skulle utformas för att öka chanserna till lyckade avrop inom ramavtalet.

I listan som kommunen skickat till Konkurrensverket finns noteringar om att ett företag vid flera tillfällen under april månad fått förfrågan på ramavtal, men inte kunnat leverera. Men det är troligen inte det enda.

– Det är större belopp och flera avrop. Men det kan vara fler företag, det är inte färdigsammanställt, säger Simon Hjortenbrink.

Inga pågående avtal

Enligt den information han har fått finns inte längre några pågående avtal för hyrsköterskor hos omsorgsförvaltningen i Hässleholm.

– Men vi har ett avtal som vi kan avropa från om de mot förmodan skulle behöva, säger han.

Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, säger också att omsorgen nu fungerar utan bemanningspersonal.

– Vi fick redovisning på nämnden om att vi klarar bemanningen över helgerna också, säger han.

Han har även fått information om Konkurrensverkets utredning.

– Det är alltid bra att få genomlyst. Om vi har gjort fel får vi rätta till det, säger han.

Bilden visar Christer Welinder.
— Det är alltid bra att få genomlyst, säger Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, om Konkurrensverkets utredning. Foto: Berit Önell

Omsorgsnämnden går med ett underskott på mer än vad hyrsköterskorna kostat i år och måste göra neddragningar med 8,8 miljoner kronor för att klara nästa års budget.

– Det viktigaste är att vi blir hyroberoende, säger Welinder.

– Bemanningssköterskorna har nästan dubbelt så hög lön som de anställda. Det mesta av underskottet beror på hyrsköterskorna. Om vi inte hade haft dem hade det blivit ett överskott i budgeten, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-08 Dyrt och svårt att hitta hyrsköterskor trots ny upphandling

2024-03-19 Slog larm om bemanningstjänster – misskrediterades av ledningen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se