Hibab överklagar avverkningsförbud på Hovdala – länsstyrelsen tvekar

Hibab överklagar avverkningsförbud på Hovdala – länsstyrelsen tvekar

Det kommunala bolaget Hibab ger inte upp ambitionen att avverka drygt 20 hektar ädellövskog på Hovdala. En enig styrelse beslöt i början på veckan att överklaga Skogsstyrelsens förbud mot avverkning med vitesföreläggande på 3,5 miljoner kronor. Länsstyrelsen har ännu inte beslutat om ett par andra områden på totalt 33 hektar ska få interimistiskt skydd. Avdelningschef Olof Liungman, som ska fatta det beslutet, säger nu att han i första hand vill titta på andra lösningar.

– Frivillighet är det som ska gälla, säger han med hänvisning till den nya politiska inriktningen från regeringen.

Hibab kommer inte att avverka i de aktuella områdena innan ärendena är avgjorda.

Bilden visar en karta över naturreservatet, områden där länsstyrelsen vill utvidga det och områden där detta krockar med Hibabs närmaste planer på avverkning.
De två områden där länsstyrelsen överväger interimistiskt naturreservat är lilamarkerade på kartan. Det grönrastrerade är redan naturreservat och det helgröna är föreslagen utvidgning av naturreservatet. Skogsstyrelsens förbud gäller en del av områdena mellan Filesjön och Hammarmölledamm.

ANNONS

Annons om att stödja Frilagt

Båda ärendena gäller områden som ingår i de delar av Hovdala där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet med 350 hektar. Reservatet skulle då öka till mer än dubbla storleken jämfört med idag.

Men Hibab har tackat nej till intrångsersättning, preliminärt 55 miljoner kronor, och även till föreslagen ersättningsmark. Bolaget har enbart visat intresse för skog som ägs av Svenska kyrkan som hittills inte velat sälja. Istället har Hibab planerat för avverkningar och gallringar i områdena på Hovdala. Arbetena har också påbörjats, men enbart i delar som inte bedömts som skyddsvärda. Länsstyrelsen har svarat med att börja utreda intermistiskt skydd för de känsligaste områdena. Skogsstyrelsen är inte delaktig där eftersom det inte krävs tillstånd eller anmälan för gallring och ljushuggning och Hibab inte anser att de höga naturvärdena gör att samråd behövs.

”Var är den nya gränsen?”

Kent Johannesson, vd på Hibab, har nu fått bolagsstyrelsens uppdrag att överklaga Skogsstyrelsens beslut. Han förklarar att bolagets inställning är att man vill fortsätta att bruka skogen på samma sätt som hittills och som Försvarsmakten gjort dessförinnan.

– Det har bildat de stora naturvärden som finns nu. Vi vill inte göra något nytt, säger han.

Bolaget har också i kompletteringar till Skogsstyrelsen föreslagit en mängd åtgärder för att bevara särskilt värdefulla träd med mera. Men enligt Skogsstyrelsen räckte de inte utan större områden måste skyddas.

Johannesson berättar att Hibab innan naturreservatet bildades hade avsatt 18,6 procent av marken för naturskydd. Nu är det 6,5 procent förutom reservatet.

Han konstaterar att de ytor som nu diskuteras bara är en del av de områden där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet.

– Det kommer bara att fortsätta. Om vi söker nya tillstånd kommer de att ge oss avslag.

Bilden visar Kent Johannesson.
– Var går gränsen?, undrar Hibabs vd Kent Johannesson. Han befarar att bolaget kommer att få avslag igen om de ansöker om avverkningstillstånd. Foto: Berit Önell

All den mark där Skogsstyrelsen stoppat avverkning ingår också i det som länsstyrelsen pekat ut. Men när ansökan om avverkning gjordes, redan i mars 2023, gällde den större yta.

– Det var en del som gränsade till reservatet där länsstyrelsen sa att det hade så höga värden så där fick vi inte göra något. Då flyttade vi in gränsen och så får vi Skogsstyrelsens beslut. Vi får ju en handlingsförlamning som gör att vår skog inte går att sköta, säger Kent Johannesson.

– Frågan är var är den nya gränsen, säger han.

Styrelsen vill försvara markägares rätt

Han vet inte om bolaget kan komma överens med länsstyrelsen.

– Om de beslutar om interimistiskt reservat får vi väl överväga om vi ska fortsätta överklaga eller vi bara ska lägga oss platt, säger han.

– I styrelsen är man på markägarens sida och vill försvara markägarens rätt, det handlar kanske inte bara om Hovdala utan generellt.

Men styrelsen har väl ett uppdrag för invånarnas bästa också, inte bara som markägare?

– Nej, det går ju hand i hand. Sedan ska man vara medveten om att 320 hektar reservat med de absolut högsta naturvärdena är ju bildat redan.

– Ett problem är att vi är för nära reservatet. Det kvittar ju var vi är, reservatet har tre öar som är utspridda över området.

Kent Johannesson tror att vissa områden med höga naturvärden kan ligga närmare för bolaget att släppa, exempelvis sumpskogar.

– Det som är blött har ett mindre skogligt värde.

Kent Johannesson menar att även om svenska politiker säger att markägarna ska få mer inflytande så motverkas det av hårdare EU-krav på naturskydd.

– Nu får vi se vad mark- och miljödomstolen säger. Tänker vi galet får vi väl tänka om, säger han.

Lagstiftningen har inte ändrats – men politiken

Länsstyrelsens naturskyddshandläggare Johan Johnmark har tagit fram underlag inför ett eventuellt beslut om interimistiskt naturreservat. Detta ligger nu på Olof Liungmans bord. Han har kallat till ett internt möte i frågan på tisdag. Men troligen blir det inget beslut nu. Om det blir aktuellt måste länsstyrelsen också först samråda med Naturvårdsverket, så det blir i vilket fall knappast klart före jul som tidigare sagts.

Sedan 2022 ska länsstyrelserna lyssna mer på markägarna när det gäller att skydda skog.

– Lagstiftningen har inte förändrats utan det är politiken runt det och strategier hur man ska arbeta med det, säger Johan Johnmark.

Bilden visar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Johan Johnmark.
Johan Johnmark, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, konstaterar att man nu ska lyssna mer på markägarna. Foto: Berit Önell

– Politiken har ju velat att markägare i större omfattning ska frivilligt peka ut lämpliga områden för naturreservat, se till att skyddsvärda skogar inte ska avverkas och kanske göra frivillig avsättning, förklarar han.

Naturreservat kan dock fortfarande inrättas mot markägarens vilja.

– Men det är någonting som vi ytterst sällan gör. Jag har bara varit med om det vid ett tillfälle tidigare och då har jag ändå bildat över 100 naturerservat eller utvidgade naturreservat, säger Johan Johnmark.

Han förklarar att han lagt mycket tid på att försöka hitta lämplig bytesmark.

– Vi vill verkligen försöka jobba tillsammans med markägaren för att hitta en för båda parter bra lösning.

Ersättningsnivåer dras ned

De 55 miljonerna har nu brunnit inne och det blir inte lätt att få fram nya pengar till Hovdala om så kallad intrångsersättning blir aktuell igen. För 2025 är hela potten för väldigt kostsamma objekt som Hovdala redan intecknad. Potten har också minskat när regeringen dragit ned på ersättningsnivåerna och ytterligare neddragningar är aviserade för 2026.

– Kanske skulle man kunna ta det i delar, säger Johan Johnmark.

Hibab har dock önskat ett större sammanhängande ägande.

Johan Johnmark är tveksam till om en högre intrångsersättning skulle hjälpa.

– Om det bara blir reda pengar skulle de försvinna i kommunens övriga verksamhet.

En del av intrångsersättningen från Hovdala naturreservat som bildades 2022 har gått till kommunen som aktieutdelning.

Olof Liungman talade på tisdagsmorgonen, före Hibabs styrelsemöte, med Kent Johannesson.

– Jag förstår att de känner sig lite pressade, säger Olof Liungman.

Han ser fortfarande ett interimistiskt skydd som en möjlighet, men inte i första hand.

– Då låser vi in oss och måste prioritera de här områdena när det kanske finns andra områden som vi skulle behöva jobba med. Det blir ingen bra situation om de sedan ska gallra någon annanstans och så ska vi ta ett nytt beslut där och så håller vi på så. Vi behöver ta ett helhetsgrepp, säger han.

Han menar att man behöver titta både på hur Hovdalaområdets skyddsbehov ska tillgodoses och hur Hibab ska kunna fortsätta bedriva skogsbruk.

Andra lösningar än naturreservat

Olof Liungman vill diskutera mer, både internt och med Skogsstyrelsen, innan han fattar beslut. Han ska också titta på andra lösningar än naturreservat, bland annat naturvårdsavtal, ett slags tidsbegränsat nyttjanderättsavtal mellan markägaren och staten.

Bilden visar skog.
Ett av de områden som Olof Liungman ska ta ställning till ligger mellan Dalleröd och Lilla Oberöd. Här var ljushuggning planerad i lövskog med blöta stråk. Foto: Berit Önell

Han konstaterar att Hibabs önskan om ersättningsmark inte uppfyllts.

– Det behöver inte betyda att det aldrig går att lösa om vi får lite mer tid på oss. Andra parter kan ändra sig, det ekonomiska läget kan ändras och så vidare.

Frågan är hur tiden fram tills dess i så fall kan hanteras.

– Jag upplever att vi har haft en konstruktiv dialog, men vi har inte nått ända fram. Frågan är om vi kan hitta ett sätt att köpa oss mer tid så att vi kan fortsätta söka alternativ, säger Olof Liungman.

Ett interimistiskt beslut om skydd gäller bara under tiden ett naturreservat förbereds och förutsätter alltså att det är det som är lösningen på sikt.

– Det innebär att vi tycker att det här är så skyddsvärt. För att vi ska hinna ta fram beslut om naturreservat så behöver vi freda det under en viss tid så att det inte förstörs, så att man inte kalavverkar eller något sådant medan vi håller på och ta fram beslutet.

Olof Liungman tror inte heller att det blir något beslut före jul.

– Det är inte ett överhängande hot heller, att de kommer att gå in i de här områdena och hugga. Då tycker jag inte det finns anledning att gå före utan då vill jag fortsätta ha en bra dialog och se om det finns någon annan väg framåt, säger han.

Bedömningen från länsstyrelsen är att särskilt de områden som Liungman nu tittar på är mycket skyddsvärda.

– Det finns mycket arter som är rödlistade eller på annat sätt viktiga och det är ett område som fått växa ganska fritt. Det är ju ett gammalt övningsfält och då har det skapats just de här värdena. Stora delar är egentligen inte optimal produktionsskog.

Frilagt har sökt Hibabs ordförande Stefan Larsson (M) som inte haft möjlighet att svara. Vice ordförande Christer Caesar (KD) säger att det bara är ordförande som uttalar sig i media för styrelsens räkning och vill därför inte kommentera.

Berit Önell

Läs mer:

2024-11-18 Striden om Hovdala trappas upp – skogsmaskinerna igång

2024-12-04 Förbud mot avverkningar på Hovdalaområdet – 3,5 miljoner i vite

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se