Kommunens miljöavdelning gjorde inte en tillräcklig utredning av reningsverkets ansvar för föroreningarna som spred sig i Inger Fallesens och andras villaträdgårdar vid Finjasjön under den stora översvämningen förra vintern. Det anser länsstyrelsen som därför upphäver beslutet att inte vidta några åtgärder. Ärendet skickas tillbaka till kommunen för fortsatt handläggning.
Stora mängder orenat avloppsvatten släpptes ut från reningsverk och pumpstationer under översvämningen i januari-februari. I mitten på februari upptäckte flera boende vid Finjasjöns östra strand att vattnet som stod högt i deras trädgårdar såg förorenat ut. Bland annat syntes en hinna på vattenytan och gulvita trådaktiga klumpar i det annars gråaktiga vattnet. På vissa ställen fanns en genomskinlig geléaktig matta med bubblor i.
”Bemöttes nonchalant”
Grannarna slog förgäves larm till både kommunens miljöavdelning och det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljö. De misstänkte att det skett utsläpp av något slags kemikalie från reningsverket och var också oroliga för bakterier i vattnet. Men de upplevde att ingen tog dem på allvar.
– De bemötte oss nonchalant när vi var oroliga. Vi var inte bara oroliga för vår egen skull, säger Inger Fallesen.
Eftersom varken kommunen eller Hässleholm Miljö var intresserade av att ta några vattenprover beställde Inger Fallesen med flera egna analyser från Vittsjöföretaget Regito AB. Det visade sig att vattnet kring husen innehöll bland annat bajsbakterien e-coli. Regito konstaterade genom mikroskopering även en blek giftalg och ett kemiskt ämne. Den översvämmade Maglekärrsbäcken där reningsverket har sitt utlopp såg samtidigt liknande ut och visade sig ha extremt höga halter e-coli. Dessutom uppmättes oroväckande nivåer av PFAS där, något som utreddes separat och ledde till tillfälliga lokala kostråd om att begränsa ätandet av fisk från Finjasjön.
Bakteriehalterna tyder enligt Regito på påverkan av avloppsvatten.
Miljöavdelningen inledde en utredning och frågade bland annat det kommunala bolaget Hässleholm Miljö om kemikalieutsläppet kunde bestå av någon polymer som används i reningsverket.
– De frågade om reningsverket släppt ut något och de svarade att det hade de inte gjort. Det nöjde sig miljöavdelningen med, konstaterar Inger Fallesen som överklagade beslutet att lägga ned utredningen.
Felaktigt beslut
Miljöavdelningen hävdade att det måste vara ställt utom tvivel att Hässleholm Miljö är skyldiga om man ska kunna ställa några krav ens på provtagning.
Länsstyrelsen bedömer att det var ett felaktigt beslut. Myndigheten förklarar att reningsverket ska bedrivas i enlighet med sitt miljötillstånd med dess villkor och försiktighetsmått. De gäller bland annat att verksamheten ska följas upp och att uppföljningarna ska dokumenteras. Miljöavdelningen, eller egentligen politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, som fått länsstyrelsens förtroende att sköta tillsynen, ska kontrollera detta.
– Utan en kontroll av att dessa uppföljningar har gjorts och dokumenterats i enlighet med vad som föreskrivs i tillståndet eller i annan ordning har miljö- och stadsbyggnadsnämnden enligt länsstyrelsens mening inte utrett ärendet i den omfattning dess beskaffenhet kräver. Dess beslut att inte vidta ytterligare åtgärder i anledning av klagomålen var därför inte riktigt, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Därför upphävs beslutet.
Länsstyrelsen tar däremot inte ställning till vem som var ansvarig för utsläppet.
– Huruvida det sedan förekommit olika former av föroreningar, varifrån dessa i sådana fall härrör och vem som ansvarat för dem är en senare fråga, skriver länsstyrelsen.
Inger Fallesen tycker att det känns bra att länsstyrelsen i alla fall ger henne delvis rätt. Hon var mycket besviken på bemötandet från både kommunen och Hässleholm Miljö.
– De påstod att husen var invallade så utsläppet skulle ha kommit från någon tomt. Men det var ju bara delvis vallar. Vi hade sjön på två sidor och föroreningarna var överallt, jag kollade granntomterna långt bort.
Fick magproblem
Inger Fallesen berättar att både hon själv och flera grannar fick magproblem och misstänker att de på något sätt fått i sig bakterier från översvämningsvattnet.
Hon hörde från flera håll att det kemiska ämnet i vattnet kunde vara polymer från reningsverket. Hässleholm Miljö meddelade att de inte släppt ut något sådant, men skickade ett informationsblad för den polymer som används.
– Jag läste att polymer blir jättehalt och det blev också rena isbanan här, berättar hon.
Hon tycker att kommunen skulle ha stått för upprensning och sanering av trädgårdarna.
– Vi fick också besked från vårt försäkringsbolag att vi inte fick någon ersättning för trädgården, det fick vi ta med kommunen.
Hon skrev i sin överklagan att hon ville att kommunen skulle betala vattenproverna.
– De borde vara tacksamma för att vi slog larm.
Hon förutsätter nu att miljöavdelningen återupptar utredningen. Hon vill veta vad som hände, vem som var ansvarig och hon vill ha en ursäkt.
– Vi får se om de överklagar eller försöker utreda, säger hon.
Miljöchefen försvarar företrädarens beslut
Miljöchef David Lindsjö började sin anställning i Hässleholms kommun den 1 oktober och var alltså varken här under översvämningen eller när ärendet lades ned. Han har läst länsstyrelsens beslut, men är inte säker på hur det ska hanteras.
– Vi har inte landat i hur vi går vidare, vi ska kolla på det. Alternativen är att överklaga eller utreda ärendet vidare, säger han.
Har länsstyrelsen någon poäng när de säger att miljöavdelningen inte utrett föroreningarna tillräckligt?
– Vi tyckte att vi hade gjort en tillräcklig utredning, säger David Lindsjö.
Han förklarar att han tycker att det är intressant att det blir tydligt hur den här typen av frågor ska hanteras.
– Det är viktigt att man gör tillräckliga utredningar, säger han.
Han vill inte säga att miljöavdelningen kunde vidtagit ytterligare åtgärder för att härleda var föroreningen kom ifrån, exempelvis provtagning.
– Det var inte bedömningen vid det tillfället.
De boendes vattenanalys vill han inte heller säga så mycket om.
– Vi har tittat på den. Det är inte säkerställt att den visar något just utifrån utsläpp av kemikalier.
Men bakterierna som påvisades finns väl i avlopp?
– Det kan de göra.
Berit Önell
Läs mer:
2024-02-15 Förorenat vatten i översvämmade trädgårdar
2024-02-16 Haveri i reningsverket innan förorenat vatten nådde trädgårdar
2024-02-19 Haveri i reningsverket skulle anmälts inom 24 timmar
2024-03-02 PFAS och bakterier i utsläpp från översvämmat reningsverk