Förbud mot avverkningar på Hovdalaområdet – 3,5 miljoner i vite

Förbud mot avverkningar på Hovdalaområdet – 3,5 miljoner i vite

Skogsstyrelsen förbjuder avverkning inom två ädellövskogsområden på Hovdala där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet. Beslutet gäller totalt drygt 20 hektar och förenas med viten på sammanlagt 3,5 miljoner kronor. Samtidigt förbereder länsstyrelsen interimistiska naturreservat för två andra delar av Hovdalaområdet, cirka 33 hektar, där naturen bedöms särskilt värdefull. Främst handlar det om att skydda sällsynta fladdermöss.

– Det är ett bakslag när man inte kan bruka sin mark, säger Kent Johannesson, vd på det kommunala bolaget Hibab som äger marken.

I nästa vecka tar bolagets styrelse ställning till om Skogsstyrelsens beslut ska överklagas.

Naturreservatet ska bland annat bevara de unika ädellövskogarna med många gamla träd på Hovdalaområdet. Foto: Berit Önell
Förbudet gäller ädellövskogar med gamla träd där fladdermössen trivs. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Som Frilagt tidigare berättat har länsstyrelsen föreslagit att naturreservatet på Hovdalaområdet utökas med 350 hektar, det vill säga till mer än det dubbla jämfört med idag. Det handlar främst om miljöer där sällsynta fladdermöss trivs, ädellövskogar med äldre träd och lövsumpskogar. Hibab tackade nyligen nej till intrångsersättning på uppskattningsvis 55 miljoner kronor och har istället krävt ersättningsmark. När förhandlingarna gått i stå beslöt bolagsstyrelsen att sätta igång planerade avverkningar i de områden som länsstyrelsen vill skydda. För två veckor sedan kunde Frilagt konstatera att skogsmaskinerna var på plats, visserligen i ett granparti, men inom det område där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet.

Väntar med att avverka

Hibab lovade därefter länsstyrelsen att vänta med att avverka i två värdefulla områden som låg närmast i planeringen. Det gäller gallring i lövsumpskog norr om Filesjön och ljushuggning i ädellövskog mellan Dalleröd och Lilla Oberöd.

Bilden visar en karta över naturreservatet, områden där länsstyrelsen vill utvidga det och områden där detta krockar med Hibabs närmaste planer på avverkning.
De två områden där länsstyrelsen överväger interimistiskt naturreservat är lilamarkerade på kartan. Anledningen är Hibabs planer på att avverka i närtid, något som nu har pausats. Det grönrastrerade är redan naturreservat och det helgröna är föreslagen utvidgning av naturreservatet.

Under tiden förbereder länsstyrelsen ett beslut om interimistiskt naturreservat för dessa områden, ett sätt att i ett akut skede stoppa avverkningar i värdefull natur. Naturskyddshandläggare Johan Johnmark fick efter ett fältbesök den 22 november på plats i området tillsammans med sina chefer i uppdrag att ta fram ett underlag. Nu finns ett förslag till interimistiskt förbud mot avverkning på de ytor som är aktuella för skogsbruksåtgärder.

Enhetschef Cecilia Backe kontaktade Kent Johannesson om detta efter fältbesöket. I ett mejl meddelar hon att länsstyrelsen inför ett eventuellt interimistiskt beslut kommer att ha en dialog med både honom och Hibabs styrelse.

Men länsstyrelsen kommer inte att ändra mer än marginellt i sitt förslag.

– Vi tittar på det, men större delen av områdena vill vi skydda. Vi har bedömt att de har höga kvaliteter, annars hade vi inte agerat, säger Cecilia Backe.

Bilden visar skog.
Här, mellan Dalleröd och Lilla Oberöd, var ljushuggning planerad i lövskog med blöta stråk. Foto: Berit Önell

Hon tippar på att ett beslut från avdelningschef Olof Liungman kommer före jul.

Skyddsåtgärder otillräckliga

Parallellt med denna process har Skogsstyrelsen nu beslutat om avverkningsförbud i ädellövskogarna på drygt 20 hektar. I områdena finns också alsumpskogar.

– Skogsstyrelsen anser att det i detta fall inte är möjligt att föreskriva försiktighetsmått som säkerställer att förbjuden störning inte uppstår, står det i båda besluten.

Områdena ligger mellan Filesjön och Hammarmölledamm.

Länsstyrelsen har yttrat sig även där och skriver att områdena kan innehålla både fortplantningsområden, födosöksområden och övervintringsplatser för flera fladdermusarter. De båda myndigheterna är överens om att även med de skyddsåtgärder som Hibab föreslagit skulle avverkningarna bryta mot lagen.

Om Hibab bryter mot förbuden kan Skogsstyrelsen ansöka hos domstol om utdömande av vitet, för det ena området en miljon kronor och för det andra 2,5 miljoner.

Bilden visar en långörad fladdermus.
Ädellövskogarna är viktiga för fladdermössen, här långörad fladdermus, Plecotus auritus.

Hibab ansökte om tillstånd för avverkning och andra skogsbruksåtgärder redan i mars 2023. Skogsstyrelsen begärde kompletterande redovisning av hänsyn till känsliga arter. Efter mer detaljerade redovisningar vintern 2023-2024 meddelade Skogsstyrelsen preliminärt att avverkning skulle förbjudas. Det räcker inte att spara så kallade naturvärdesträd och “där det är möjligt” skyddande träd kring dessa. Risken är att livsmiljöer för fladdermöss, fåglar med flera arter försämras eller spolieras.

Behöver insekter och lövskogskorridorer

Enligt Artdatabanken är den viktigaste faktorn för om fladdermöss ska kunna leva i ett område tillgången på föda i form av nattaktiva insekter.

– Skogsbruksåtgärder som försämrar eller minskar tillgången på insekter på landskapsnivå påverkar därför fladdermössen negativt, skriver Skogsstyrelsens handläggare Ola Arvidsson.

Han konstaterar att många fladdermusarter undviker att flyga över stora, öppna ytor. Fladdermössens möjlighet att nå koloni- och viloplatser samt viktiga födosöksområden är också central. Därför är den enskilt viktigaste åtgärden att bevara korridorer av lövskog där fladdermössen kan röra sig genom landskapet. Vissa arter kan flyga mer än en mil från kolonin under sina födosök.

De två områdena, som handlagts tillsammans, har ett stort inslag av ädellövskog, framförallt äldre och medelålders bokskog. Där finns hålträd och grövre träd med löst sittande bark som kan fungera som daglegor och yngelplatser för fladdermöss. Våtmarker, bäckar och surdråg ger rik insektsproduktion. Flikiga bryn bidrar till vindstilla rum med högre täthet av nattaktiva insekter. Dock är skogen lite för välskött ur fladdermössens perspektiv, vilket ger färre yngel- och viloplatser än i mer orörd skog.

Skogsstyrelsen bedömer ändå området som mycket viktigt för flera fladdermusarter.

– Det ansökta området bedöms ha stor betydelse för att bibehålla den kontinuerliga ekologiska funktionen för ett flertal fladdermusarter i ett större landskapsavsnitt som får anses vara bland de viktigaste lokalerna i länet, och även i landet, för fladdermöss.

I norra delen av det ena området bedöms det dessutom finnas livsmiljöer för citronfläckad kärrtrollslända, en art som har strikt skydd enligt artskyddsförordningen.

Skogsstyrelsens beslut gäller omedelbart även om det överklagas. Överklagan ska ske inom tre veckor.

”Motstånd hela vägen”

När Frilagt når Kent Johannesson på tisdagen har han precis fått besluten. Han är inte förvånad.

– Vi har mött motstånd hela vägen, säger han.

Han kommer nu att lämna till styrelsen att besluta om hur man ska gå vidare.

– Det är ett ställningstagande som styrelsen får göra. Om vi ska strida för vår rätt eller bara acceptera faktum, säger han.

Bilden visar Kent Johannesson.
Ett bakslag, säger Hibabs vd Kent Johannesson om avverkningsförbudet. Foto: Berit Önell

Han förklarar att Hibab hade hoppats få fortsätta bedriva skogsbruk på sin fastighet efter att det nuvarande naturreservatet bildats. Nu ser han det problematiskt att Skogsstyrelsen förbjuder skogsbruk på stora arealer – efter en handläggning som tagit snarare två år än de normala sex veckorna.

– Lägger vi sedan till länsstyrelsen och deras interimistiska naturreservat…

Han berättar att Hibab i ett tidigare skede drog tillbaka en ansökan om avverkning på en remsa söder om det ena området.

– Där var det ännu högre naturvärden. Vi tog bort den biten för att få igenom detta.

Något nytt erbjudande om ersättningsmark har inte kommit.

– De har ju ingen. Vi får göra ett ställningstagande om vi ska överklaga beslutet eller sätta oss vid förhandlingsbordet och prata pengar.

Kent Johannesson tror inte att det kommer att bli förhandlingar.

– Det gynnar inte Hibab.

Inte ens om ni får högre ersättning?

– Nu spekulerar vi. Det är inte aktuellt för stunden.

Han hoppas på sikt ändå på ny ersättningsmark.

– Absolut. Att hålla på och strida tar bara energi, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2024-11-18 Striden om Hovdala trappas upp – skogsmaskinerna igång

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se