81-årige Jan Tillgren, som blev sjuk av vattnet i sin brunn nära reningsverket i Hässleholm, har nu blivit lovad kommunalt vatten. Det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljö erbjuder honom en snabbare lösning genom ett avtal så han slipper vänta på ett beslut i kommunfullmäktige.
Han är lättad efter beskedet som kom bara en vecka efter ansökan.
– Det var positivt i alla fall. Det gick ju ovanligt snabbt, säger han.
Men varken Hässleholm Miljö eller miljökontoret vill utreda orsaken till att brunnen förorenats.
Jan Tillgren tycker att det är skönt att han nu slipper vänta på att länsstyrelsen ska tvinga kommunfullmäktige att besluta om en utökning av verksamhetsområde för vatten. Det fick grannen Linus Jepsson göra.
Jan Tillgren är lite förvånad över att han fick ett så snabbt beslut.
– De är nog lite rädda för länsstyrelsen, säger han.
Beskedet kom i ett brev där Hässleholm Miljö skriver att bolaget utrett förutsättningarna för att koppla in vatten på fastigheten tekniskt, juridiskt och ekonomiskt. Priset presenteras som en offert som gäller till den 22 december. Jan Tillgren kan tacka ja genom att fylla i och underteckna en bindande beställning.
Skulle vilja slippa betala
Han hade önskat att han slapp betala de nära 95 000 kronor inkopplingen kostar eftersom han är övertygad om att reningsverkets utsläpp av orenat avloppsvatten förorenat hans brunn.
– Men det är lika bra att koppla in först, så får vi ta tag i det sedan, säger han.
Han har också varit bekymrad för om han riskerar att kostnaden för vattnet dras av om huset ska lösas in av kommunen på grund av de så kallade skyddsavstånd som föreslås i den långdragna detaljplaneprocessen för reningsverket.
Ingen nackdel vid inlösen av huset
Anledningen var att mark- och exploateringschef Jonatan Jeppsson Norberg tidigare varnat Linus Jepsson för att investera i huset eftersom det skulle kunna ge avdrag vid inlösen. Jeppsson Norberg hänvisade till en paragraf i expropriationslagen, men den syftar bara på om någon vidtar åtgärder i uppenbar avsikt att höja ersättningen.
Jan Tillgren fick ett tydligt skriftligt svar om att det inte ska dras av något på värdet oavsett om han skulle investera i att reparera sin brunn eller blir inkopplad på kommunalt vatten. Han ska givetvis kunna åtgärda sin vattenförsörjning.
– Det är ganska uppenbart att vatten måste man kunna ha, säger Jonatan Jeppsson Norberg också till Frilagt.
Han är nu inte alls inställd på att varna fastighetsägarna för investeringar.
– Jag tror varken Jan eller hans granne behöver vara särskilt oroliga så länge det är ganska normala saker man gör. Skulle någon av dem bestämma sig för att bygga till jättemycket vet jag inte hur det hade behandlats i ett senare skede, men detaljplanen har ju dragit ut väldigt mycket på tiden. Jag tror att de kan vara ganska trygga i nästan vad som helst, säger han.
Det skulle man vilja ha skriftligt också, kanske?
– Jag förstår det, sedan kan jag inte binda upp kommunen alldeles för mycket om hur man kommer att behandla saker någon gång i framtiden. Vill de ha en juridisk rådgivning mer i detalj får de fråga en jurist.
Han minns inte riktigt vad han sa till Linus Jepsson.
– Exakt hur det formulerades minns jag inte. Det var jättelängesedan, mer än ett år sedan. Det var nog mer en allmän diskussion, säger han.
MIljökontoret ställer inga krav
Jan Tillgren vände sig först till kommunens miljökontor med en anmälan om att vattnet i hans brunn var förorenat och att han misstänkte att det påverkats av reningsverkets många utsläpp av orenat avloppsvatten. Ett vattenprov i hans brunn i oktober visade höga halter av koliforma bakterier. Konsultföretaget Regito skrev i en kommentar till provsvaret att bakterierna finns i avföring från människor och djur och att vattnet kan ha förorenats vid översvämningen i början på året.
– Under vårvintern bräddades det ut stora mängder orenat avloppsvatten vid Hässleholm Miljös avloppspumpstation längre ned på vägen till fastigheten. Detta och annat avloppsbelastat vatten, jämte ytvatten från marker runt omkring avloppsreningsverket och gödslad jordbruksmark, kan ha påverkat brunnen, skrev Regito.
Men miljökontoret, som har tillsynsansvar för reningsverket, meddelade snabbt efter Jan Tillgrens anmälan om vattentäkten att man varken kommer att ställa krav på Hässleholm Miljö att vidta åtgärder eller att ansluta fastigheten till kommunalt dricksvatten.
Miljöchef David Lindsjö sa till Frilagt att han inte anser att miljöavdelningen har möjlighet att ställa krav i denna situation. Då hade utredningen alltså inte ens påbörjats, mer än att en remiss skickats till Hässleholms Miljö för synpunkter på Jan Tillgrens klagomål.
Hässleholm Miljö hänvisar tillbaka
Nu har Hässleholm Miljös svar kommit till miljöavdelningen. Bolaget har uppenbarligen inte för avsikt att utreda något.
– HMAB hänvisar till miljö- och stadsbyggnadsnämndens information, står det kort och gott i svaret.
Frilagt ber David Lindsjö om en kommentar till det.
– Om inte vi ställer krav att de ska utreda kan de inte utreda. Så kan man absolut tolka det, säger han.
Var det dumt att ni skrev som ni gjorde?
– Jag tyckte nog att det var rimligt att vi skrev som vi gjorde. Jag ser inga problem med det.
David Lindsjö anser det inte möjligt att utreda om Jan Tillgrens brunn förorenats på grund av översvämningen eller inte.
Utredningen som bolaget lämnat in om översvämningen visar att grundvattnet påverkats. Den säger ändå att inga dricksvattenbrunnar är berörda, men det beror på att den påstår att det inte finns några dricksvattenbrunnar i området. David Lindsjö håller med om att den uppgiften är felaktig.
Kan ni ställa krav på ytterligare utredning på grund av det?
– Det är möjligt, men jag säger inte att vi ska göra det.
Berit Önell