Striden om Hovdala trappas upp – skogsmaskinerna igång

Striden om Hovdala trappas upp – skogsmaskinerna igång

Skogsmaskinerna har börjat avverka i delar av Hovdalaområdet där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet. Markägaren, det kommunala bolaget Hibab, har tackat nej till 55 miljoner kronor i intrångsersättning och förhandlingar om ersättningsmark har gått i stå. Länsstyrelsen kan fortfarande stoppa avverkningarna i den mest värdefulla naturen genom att besluta om ett interimistiskt naturreservat. Men det är bråttom. På fredagen fick Hibabs vd Kent Johannesson frågan om han kunde ha samtal i ärendet samma dag. Det kunde han inte, men säger att det kommer att ske i närtid.

Bilden visar en skogsmaskin på Hovdala.
Skogsmaskinerna har påbörjat sitt arbete på Hovdala, här visserligen i ett granparti, men inom det område där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att stödja Frilagt

Skogsmaskiner och motorsågar hörs nu på flera ställen samtidigt på Hovdalaområdet.

Länsstyrelsen vill utöka naturreservatet på Hovdala med 350 hektar, till mer än dubbla arealen jämfört med idag.

– Efter inventeringar har vi identifierat ytterligare mark som är mycket lämplig för naturreservat, säger Johan Johnmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Sällsynta fladdermöss

Det handlar främst om miljöer där sällsynta fladdermöss trivs. Det är lövsumpskog där fransfladdermus och mustaschfladdermus håller till och ädellövskogar där barbastell och bechsteins fladdermus bor.

– Det är inte arter som man bara kan flytta på, säger Johan Johnmark.

– Sverige har åtagit sig gentemot EU att skydda dem. Vi har ett stort ansvar.

Han förklarar också att det är viktigt att avsätta större områden för att bevara naturen.

– Det är grundläggande. Ju större område desto större förutsättningar att behålla arterna över tid. Om området är litet kan det räcka med ett mindre ingrepp, till exempel att just det trädet som var boträd föll. Övriga träd är kanske för unga, säger han.

Bilden visar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Johan Johnmark.
Länsstyrelsens naturskyddshandläggare Johan Johnmark vill skydda fladdermössen på Hovdala genom att avsätta 350 hektar till som naturreservat. Foto: Berit Önell

Han berättar att länsstyrelsen haft samtal med Hibab under en längre tid.

– De har svarat att de ställer sig positiva till naturreservat under förutsättning att de får bytesmark.

Förslag till markbyten föll

Tre olika förslag har diskuterats, men nu står det klart att inget av dem är aktuellt. Den mark som Hibab var mest intresserad av ligger i Brönnestad och ägs av Lunds stift som dock inte ville sälja. Stiftet kunde tänka sig att sälja två andra områden, ett i Vankiva och ett i Stoby, som Hibab i så fall skulle kunna byta mot annan mark från Hässleholms kommun som har intresse av utbyggnad här. Men Hibab sa nej. Länsstyrelsen har också haft kontakt med stiftelserna Skånska landskap och O D Krooks donation, som inte hade något att sälja, samt det statliga skogsbolaget Sveaskog som bara kan erbjuda bytesmark till privata markägare.

Länsstyrelsen lät göra en övergripande värdering av de 350 hektar som är aktuella för naturreservat.

– Den visade att värdet bör hamna kring 55 miljoner kronor. Naturvårdsverket var redo att betala ut i år. Om det hade blivit 60 miljoner hade man sannolikt varit redo för det också, säger Johan Johnmark.

Men Hibab tackade nej.

– De är inte intresserade av pengar utan bara bytesmark. Vi sa att de kunde använda pengarna för att köpa mark av Lunds stift, men de sa nej.

– Vi kommer inte vidare. Vi hittar ingen som har tillräckligt stora markområden att sälja, konstaterar Johan Johnmark.

Länsstyrelsen meddelade därför Naturvårdsverket att det inte var aktuellt att utöka naturreservatet på Hovdala i år.

– Pengarna ska gå till annat, säger Johan Johnmark.

Bilden visar en karta över det nuvarande och det föreslagna naturreservatet.
På de helgröna områdena vill länsstyrelsen utöka naturreservatet. De streckade områdena är redan naturreservat.

Han har kontaktat Hibab efter det samrådsmöte om kommande skogliga åtgärder som bolaget höll med föreningar, kommunala företrädare och Sydved i september. Enligt protokollet planerar Hibab avverkningar i delar av de områden där länsstyrelsen vill utöka naturreservatet. Det gäller bland annat gallring i lövsumpskog norr om Filesjön och ljushuggning i ädellövskog väster om Hammarmölle damm samt på ett område väster om Dalleröd med bland annat lövsumpskog.

– En utökning av naturreservatet är enbart aktuellt om det föreligger motsvarande areal som bytesmark, svarade vd Kent Johannesson enligt protokollet på fråga om detta.

Kommunekologen vädjade

Kommunekolog Lars-Erik Williams vädjar efter samrådsmötet till Hibab för områdena norr om Filesjön och väster om Dalleröd.

– Min önskan är att åtgärder i dessa områden inte prioriteras tidsmässigt, skriver han.

Han hoppas därmed att länsstyrelsen ska hinna få fram bytesmark.

Johan Johnmark säger till Frilagt att han har kontaktat Kent Johannesson efter samrådsmötet om det olämpliga i att avverka i vissa områden. Han frågar per mejl när de är planerade. Kent Johannesson svarar att åtgärderna inom de aktuella bestånden kommer att utföras sist under perioden 2024-2025. Men han skriver också att de inte kräver någon anmälan till Skogsstyrelsen och frågar om det finns några nya förslag på lämplig bytesmark.

Johnmark svarar att inga nya förslag finns, om inte Hibab vill återkomma till förhandlingsbordet angående Lunds stifts tidigare förslag.

Bilden visar en karta över Hibabs planerade skogliga åtgärder.
Kartan visar Hibabs plan för ”skogliga åtgärder” under 2024-2025.

Länsstyrelsen måste nu överväga andra åtgärder.

Interimistiskt naturreservat kan köpa tid

– Då får vi ta och titta på det här i särskild ordning. Det finns bestämmelser om interimistiskt naturreservat. Det innebär att man köper sig tid ett år i taget, i max tre år, för att i ett akut skede skydda mot avverkningar. Tanken är att vi under den tiden ska hinna ta fram ett ordinarie beslut, säger Johan Johnmark.

Det är inte första gången det blir strid mellan länsstyrelsen och Hibab om naturvärdena på Hovdala. Både när länsstyrelsen tidigare förberedde ett Natura 2000-område och inför det första beslutet om naturreservatet 2022 protesterade Hibab. Länsstyrelsen stoppade i sista stund flera avverkningar, bland annat i de mest orörda ädellövskogarna vid Dalleröd.

– Situationen är likartad nu, säger Johan Johnmark.

Snart beslut

Han tror att ett beslut kan komma inom några veckor. När Frilagt berättar att skogsmaskinerna redan börjat arbeta i en del av området låter han stressad. Det är visserligen i ett granparti, men ändå inom det område där länsstyrelsen vill ha natureservat, och maskinerna arbetar snabbt.

– Vi kommer att åka ut och titta inom en snar framtid, säger han.

Bilden visar Sydveds markeringar på avverkningsplatsen.
Sydveds rödvita band markerar var det ska avverkas. Foto: Berit Önell

Enligt Johan Johnmark bör Hibab ha samråd med Skogsstyrelsen på grund av de höga naturvärdena även för områden där det inte formellt krävs tillstånd eller avverkningsanmälan.

– Dessutom kan det krävas artskyddsdispenser, säger han.

Skogsstyrelsen informerar bara generellt

Han förutsätter att Skogsstyrelsen upplyser även om artskyddsdispenser. Men Ola Arvidsson på Skogsstyrelsen i Hässleholm har en annan uppfattning.

– Vad gäller artskyddsdispenser är det inget som vi hanterar, utan de hanteras av länsstyrelsen. Det är numera inte så vanligt att vi uppmanar verksamhetsutövare att anmäla om samråd i enskilda fall. Ansvaret ligger hos verksamhetsutövaren att avgöra om åtgärden kan ha en väsentlig påverkan på naturmiljön. Däremot informerar vi mer generellt om samrådsskyldigheten på andra sätt. Till exempel på vår hemsida, vid möten, skogsträffar och liknande, skriver han i ett mejl till Frilagt.

Dock förklarar han att Skogsstyrelsen i vissa fall fattar beslut om hänsyn och anpassningar med stöd av skogsvårdslagen och miljöbalken.

– När vi ser särskilda behov av att göra det.

Den 30 oktober beslöt Hibabs styrelse slutligt att tacka nej till de föreslagna markbytena och uppdra åt vd att utföra det planerade skogsbruket.

Utvidgning större intrång för bolaget

Kent Johannesson säger att bolaget inte utförde något skogsbruk alls på Hovdala under 2023, förutom sådant som bolaget ålagts inom reservatet.

– Det har inget värde för bolaget att äga lite plättar. Vi behöver en större skoglig fastighet, säger han.

– Vi kan inte upprätthålla den service som många väntar sig på Hovdala om vi inte bedriver skogsbruk.

Bilden visar Kent Johannesson.
Hibabs vd Kent Johannesson förklarar att bolaget inte kan upprätthålla önskad service på Hovdalaområdet utan skogsbruk som ger intäkter. Här vid Dalleröd där bolaget ville gallra skogen innan den blev naturreservat. Foto: Berit Önell

Han förklarar att utvidgningen av reservatet skulle drabba bolaget hårdare än den första etappen.

– Stora delar av det som vi tidigare lämnat ifrån oss var redan skyddat. Det drabbade oss inte på samma sätt som nu när det gäller ren produktionsskog. Det är angenäma bekymmer att vi har sådana naturvärden. Men gränserna flyttas hela tiden, säger han.

Han menar att 55 miljoner kronor kan verka tillräckligt, men inte om det ska räcka för all framtid.

– Fortfarande skulle vi ha ansvar för alla vägar, rastplatser med mera inom reservatet. Det kommer inte att bära sig om vi bara har en tredjedel kvar av den ursprungliga arealen.

Väntar minusresultat i år

Bolagets intäkter kommer enbart från skogsbruk och arrendeavgifter. För 2024 budgeterades 1,6 miljoner kronor i intäkter från skogen på Hovdala och Mölleröd. Övriga intäkter beräknas till 95 000 kronor. Fastighetskostnaderna för området beräknas till 3,8 miljoner, vilket är dyrare än vanligt eftersom ett nytt hundhägn byggts. Efter personalkostnader, administrativa kostnader och avskrivningar väntas ett resultat efter finansiella poster på minus 3,6 miljoner kronor för området.

Länsstyrelsen är bekymrade över att naturvärdena hotas om ni avverkar, hur ser du på det?

– Det är vi också bekymrade över. Vi vill gå varsamt fram. Men vi kommer inte att börja på de områdena. Nu har vi en diskussion på gång.

Han betonar att planen för 2024-2025 omfattar även hela nästa år.

– Det fysiska arbetet går tämligen snabbt, men det är mycket att ta hänsyn till, bland annat hur vintern kommer att bli och att vi ska göra så lite avtryck som möjligt.

Frilagt har förgäves sökt Hibabs ordförande Stefan Larsson (M) som är på semester i Japan.

Berit Önell

Läs mer:

2020-10-09 Hovdala kan bli naturreservat – med endurokörning

2022-07-07 Naturreservatet Hovdala klart

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se