40 årsarbetare fattas i hemtjänsten enligt mätning

40 årsarbetare fattas i hemtjänsten enligt mätning

Omsorgen i Hässleholms kommun ser ut att gå med underskott både i år och nästa år. Men behoven är större än vad budgeten visar. Enligt resursfördelningsmodellen Kuben fattas 40 årsarbetare i årets budget för ordinärt boende med hemtjänst och hemsjukvård. Inom FSS där verksamhet för funktionsnedsatta ingår skulle 36 årsarbetare till behövas. Ingela Bengtsson, verksamhetschef för ordinärt boende, konstaterar att de äldre blir fler och svårare sjuka och personalbehovet större, en utveckling som ser ut att fortsätta. Men hon säger att Kuben inte är klar att använda ännu.

– Idag kan vi inte säkert säga att de siffrorna stämmer, säger hon.

Bilden visar hemtjänstbilar.
Enligt den nya mätmodellen fattas 40 årsarbetare i budgeten för kommunens hemtjänst. Foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt omsorgsnämndens delårsrapport per den 31 augusti är prognosen ett underskott på 8,5 miljoner kronor för hela 2024. Nämnden beslöt därför för en månad sedan om en åtgärdsplan för en budget i balans 2024. Största minusposten på 10 miljoner kronor ligger på hälsa och sjukvård på grund av bland annat behovet av hyrsjuksköterskor.

Ordinärt boende väntar ett minus på en miljon vid årets slut. Enligt åtgärdsplanen ska verksamhetens scheman justeras med en timme mindre per dygn och område för att effektivisera. Det skulle spara drygt 950 000 kronor på fyra månader. Men Ingela Bengtsson säger att det inte har gjorts och inte kommer att göras.

– Vi kan inte göra det när vi ökar på det här sättet, säger hon.

– Vi kan inget annat än verkställa de beslut vi får.

Hon förklarar att handläggarnas beslut avgör och att behoven kan variera mycket. Därför måste mer personal ibland sättas in på kort varsel.

– Vi kan ibland öka flera hundra timmar i veckan.

– Hemtjänsten är en berg- och dalbana.

När behoven minskar i ett hemtjänstområde kan visstidsanställd personal flyttas till andra områden. Men trenden är att behoven ökar. Ändå framfördes förslaget om neddragning från verksamhetens egen ledning.

– Inte att dra ned i schemat men att ha det tankesättet att minska på vikarier. Det var inte min mening att vi skulle dra ned i schemat, säger Ingela Bengtsson.

Istället förklarar hon att man försöker planera bättre, vara mer restriktiv vid tillsättning av vikarier, inte använda kvalificerad övertid om det inte behövs och uppmana personalen att vara rädd om bilarna.

– Vi kommer att gå mot ett minus för vi utför fler timmar.

– Det blir ett minus i år och nästa år också om det fortsätter så här.

När Kuben kan införas kan hon inte säga säkert.

– Det är en fråga om systemintegration. Ett intensivt arbete pågår.

När Kuben ska användas för att beräkna personalbehovet behöver budgeten utökas med betydligt fler anställda i hemtjänsten. Modellen utgår enligt delårsrapporten från individens behov av stöd och hjälp. Behoven översätts sedan till tid och tiden till antal årsarbetare. Enligt Kuben borde förvaltningen ha budgeterat 285 årsarbetare för att klara de timmar som biståndshandläggarna beviljat i år. Men budgeten räcker bara till 245 årsarbetare, alltså 40 för lite.

– De siffrorna kan vi inte riktigt rätta oss efter i dagsläget, säger Ingela Bengtsson.

– Kuben kommer att bli ett jättebra underlag för oss att ha när siffrorna väl stämmer, säger hon.

Inom FSS uppmätte Kuben ett behov av 246 årsarbetare, 36 mer än de budgeterade 210. Verksamhetsområdet väntas sluta på ett plus på 4,5 miljoner kronor vid årets slut och har inte ålagts något sparkrav.

– Men vi kan inte tillsätta fler årsarbetare än vi har budget till, säger Malena Sylvan, verksamhetschef för FSS.

Hon konstaterar att tanken är att Kuben ska tillämpas.

– Fortfarande måste vi justera individuellt. Det är ett mätverktyg och sedan finns verkligheten, men självklart önskar vi att vi kommer närmare, säger hon.

Även hon säger att extra personal sätts in om man ser att det behövs. Men inte i den omfattning som Kuben mätt upp.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se