Allt fler äldre behöver hjälp – nya boendet invigt av minister

Allt fler äldre behöver hjälp – nya boendet invigt av minister

Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) förärades uppdraget att inviga Hasselbacken, det nya vårdboendet för äldre i centrala Hässleholm. Men det är först på onsdag som de första flyttlassen med omsorgstagare börjar rulla från Högalid.

– Det är ju allt fler äldre som kommer att behöva hjälp och stöd framöver, sa Anna Tenje. Då behövs det fler boenden. Här är fantastiskt fint, och jag är övertygad om att de äldre kommer att trivas. Samtidigt blir ett boende inte bättre än det innehåll man fyller det med.

– Det gäller att se och bekräfta medarbetarna, så att de även kan rekommendera andra att söka sig till vården.

Bilden visar Anna Tenje.
Det var Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som stod för dagens klipp under invigningsfestligheterna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ministern poängterade vikten av en god arbetsmiljö och att det därför var positivt att Hasselbacken fått väl tilltagna personalutrymmen på ett helt våningsplan, längst upp i byggnaden.

– Det gäller att se och bekräfta medarbetarna, så att de även kan rekommendera andra att söka sig till vården.

Hasselbacken är ett så kallat särskilt boende med 60 lägenheter fördelade på tre plan. Det kommer att finnas avdelningar både för demenssjuka och för somatiska sjuka.

Bilden visar LIna Bengtsson, Lena Wallentheim och Anna Björnlund.
Kommunalråden Lina Bengtsson och Lena Wallentheim (skymd) lämnar över en symbolisk blomma till tillförordnade chefen för kommunens särskilda boenden, Anna Björnlund vid den festliga invigningen.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) höll också ett tal.

– Glädje, värme och omtanke är jag övertygad om att det här huset kommer att fyllas med. Vi är glada för att vi har fått möjlighet att hyra det, så nu vill vi välkomna alla dem som ska bo och arbeta här. Meningen är att vi ska kunna erbjuda den bästa vård och omsorg som går att få. Jag vill tacka alla våra medarbetare som jobbar för det. Ni är så oerhört viktiga.

Undersköterskan Ekhalas Khalaf har tidigare jobbat på Högalid, men hon kommer att flytta över till Hasselbacken istället lite längre fram i höst.

– Jag ser fram emot att börja jobba här och tror det blir bättre. Här kommer vi till exempel själva att tvätta de boendes kläder. Då blir vi inte så lätt av med dem.

Bilden visar Ekhalas Khalaf.
Undersköterskan Ekhalas Khalaf kommer att börja jobba på Hasselbacken senare i höst var med på firandet som avslutades med kaffe och prinsesstårta.

Vad tror Ekhalas är orsaken till att det är svårt att rekrytera nya som vill jobba i vården?

– Det är inte alla som vill jobba kvällar och helger, så förbättrade arbetstider. Kanske även högre lön?

Frilagt frågar Anna Tenje vad regeringen gör för att lösa bristen på undersköterskor och annan vårdpersonal som ökar i takt med att andelen äldre i landet blir allt fler.

– Det är en av våra prioriterade frågor, säger Anna Tenje. Vi satsar 1,7 miljarder om året på äldreomsorgslyftet för att höja kompetensen på vårdpersonalen.

Bilden visar Anna Tenje och Birgitta Ljungbeck.
Anna Tenje träffade bland andra Birgitta Ljungbeck, tillförordnad verksamhetschef för kommunens sjuksköterskor, i vanliga fall medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Det ministern syftar på är den utbildningssatsning som den tidigare S-ledda regeringen införde och som innebär att exempelvis vårdbiträden kan få utbilda sig till undersköterskor med bibehållen lön. Den nuvarande regeringen har förlängt satsningen under tre år.

– Vi har gjort undersköterska till en skyddad yrkestitel, säger Anna Tenje. Men vi behöver givetvis jobba tillsammans för att göra det mer attraktivt att jobba i vården. Inte minst för dem som är i arbetsför ålder och som inte har något arbete.

Anna Tenje tror inte att höjda löner är avgörande.

– Men det ska löna sig att utbilda sig. Delaktighet är också viktigt, exempelvis att personalen får möjlighet att vara med och lägga sina egna scheman.

Bilden visar Lina Bengtsson, Lena Wallentheim och Anna Tenje.
Lina Bengtsson och Lena Wallentheim gladdes åt att Hasselbacken äntligen kunde invigas, här tillsammans med Anna Tenje.

Invigningen av Hasselbacken innebär att några avdelningar på Högalid frigörs. Dit flyttar istället den korttidsvård som idag bedrivs på Lyckåsa i Bjärnum. Lyckåsa lever inte längre upp till tidens krav, där finns exempelvis inte bad- och toalettutrymmen på alla rum.

Lena Wallentheim ser fortsatta utmaningar i omsorgen. Hon utgår ifrån det att antagligen kan behövas ännu fler boenden för äldre i kommunen.

Fastigheten där Hasselbacken inryms ägs i slutändan av ett riskkapitalbolag med säte i Luxemburg.

Bilden visar Annette Viksten Åhl.
På plats var givetvis också Annette Viksten Åhl, Hässleholms kommuns nya omsorgschef.

Lena Wallentheim hade helst sett att kommunen själv kunnat ta över och äga fastigheten, men något köp lyckades man inte med.

– I längden hade det blivit billigare, säger hon. Men hyrorna för Björksäter och Hasselbacken ligger ändå på en rimlig nivå, i dag måste vi köpa in platser utanför den egna kommunen.

Kommunalrådskollegan, Lina Bengtsson (M) är inne på samma linje:

– Det hade blivit ännu dyrare om vi skulle behövt köpa de här platserna.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se