Sjuksköterskorna har begärt att Arbetsmiljöverket ingriper

Sjuksköterskorna har begärt att Arbetsmiljöverket ingriper

Frågan om arbetsmiljöriskerna för sjuksköterskor i Hässleholms kommuns omsorg har överlämnats till Arbetsmiljöverket som nu ska bedöma om någon form av ingripande krävs.

– Vi anser inte att de åtgärder arbetsgivaren föreslagit räcker för att säkerställa en god arbetsmiljö för sjuksköterskor i omsorgsförvaltningen och skapa balans mellan krav och resurser, förklarar fyra skyddsombud i ett mejl till Frilagt.

De vill att det planerade stoppet för hyrsjuksköterskor ska skjutas upp tills vakanserna är täckta.

Bilden visar sjukvårdspersonal.
Sjukvården har redan fasat ut hyrsjuksköterskorna och många kommuner följer efter, men i Hässleholms kommun är bristen på sjuksköterskor så stor att skyddsombuden ser oacceptabla arbetsmiljörisker om hyrstoppet genomförs som planerat den 1 november. Foto: Region Skåne/Niklas Laurin

Omsorgsnämnden i Hässleholms kommun har beslutat att ett totalt hyrstopp ska gälla från den 1 november. Enligt sjuksköterskefacket skulle det leda till en katastrofal arbetsmiljö eftersom vakanserna är många. Därför gjordes den 18 oktober en skrivelse till arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagen kapitel 6:6a, vilket ger möjlighet att omedelbart kalla in Arbetsmiljöverket i en akut situation om skyddsombud bedömer att arbetsgivaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Arbetsgivaren svarade att det rör sig om en kort tid innan fler sjuksköterskor kan tillsättas. Under den tiden ska åtgärder sättas in för att säkra en god arbetsmiljö.

Men skyddsombuden menar att åtgärderna inte kommer att fungera. Därför har de nu begärt att Arbetsmiljöverket agerar.

Skyddsombuden vänder sig emot att arbetsgivaren vill använda sig av förskjuten arbetstid och erbjuda sjuksköterskor extrapass.

– Det är ingen hållbar lösning. Redan nu är övertidsuttaget stort och det saknas sjuksköterskor på ett flertal pass på kvällar, helger och nätter under november månad. Det kan innebära att sjuksköterskor inte hinner åka ut till vårdtagare för att göra bedömningar vid sjukdomstillstånd, vilket skapar stress för sjuksköterskorna och drabbar vårdtagarna som riskerar att hjälpen försenas eller uteblir, skriver de.

Förslaget att ersätta en del av de legitimerade sjuksköterskorna med specialistundersköterskor räcker enligt skyddsombuden inte heller.

– Dessa får inte utföra samma uppgifter och göra samma bedömningar som legitimerade sjuksköterskor.

Skyddsombuden befarar att ett hyrstopp innan fasta sjuksköterskor har rekryterats leder till att fler sjuksköterskor blir sjukskrivna på grund av stress eller söker sig till annan arbetsgivare, vilket skapar en ond cirkel.

– Vi legitimerade sjuksköterskor önskar inget hellre än fast anställda kollegor för att kunna arbeta långsiktigt med patientcentrerad vård, istället för bemanningssköterskor som stannar kortare tid, men innan man avslutar bemanningssköterskorna måste vakanserna vara täckta, skriver de.

Nu ligger bollen hos Arbetsmiljöverket.

Berit Önell

Läs mer:

2024-10-20 Sjuksköterskor slår larm om arbetsmiljörisker med hyrstopp

2024-10-23 Omsorgen står fast vid stopp för hyrsköterskor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se