Lagbrott på reningsverket under översvämningen – slapp åtal

Lagbrott på reningsverket under översvämningen – slapp åtal

Hässleholms reningsverk bröt mot lagen genom att överskrida gränsvärdet för utsläpp av algernas favoritnäring fosfor under den stora översvämningen i början på året. Kommunens miljöinspektör polisanmälde därför det kommunala bolaget Hässleholm Miljö. Men åklagaren beslöt att låta bolaget slippa åtal med motiveringen att straffet kan ingå i den nyligen utdömda företagsboten för reningsverkets olagliga slamhantering. Även en anmälan om miljöbrott på grund av utsläppen av stora mängder orenat avloppsvatten lades ned, i det fallet på grund av brist på bevis för att någon begått brott.

Bilden visar avloppsvatten som pumpas ut i sjön.
Orenat avloppsvatten sprutade ut i Finjasjön med hjälp av en jättepump vid Ormanäs pumpstation.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Översvämningen orsakade stora problem i avloppsreningen i hela kommunen. Reningsverk, pumpstationer och ledningsnät havererade helt eller delvis på grund av de höga flödena. Läckande ledningsnät var en stor bov i dramat, trots att bristerna varit kända sedan översvämningen 2002. Det gällde inte minst kring Finjasjön. Totalt bräddade nära 300 miljoner liter avloppsvatten, det mesta helt orenat, till stor del för att skydda det stora reningsverket i Hässleholm som dessutom ligger så låglänt att en del av dess verksamhetsområde översvämmades.

Reningssteg stod still i två månader

När Finjasjöns vattennivå stod som högst den 27 januari slogs filtersteget i Hässleholms reningsverk ut, enligt miljöinspektörens beskrivning. Hässleholm Miljö formulerar det annorlunda.

– Det stängdes av på grund av de höga flödena in till reningsverket, för att undvika risk för överbelastning inne på verket, skriver Anton Henryson, kommunikatör på Hässleholm Miljö, till Frilagt.

Filtersteget är det sista reningssteget i reningsverket, före Magle våtmark. Det var avstängt i hela två månader innan det startades igen den 27 mars. Gränsvärdet för totalfosfor överskreds därför under första kvartalet. Det får enligt villkoren i miljötillståndet inte vara mer än 0,3 mg per liter, men slutade på 0,5. För februari var värdet 0,6 och för mars 0,5.

Bilden visar reningsverkets område.
Filtersteget är det sista reningssteget i Hässleholms reningsverk före Magle våtmark.

Miljöavdelningen aviserade den 7 maj att det inte skulle drivas ett nytt utredningsärende om filtersteget eftersom det då redan fanns ett ärende med krav på utvärdering av översvämningens effekter. Samma dag gjorde miljöinspektören dock en polisanmälan om otillåten miljöverksamhet på grund av villkorsbrott.

Risken med överträdelsen var enligt polisanmälan övergödning i Finjasjön. Bevisningen bestod främst i Hässleholm Miljös egen anmälan om driftstörning som gjordes först den 2 april, när filtersteget redan hade startats igen. Miljöavdelningen hade dock informerats i samband med att filtersteget slutade fungera.

Den 28 maj rapporterade Hässleholm Miljö till miljöavdelningen att värdena nu bedömdes hålla sig på rätt nivå och den 5 juni avslutades ärendet. Men i Hässleholm Miljös utvärdering den 30 september nämns varken att filtersteget inte var i drift på två månader eller att gränsvärdet överskreds.

Miljöchef David Lindsjö säger att det utslagna filtersteget kommer att ingå i miljöavdelningens bedömning av utvärderingen.

– Vi har inte granskat utvärderingen färdigt än. Vi kommer att titta på om vi ska ställa krav på ytterligare uppföljning, säger han.

Tidigare företagsbot räcker

När Frilagt når miljöåklagare Klas Norelius minns han först inte anmälan, mer än att det funnits ärenden som skrivits av. Han förklarar att tillsynsmyndigheten är skyldig att polisanmäla misstänkta brott.

– Men det blir inte alltid lagföring för det, till exempel om det skett haverier och ingen förstår varför, säger han.

När vi får ut miljöavdelningens handlingar visar det sig att Klas Norelius den 6 juli lagt ned förundersökningen om det bevisat överskridna gränsvärdet. Han hänvisar nu till en bestämmelse om åtalsunderlåtelse.

– Den misstänkte har dömts eller strafförelagts för annan brottslighet. Den påföljd (straff) som då bestämdes är tillräcklig för att omfatta också den nya brottsligheten. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte en åtalsunderlåtelse, skriver han i beslutet.

Bilden visar ett utdrag ur åklagarens beslut.
Förundersökningen lades ned med motiveringen att straffet kan ingå i tidigare brottslighet.

Den andra brottsligheten gäller att reningsverkets slamhantering stred mot villkor i miljötillståndet genom att orötat slam placerades på de öppna så kallade vassbäddarna med ökad risk för lukt och smittspridning som följd. För det gav Klas Norelius Hässleholm Miljö en företagsbot på 100 000 kronor den 18 juni, alltså bara ett par veckor före beslutet om fosforvärdena.

Strängare mot Staffanstorp

Hans kollega Lars Magnusson tycks ha varit strängare i ett ärende om för höga fosforvärden mot Staffanstorps kommun. Även där handlade det om att ett reningsverk två månader på raken släppt ut för mycket fosfor under en period med höga flöden. Straffet blev en företagsbot på 150 000 kronor.

Lars Magnusson bedömde enligt en artikel i Sydsvenskan att utsläppen låg en bra bit över gränsvärdet, trots att det var något lägre än i Hässleholm, 0,53 respektive 0,51 mg per liter. Han är där också kritisk till att kommunen inte bättre förberett sig för höga flöden under en längre period, exempelvis genom större utjämningsmagasin.

– Brotten har begåtts av oaktsamhet och oaktsamheten består i bristande tillsyn, kontroll och underhåll, skriver han i beslutet.

Bajsbakterier och algnäring i sjön

Klas Norelius lade också ned en förundersökning mot Hässleholm Miljö om miljöbrott genom utsläpp av stora mängder orenat avloppsvatten i omgivningen, främst från Ormanäs pumpstation och ut i Finjasjön. Anmälan talar om tusentals liter avloppsvatten, delvis utspätt, men enligt Hässleholm Miljös utvärdering var det betydligt mer.

– Tidigare översvämningar som inträffade under 2002 borde gett VA-huvudmannen incitament att säkerställa att utsatta ledningar är täta och inte riskerar att påverkas så omfattande av grundvatten och sjövatten, skriver miljöavdelningen i anmälan.

Enligt miljöavdelningen är risken att avloppsvattnet både kan ge övergödning i sjön och tillföra fekaliebakterier med mera.

– Detta bedöms kunna ge upphov till olägenhet för människors hälsa och en negativ påverkan på miljön.

I anmälan listas över 40 driftstörningar där avloppsvatten bräddats.

Gick inte att bevisa uppsåt

Motiveringen till att Norelius lade ned denna utredning var att det inte gick att bevisa att den eller de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott.

– Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, skriver Klas Norelius i det beslutet.

Han håller fast vid att de brott som lagts ned inte skulle ha påverkat straffet för Hässleholm Miljö. Han vill inte heller jämföra påföljden med andra ärenden.

– Det är personer som gör bedömningar hela tiden. Min bedömning är detta, säger han.

Varför ger ni åtalsunderlåtelse, är det inte snarare värre om flera brott begås?

– Vi har allmänt en skyldighet att hushålla med resurserna. Om det kommer ett antal anmälningar mot samma person eller juridiska person är vi skyldiga att utreda, men också att bara gå fram med ärenden där vi har möjlighet till framgång.

Är inte 100 000 kronor ett lågt belopp i sammanhanget?

– Miljöbrottssanktioner i Sverige är väldigt låga. Om det gäller ett uppsåtligt brott kan det bli böter och villkorlig dom.

Vad innebär uppsåt här?

– Med vett och vilja.

– Det måste finnas bevisning på att någon befattningshavare har varit medveten om riskerna och ändå bestämt sig för att fortsätta på det sättet. Ofta har man inte det uppsåtet.

Berit Önell

Läs mer:

2024-06-18 Företagsbot på 100 000 kronor för reningsverkets miljöbrott

2024-10-13 Ifrågasatt smittorisk efter översvämningen – bönder ersattes för plöjning och nysådd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se