Bygglovstaxa ska utredas mer – höjd va-taxa klubbad

Bygglovstaxa ska utredas mer – höjd va-taxa klubbad

Kommunfullmäktige antog inte förslaget till ny bygglovstaxa som skulle ge kraftigt sänkt avgift för stora byggnationer medan bygglov för mindre byggnader skulle bli dyrare. Oppositionspartierna SD, KD och FV fick igenom en minoritetsåterremiss för att frågan ska utredas ytterligare. Va-taxan chockhöjs däremot igen, brukningsavgifterna med i snitt 16,0 procent den 1 januari 2025 och 15,7 procent vid nästa årsskifte.

Förslaget till ny taxa för bygglov skulle både vara enklare och bättre täcka kostnaderna för handläggningen. Den skulle också följa SKR:s rekommendation om att utgå från en timtaxa istället för kvadratmeteryta. Men oppositionen reagerade starkt mot att de stora byggherrarna får lägre avgifter medan bygglov för en vanlig villa blir betydligt dyrare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar en byggarbetsplats.
Större byggprojekt föreslås få betydligt lägre bygglovstaxa. På bilden K-Fastigheters bygge i kvarteret Limkokaren. Foto: Berit Önell.

Exempelvis blir kostnaden för ett bygglov till ett större hus på 100 – 1 000 kvadratmeter 30 480 kronor istället för 96 034 kronor. För ett mindre hus på 0-100 kvadratmeter kostar bygglovet idag 19 665 kronor inklusive tekniskt samråd. Med den nya taxan kostar det 29 183 kronor.

Ett förhandsbesked till bygglov föreslås kosta 34 371 kronor utanför planlagt område, jämfört med 6 303 kronor idag.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson berättade att hon frågat hur mycket pengar som fattades och fått svaret att man inte pratat med ekonomerna än.

– Helt bakvänt. Hur mycket behöver vi få in? Jag är inte nöjd, sa hon.

Hon begärde återremiss för att ekonomerna ska räkna ut hur förslaget slår ekonomiskt.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M) förtydligade att mindre projekt tidigare finansierats av de större.

– Nu blir det mer rättvist, säger han.

Han hävdade också att Hässleholm genom förändringen kommer att ligga i nivå med andra kommuner.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Men Anders Edwall (C ), som argumenterat hårt för att den tidigare obegripliga taxan skulle förenklas, tyckte att den nu blev för hög och jämförde med Stockholm.

– Vi ligger högre, konstaterade han.

Han berättade att den föreslagna timtaxan i Hässleholm ligger på 1 297 kronor medan Stockholm har 1 470 kronor. Men ett bygglov för ett enbostadshus i Stockholm kostar, enligt hans uppgifter, 26 000 kronor. I Hässleholm föreslås 29 000 kronor inklusive avgift för teknisk kontroll. (Jämförelsen stämmer inte, motsvarande avgift i Stockholm är sedan i februari i år 25 010 kronor för bygglov plus ”avgift för genomförande” med lika mycket, det vill säga totalt 50 020 kronor)

Simon Berneblad (KD) påpekade att Stockholm har kortare handläggningstider.

– Ska vi ta mer betalt för att vi arbetar hyfsat långsamt, det tycker jag är ganska dåligt. Vi borde värna de enskilda, annars hämmar vi bara utvecklingen, sa han och ställde sig bakom en återremiss.

Bilden visar Simon Berneblad.
Simon Berneblad (KD). Foto: Urban Önell

Fullmäktige beslöt om minoritetsåterremiss med röstsiffrorna 23-38.

Plantaxan gick samma väg, men med motiveringen att en mening lagts till utan att oppositionen informerats och att alla partier ska ha rätt att sätta sig in i ärendet fullt ut. Där slutade voteringen 25-33. Tre ledamöter från C avstod från att rösta.

Bilden visar kommunfullmäktiges presidium.
Förslaget till ny bygglovstaxa återremitterades efter votering. Foto: Berit Önell

Va-taxan ska nu höjas kraftigt ytterligare två gånger, efter en höjning den 1 juli 2023 och en den 1 januari 2024. Enligt det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljö har kostnaderna för utbyggnad av va-anläggningarna nu ökat samtidigt som antalet bostäder, och därmed intäkterna, har minskat.

Motiveringen är annars densamma som förra gången: att underhållet av vatten- och avloppsanläggningarna i kommunen under lång tid varit eftersatt och måste åtgärdas och förnyas de närmaste åren. Inom cirka tio år måste närmare två miljarder investeras.

Enligt lag får va-taxan bara täcka nödvändiga kostnader som är direkt kopplade till anordnande eller drift av va-anläggningar. Men som Frilagt tidigare berättat ingår i detta även Hässleholm Miljös kostnader för bilar, kommunikation och mediehantering, administration, personal, konsulter och arbetet med den långdragna detaljplaneprocessen som ska driva boende närmast Hässleholms reningsverk från sina hem med mera. Rättsprocesser och advokater belastar också va-taxan, sedan 2022 har bolaget dömts till företagsbot för olovlig miljöverksamhet inom va-verksamheten två gånger.

Lagen säger även att varje generation ska bära sina kostnader och att verksamheten inte får gå med över- eller underskott i mer än tre år. Men det har ifrågasatts om dagens generation ska kompensera fullt ut för en tidigare generations försummelse.

I kommunfullmäktige argumenterade SD ensamt för att invänta nya regler som gör det möjligt att sprida taxehöjningarna över längre tid.

– Nu börjar det bli lite mycket, sa oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) och begärde återremiss.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD). Foto: Berit Önell

Partiet ville också ha en modell där de som använder mest vatten betalar en dyrare avgift per kubikmeter. Övriga partier ställde sig inte bakom detta heller eftersom halva taxan består av fasta avgifter.

– Det skulle ge en höjd fast avgift istället, sa Christer Caesar (KD) som sitter i Hässleholm Miljös styrelse.

Anders Edwall (C ), som varit kritisk till de tidigare taxehöjningarna, ansåg istället att fastighetsägarna skulle betala mindre av dagvattenkostnaderna för gator och parker medan kommunen borde betala mer. Men han uttryckte förståelse för att Hässleholm Miljö behöver få in mer pengar.

– Vi behöver förnya va-nätet och bygga nytt reningsverk på annan plats i kommunen, sa han.

Ingen sa emot honom, men det finns inga kända beslut om andra nya reningsverk än de tre små som är på gång i Hörja, Västra Torup och Emmaljunga.

Bilden visar Anders Edwall.
Anders Edwall (C). Foto: Berit Önell

Edwall påpekade att Hässleholms Miljös styrelse stod enig bakom förslaget till taxehöjning och krävde att Mats Andersson, SD:s ledamot i bolagsstyrelsen, skulle förklara partiets hållning.

– Jag sitter i styrelsen i ett bolag, det är helt andra premisser. Jag sitter där på eget mandat och för bolaget. Sedan är det partigruppen som bestämmer och där får jag ge mig, förklarade han.

Björn Widmark (FV) förklarade att hans parti lyssnade på Hässleholm Miljös vd Mats Didriksson.

– Han är trovärdig och kompetent. En återremiss är att underkänna vd, sa Björn Widmark.

SD fick inte med sig några andra partier på återremiss. Centerpartiet avstod från att rösta om det. Beslutet om va-taxan klubbades sedan utan votering.

– Vi kommer historiskt från väldigt låga avgifter för vatten och avlopp i vår kommun. Nu ligger va-taxan på en medelnivå bland Sveriges 290 kommuner. Så klart känns de ökade avgifterna av för alla som är anslutna. Men det är ökningar som vi bedömer är nödvändiga för att bygga en långsiktigt hållbar vatten- och avloppsförsörjning, säger Mats Didriksson i ett pressmeddelande efter fullmäktiges beslut.

Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.
Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö. Foto: Urban Önell

De senaste höjningarna plus en höjning baserad på konsumentprisindex innebar att en normalvilla med en förbrukning på 150 kubikmeter vatten per år fick en höjning på totalt drygt 4 000 kronor per år jämfört med 2022. Höjningen 2025 ger en höjning på 1 807 kr för en normalvilla (typhus A). 2026 får samma villa ytterligare en höjning på 1 931 kronor, alltså 3 738 kr till. Det ger höjningar på närmare 8 000 kronor på fyra år.

Berit Önell

Uppdatering/korrigering:
Ett bygglov är inte dyrare i Stockholm än i Hässleholm, så som det framställdes under pågående sammanträde i kommunfullmäktige i Hässleholm. Felet uppstod uppenbarligen genom att kostnaden i Anders Edwalls resonemang gällde bygglov inklusive teknisk kontroll i Hässleholm, men utan detta i Stockholm, där det benämns ”avgift genomförande”. Se insändare från Thomas Haraldsson (L) som upptäckte felet efter sammanträdet. Frilagts kontroll visar att Haraldsson har rätt.

Läs mer:

2024-10-20 Kraftigt sänkt bygglovstaxa för stora byggherrar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se