Kraftigt sänkt bygglovstaxa för stora byggherrar

Kraftigt sänkt bygglovstaxa för stora byggherrar

Kostnaden för ett bygglov i Hässleholms kommun ska inte längre räknas ut genom en krånglig matematisk ekvation. Det nya förslaget är betydligt enklare att förstå: en enhetstaxa som utgår ifrån en genomsnittlig timkostnad och tidsåtgång för olika typer av ärenden. Förändringen slår dock väldigt ojämnt och innebär att avgiften sänks rejält för större byggnader eftersom det idag är antal kvadratmeter som styr. För vanliga villor blir bygglovet däremot betydligt dyrare i förslaget som kommunfullmäktige på måndagskvällen ska besluta om, tillsammans med flera andra taxor.

Bilden visar en byggarbetsplats.
Större byggprojekt föreslås få betydligt lägre bygglovstaxa. På bilden K-Fastigheters bygge i kvarteret Limkokaren. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

För snart ett år sedan återremitterade kommunfullmäktige ett förslag till ny bygglovstaxa, men då gällde förslaget bara en mindre del.

Orsak till förändringen är inte bara att förenkla för allmänheten och personalen att få fram kostnaden för ett bygglov. Det handlar också om att få in mer pengar. Enligt miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen har den tidigare taxan inte täckt kostnaderna. Kommuner får dock inte göra vinst på sina avgifter.

Båda taxamodellerna har tagits fram av SKR, Sveriges kommuner och regioner som idag rekommenderar taxan baserad på tid istället för yta. Denna används enligt tjänsteskrivelsen inför kommunfullmäktige av cirka 110 svenska kommuner. Hässleholms miljö- och stadsbyggnadsförvaltning har utifrån SKR:s mall räknat på vad en medarbetare kostar och bör ta in i intäkter för att täcka förvaltningens kostnader. Även tidsåtgången för olika ärendetyper har beaktats. Kommunens handläggningskostnad är beräknad till 1 297 kronor per timme.

Bygglov för nybyggnad av en stor byggnad på 1 001-5 000 kvadratmneter kostar idag i genomsnitt 147 660 kronor. Med den nya taxan kostar det 92 736 kronor.

För ett mindre hus på 0-100 kvadratmeter blir kostnaden idag 9 076 kronor. Med den nya taxan kostar det 12 322 kronor.

För en tillbyggnad på 101-1 000 kvadratmeter sänks bygglovskostnaden från ett genomsnitt på 96 034 kronor till 30 480 kronor. Den som vill göra en tillbyggnad på 51-100 kvadratmeter betalar idag 9 290 kronor, i framtiden 22 698 kronor.

Oavsett storlek på byggnad ökar kostnaden för ett förhandsbesked från 6 030 kronor till 34 371 kronor.

Enligt förslaget kan politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden besluta om lägre avgift för väldigt enkla byggnader eller revidering av tidigare beslut, då utifrån arbetsinsatsen.

Taxorna har behandlats i både miljö- och stadsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen. SD:s och KD:s företrädare har inte deltagit i besluten.

De vänder sig bland annat emot de stora kostnadsökningarna på bygglov för enskilda villor och att det varit oklart om intäkterna från de nya taxorna kommer att täcka kommunens kostnader.

– Jag tycker att det är bättre att betala utifrån yta. Men avgiften kanske skulle höjas. Eller kan det bli en extra kostnad om handlingarna inte är kompletta, det är ofta då det tar lång tid, säger oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD).

Bilden visar Hanna Nilsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) anser att det är bättre att bygglovstaxan grundas på yta än på timmar. Foto: Berit Önell

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M) säger att den nya taxan ska täcka kostnaderna.

– Bedömningen har gjorts när taxan konstruerades. Det är det besked vi fått, säger han.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, anser inte att förändringarna blir orimliga. Foto: Berit Önell

Han kan inte säga exakt hur underfinansierad verksamheten är idag.

– Men intäkterna är inte i paritet med kostnaderna. Vi kan finansiera antingen med avgifter eller skatter.

Han tycker inte att avgifterna nu blir orimligt höga.

– Jämfört med andra kommuner slår det lite upp och lite ner. Men våra taxor ligger i paritet med andra.

Han anser inte heller att förändringarna blir orimligt stora och förklarar att det stora flertalet bygglov gäller mindre byggnation.

– Det blir större skillnad för dem med den nya taxan.

Han förklarar att nämnden också kan besluta om högre taxa om ett ärende tar väldigt mycket tid.

– Men jag tror inte att det blir aktuellt, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-11-21 Återremiss för obegriplig bygglovstaxa

2023-12-28 Begriplig bygglovstaxa först till nästa årsskifte

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se