Bristande konkurrens om livsmedel – men Axfood får köpa City Gross

Bristande konkurrens om livsmedel – men Axfood får köpa City Gross

Matpriserna är högre än de skulle behöva vara på grund av bristande konkurrens i livsmedelsbranschen. En av orsakerna är att det finns få aktörer. Det konstaterar Konkurrensverket efter en genomlysning. Ändå har myndigheten nu beslutat att inte ingripa mot att Bergendahls i Hässleholm säljer City Gross till Axfood. Det planerade köpet bedöms inte påtagligt hämma konkurrensen.

Bilden visar City Gross i Hässleholm.
City Gross i Hässleholm invigdes 2016. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsbranschen har skett inom ramen för ett regeringsuppdrag och i ljuset av de ökande livsmedelspriserna under 2022 och 2023.

– För konsumenterna innebär den bristande konkurrensen att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra. Följden blir också att pengarna inte alltid hamnar där de behövs för att gynna nyetableringar, investeringar och ökad produktion, skriver Konkurrensverket.

Förklaringen är bland annat att aktörerna är få inom dagligvaruhandeln, men även inom förändlingsindustrin.

– Vi har i tidigare utredningar av konkurrensen i den svenska livsmedelskedjan identifierat flera brister och bland annat konstaterat att den svenska dagligvaruhandeln sedan länge är koncentrerad till ett fåtal aktörer som verkar på en marknad med höga inträdeshinder. Av det skälet valde vi att genomföra en fördjupad undersökning av Axfoods övergång till att ensamt äga och kontrollera City Gross. Enligt vår utredning kommer förvärvet inte att innebära någon större förändring av marknadens funktionssätt, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis, enhetschef på Konkurrensverket, i ett pressmeddelande.

Genom försäljningen av City Gross blir det ännu färre aktörer. Men Konkurrensverket bedömer alltså inte att det får så stor betydelse för konkurrensen, varken nationellt eller lokalt. En förklaring till det är enligt beslutet att City Gross har låga och sjunkande marknadsandelar. Idag svarar City Gross, med 42 butiker främst i södra och mellersta Sverige, för cirka 3,7 procent av landets dagligvaruförsäljning. Utredningen visar också att det fortsatt efter förvärvet kommer att finnas flera starka konkurrerande alternativ för konsumenterna även om Axfood på vissa orter stärker sin ställning. Axfood har idag cirka 20,5 procent av marknaden.

– Utredningen har inte gett stöd för att City Gross är en viktigare konkurrent på marknaden än vad som framgår av City Gross marknadsandelar eller liknande mått, skriver Konkurrensverket i en sammanfattande bedömning i beslutet.

Det mest sannolika alternativa scenariot till att Axfood köper City Gross bedöms vara fortsatt gemensam kontroll med Bergendahls. Att någon ny aktör skulle etablera sig på marknaden genom att köpa City Gross bedöms osannolikt.

Axfood äger idag 9,9 procent av City Gross och driver bland annat Willys och Hemköp samt grossistverksamhet genom Dagab.

Berit Önell

Läs mer:

2024-06-11 Axfood köper City Gross

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se