På Kulturskolans dag sken solen över Hässleholm. Dagen till ära hade en scen rests på Stortorget. Vid middagstid lockade en blåsorkester nyfikna till torget och det var många hässleholmare som stannade till för att lyssna till de musikaliska harmonierna.
Kulturskolans verksamhetschef Harriet Jönsson och biträdande chef Göran Olsson var givetvis på plats i folkvimlet. De hade all anledning att skina i kapp med solen. Nio av Kulturskolans särskilt framstående elever belönades med stipendier från scenen på Stortorget.
Sju premierades för sina musikaliska kvalitéer: Ebba och Alice Nikolic Kajrup, Amanda Nilsson, Charlotta Borglin, Daniel Falk, Kevin Obers och Mihnea Dumitrescu. Två lovordades för sin bildkonst: Erika Hansson och Ida Antonsson.
Alla eleverna fick förutom ett stipendium på 1 000 kronor, en hedrande motivering från sina respektive lärare. Stipendierna delades ut av Erika Jingfors från Rotary. Förutom Rotary är det Hässleholms Handels- och industriförening som sponsrar elevernas fortsatta utveckling.
Kulturskolan i Hässleholms kommun har i dagsläget 1 200 elever, varav 650 spelar i ensembler. De undervisas av ett trettiotal lärare. Tidigare var det en utpräglad musikskola, men idag finns det även möjlighet att fördjupa sig i bild, dans, teater, serieteckning och animation.
Vid sidan om scenen på Stortorget fanns stödföreningen Kulturskolans vänner, för att berätta om sin verksamhet. De lockade även med kaffe och bullar vid sitt bord.
280 familjer är anslutna till Kulturskolans vänner. Tidigare hette det Kulturskolans föräldraförening. Föreningen vill givetvis ha fler engagerade medlemmar och behålla dem man har. De vill inte bli av med aktiva föräldrar, bara för att deras barn och ungdomar inte länge är aktiva elever inom Kulturskolan.
– Alla ska givetvis kunna vara med, till exempel morfar och mormor, grannar och andra intresserade, förklarar Kristina Lind, som är vice ordförande i Kulturskolans vänner.
Kulturskolans vänner serverar fika i samband med övningar och konserter, ger bidrag till lägerverksamhet och hjälper till där det behövs.
Kristina Lind tycker inte det är svårt för föreningen att få gehör hos politikerna.
– Just nu upplever jag att vi är överens om att kultur är viktigt i Hässleholm och att Kulturskolan snarast ligger i framkant bland landets kommuner. Samtidigt är den här verksamheten inte lagstadgad. När det blåser snåla vindar är det lätt hänt att besparingar kommer på tal. Då kan Kulturskolans vänner bli ett politiskt vapen att räkna med.
Text och foto: Urban Önell
För den som vill veta mer om Kulturskolan och Kulturskolans vänner se: