Hässleholm missar statlig satsning på fritidsbank

Hässleholm missar statlig satsning på fritidsbank

INSÄNDARE. Liberalerna och regeringen satsar 10 miljoner på Fritidsbanken Sverige som ger barn och unga möjlighet att prova olika aktiviteter och hitta till föreningslivet. Bidraget innebär också en satsning på barn och unga med funktionsnedsättning genom inköp av anpassad sport- och friluftsutrustning till landets fritidsbanker.

Vi i Liberalerna Hässleholm har drivit denna fråga. Vi lyfte den när vi satt i styret tillsammans med M och KD. Vi initierade kontakter med Fritidsbanken Sverige och satt i möte med dom ett flertal gånger på vårt initiativ. Tyvärr föll det, som vanligt, på att vi inte kunde komma överens om var verksamheten skulle förläggas, trots att kommunen har så många lokaler. Liberalerna anser att det viktigaste är att det är lättillgängligt antingen med bil eller buss. Det hade lika gärna kunnat legat vid Österås, eller annan plats nära en idrottsanläggning, större affär etc.

Eftersom vi saknar en fritidsbank så får vi därför inte del av denna unika satsning. David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige, säger att det är första gången regeringen ger ett statligt stöd till Fritidsbanken. Det känns extra bra att en borgerlig regering med Liberalerna i spetsen gör denna satsning för barn och ungas möjligheter att låna idrotts- och fritidsutrustning.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Nästa år inför regeringen ett fritidskort för barn och unga mellan 8-16 år, för att ge dem ökad tillgång till idrott, kultur och friluftsliv. Av de barn och unga som lånar sport- och friluftsutrustning på Fritidsbanken är fyra av tio inte medlem i en förening idag. Av dem vill fler än hälften vara det, visar forskning från Centrum för idrottsforskning.

Regeringen skriver i ett uttalande att Fritidsbanken Sveriges insatser på ett värdefullt sätt kan bidra till att öka tillgången på fritidshjälpmedel och parasportutrustning samt informera om utbudet av fritidsaktiviteter, och därigenom även bidra till ett framgångsrikt införande av fritidskortet.

När skall Hässleholm hoppa på tåget med en fritidsbank? Hur länge måste man fundera och älta frågan om var den skall ligga och så blir vi inte överens och så blir det som med badhuset, det skall ta trettio år innan vi kommer till skott.

Liberalerna Hässleholm
Thomas Haraldsson
Agneta Olsson Enochsson
Thomas Nilsson
Maria Hortlund
Per Brandt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se