Mats Lindh ställer ut sina bildanteckningar

Mats Lindh ställer ut sina bildanteckningar

När kulturhusets utställningstekniker Mats Lindh själv ställer ut sin konst blir det målningar i olja, akryl och trycktekniken monotypi med akvarellfärg på tunt papper. Men nu visar han för första gången också sina bildanteckningar, det vill säga rester från måleriet; trasor och pappersbitar med fläckar av färg som samspelar med de färdigställda bilderna. Imorgon, lördag, är det vernissage för utställningen från “anteckningsboken”, From my blue notebook.

Bilden visar Mats Lind i utställningshallen.
Konstnären och utställningsteknikern Mats Lind visar sin konst och sina ”bildanteckningar” i Hässleholm kulturhus. Till höger syns en monotypi på tunt papper, som bibelpapper. Sådant papper är dock numera svårt att få tag på i Europa. Biblar trycks inte längre här utan i Asien. Foto: Berit Önell

Han har varit timanställd sedan kulturhuset öppnade för att hjälpa konstnärerna att bygga sina utställningar. 77 år gammal är han nu egentligen pensionerad, men inte från kulturhuset. Han är alltså något av expert på området, men när han ska hänga sina egna tavlor tycker han att det är svårare.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

– Alla ens verk finns så tätt inpå en. För mig är det mycket enklare att se hur andras ska hänga ihop, säger han.

Han är tacksam för hjälpen från sonen Carl Lindh, också han konstnär med galleri i Malmö. På två dagar har det mesta kommit på plats. Men det kan ändras fram till lördagens vernissage.

Bilden visar en målning.
– Det är inte så långt från idyllen till ett kaos. Steget är väldigt litet till krig och andra katastrofer. Jag var tvungen att göra den här bilden, helt enkelt, säger Mats Lindh. Foto: Berit Önell

Mats Lindhs målningar ändras också många gånger. De målas över, utvecklas och en del går under.

– Det är en process hela tiden, skapandet av en bild, säger han.

Resterna från den konstnärliga processen får nu också en plats i utställningen. Här hänger färgindränkta trasor, en del lite skrynkliga, sida vid sida med tavlorna.

– De är sig själva, inga förlagor. Men de andra är mer färdiga bilder.

– Jag tycker att de här också är fina. De är något slags kommatecken, komplement i uttrycket. Jag har valt ut de som säger lite mer än annat. På så vis blir det också en dynamik med grejer mellan tavlorna.

Han medger att han satt dit lite extra färg efteråt på vissa trasor och pappersbitar.

– Jag kan ha förstärkt dem lite, säger han.

Bilden visar Mats Lindh i utställningshallen.
Pappersbitar och trasor från den konstnärliga processen hänger mellan Mats Lindhs tavlor. Foto: Berit Önell

Det finns inte direkt någon röd tråd i utställningen.

– Det är mer vad jag upplevt och känt som avgör vad jag gör, det blir nedslag i mitt eget inre, säger Mats Lindh.

– Processen är det mest spännande. Då får man tyst på intellektet och går in i sig själv.

Yrkesmässigt har han också arbetat med utvecklingsprocesser, bland annat som vattenkonsult då han tagit fram nya metoder för vatten- och avloppsrening i Göteborg. Han har också arbetat på Hässle läkemedel.

Bilden visar en målning.
Mats Lindh berättar att han i den här oljemålningen har arbetat med flera färgskikt. Underst finns en gul färg som fick torka helt innan han målade på det röda och fick en speciell effekt med ett ljus underifrån. En familje med ett ungt och ett äldre par framträder i bilden.

Han är född i Sågmyra i Dalarna, men har bott nästan 45 år i Hässleholm. Han har haft en separatutställning i Hässleholm kulturhus förut, 2007. Sedan 1980-talet har han medverkat i ett stort antal utställningar i Sverige och utomlands, jurybedömda, samlingsutställningar och separatutställningar. Han har flera konstutbildningar, bland annat i måleri på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och i grafik på Grafikskolan Forum i Malmö. Han har också varit elev i akvarellmålning hos professor Arne Isacsson.

Mats Lindhs konst är representerad i flera kommunala lokaler i Hässleholm.

Lördagens vernissage äger rum imorgon klockan 11.15-14.00. Kulturchef Jens Olsson håller invigningstal. Utställningen pågår till och med den 23 november.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se