Finja Betong får kommunens miljöpris

Finja Betong får kommunens miljöpris

Finja Betong, som tillhör en av världens mest klimatskadliga branscher, får Hässleholms kommuns miljöpris. Det beslöt två av de tre politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott på tisdagen. Anledningen är att företaget tagit fram ett unikt murblock som har cirka 50 procent lägre miljöpåverkan genom att det innehåller en kolsänka i form av livsmedelsavfall förbränt till biokol.

– Vi har lyft fram dem som ett gott exempel i en annars förorenande bransch, säger ordförande Bo Persson (M).

Finja Betong blir troligen den sista miljöpristagaren som får 20 000 kronor och avslöjas i förväg. Priset föreslås bli mer likt stadsbyggnadspriset där tre nominerade nu utsetts.

Bilden visar Finja Betong.
Finja Betong får miljöpriset för sina världsunika murblock med inkapslad kolsänka. Foto: Urban Önell

Betong tillverkas bland annat av cement som när det tillverkas frigör stora mängder av växthusgasen koldioxid som varit lagrad i kalkstenen i miljoner år. Fossila bränslen används för att hetta upp kalkstenen. Dessutom krävs brytning av berg, grus och sten.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Enligt Naturskyddsföreningen tillverkas i hela världen omkring 4,5 miljarder ton cement per år, vilket orsakar koldioxidutsläpp på 2,7 miljarder ton eller 8 procent av de globala utsläppen.

Branschen måste därför klimatkompensera. Finja Betong har under några år bidragit till biogasanläggningar i Indien tillsammans med en hjälporganisation. Men för tre år sedan inledde företaget också en satsning på tillverkning av mer hållbara produkter. Det nya murblocket har en EPD, en miljövarudeklaration som beskriver produktens miljöpåverkan under hela dess livscykel. Enligt kommunens tjänsteskrivelse är Finja Betong den enda tillverkaren i världen av lättklinkerblock med biokol som har EDP.

Murblocket lagrar enligt Finjas hemsida en kolsänka genom att biokol kapslas in så att den inte kan bilda koldioxid. Den ska fungera under hela produktens livslängd som ska vara minst 100 år.

Finja Betong var en av tre nominerade till årets miljöpris. De andra två var Swesafe i Tyringe, som tillverkar öronproppar på ett miljövänligt sätt, och den ekologiske bonden Magnus Nyman i Häglinge som testar gamla sorter av sädesslag med bättre motståndskraft mot klimatförändringar.

De tre politikerna i arbetsutskottet var inte överens om vem som skulle vinna. Bo Persson och Ann Olausson (S) sa ja till Finja Betong, medan Paul Thurn (SD) sa nej.

– Vi kan bara utse en vinnare, säger Bo Persson.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Kommunens miljöpris delas ut som stöd och uppmuntran för värdefulla insatser inom miljö- och naturvårdsområdet. Mottagaren får 20 000 kronor. Men Bo Persson berättar att det i år troligen blir sista gången priset delas ut i den här formen.

– Vi kommer att omarbeta stadgarna så att de överensstämmer med stadsbyggnadspriset, säger han.

Det innebär att arbetsutskottet utser tre nominerade oavsett hur många förslag som kommer in och att nämnden sedan röstar fram en vinnare – som inte avslöjas förrän under Hässleholms galakväll i november. Penningsumman föreslås också försvinna. Istället får vinnaren då ett diplom och en plakett.

Bilden visar fastigheten Kommissarien 1.
K-Fastigheters flerfamiljshus Kommissarien 1 intill Åtorget, som kostade kommunen 6,4 miljoner kronor, är nominerat till kommunens stadsbyggnadspris. Foto: Urban Önell

– Det är för att bedömningarna ska bli lika, det är ju två priser som delas ut av samma nämnd, säger Bo Persson.

Förändringen kommer att föreslås under hösten.

Bilden visar den ombyggda centralstationen i Hässleholm.
Den ombyggda Hässleholms centralstation är också nominerad. Foto: Urban Önell

De nominerade till årets stadsbyggnadspris är ombyggnaden av entrén på Hässleholms resecentrum, K-Fastigheters flerfamiljshus på Kommissarien 1 på T4-området och kurs- och konferenslokalen på Backers i Sösdala som är kommunens enda byggnad i “miljöklass guld”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se