S och M sviker ungdomar utanför Hässleholm

S och M sviker ungdomar utanför Hässleholm

INSÄNDARE. Under flera år har diskussionen om fritidsgårdar eller tillika mötesplatser för kommunens unga varit aktuell. På senare tid har tonläget höjts där såväl politik som förvaltning menar att mötesplatserna har en viktig funktion i att möta de unga som annars hade drivit omkring på stan. I media har skräckexempel såsom prostitution, droger och utsatthet varit huvudargumenten för att etablera närvarande mötesplatser inne i centrum. Kristdemokraterna ställer upp på att det behövs en centrumnära verksamhet för våra ungdomar i Hässleholm, men det vi däremot inte är nöjda med är hur satsningarna inne i stan har blivit på bekostnad av tätorterna. Vad säger att liknande utsatthet som beskrivs i centrala Hässleholm inte sker i Tyringe eller Bjärnum?

I kultur- och fritidsnämndens delårsrapport, som nyligen var uppe för beslut, redogjordes det för hur posten ungfritid, det vill säga ungdomsverksamheten och fritidsgårdarna i Hässleholms kommun, går med ett kraftigt överskott. Förklaringen ges att Sösdala och Nyfiket (Mötesplatsen i Kulturhuset) inte är i drift på full effekt. Detta menar vi är underkänt av det nuvarande politiska styret. Tjänstepersonerna som arbetar med frågorna vittnar om att det finns svårigheter att kommunicera över förvaltningarna för att plocka fram lämpliga lokaler både i Tyringe och Sösdala. Här menar Kristdemokraterna att det är politikens ansvar att sätta ner foten och göra vad som krävs för att finna erforderliga lokaler. Framförallt eftersom Socialdemokraterna tidigare varit tongivande i debatten om vikten av att det finns mötesplatser i alla kommunens kransorter.

För den som är särskilt intresserad av förvaltningsekonomi blir det ännu mer upprörande. Eftersom ungfritids budgetpost inte är i balans, visar kultur- och fritidsförvaltningen på ett överskott som inte är sanningsenligt. Hade verksamheten varit uppe i den driftsnivå som kommunfullmäktige beslutat om hade förvaltningen redovisat ett negativt resultat om -1,2 miljoner kronor. Förvaltningen har tydligt redogjort för detta utan att det väckt någon betydande reaktion från S-M-minoriteten i nämnden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det praktiska resultatet av att mötesplatserna inte är öppna i enlighet med gällande beslut, är helt enkelt att överskottet går till att täcka andra underskott inom förvaltningen som inte är lika livsavgörande för våra ungdomar. Här menar Kristdemokraterna fortsatt att det politiska styret inte tar det ansvar som krävs för varken våra ungdomar eller skattebetalarna i stort.

För att vara mer konstruktiv än raljerande, föreslår Kristdemokraterna att det politiska styret snarast sätter sig ner med både tekniska förvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen för att lösa lokalfrågan. Likaså finns det flera verksamhetslokaler lediga i tätorterna som är lämpliga för ungdomsverksamhet. En positiv effekt av att öppna upp i några av dessa, trots att de kanske inte ryms inom kommunens fastighetsbestånd, är att tätorternas tomma lokaler fylls med liv och att orten därmed blir allt mer levande. Det krävs helt enkelt att politiken pekar med hela handen.

Simon Berneblad (KD)
2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Erika Heil Utbult (KD)
Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

Gunnel Gustavsson (KD)
Ersättare i Kultur- och fritidsnämnden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se